halvefinaleplaats


halvefinaleplaats 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

plaats in de halve finale waarvoor een sportman, sportvrouw of sportploeg zich gekwalificeerd heeft; plaats bij de laatste vier sportlieden of sportploegen in een toernooi of reeks wedstrijden, die recht geeft op het spelen van een halvefinalewedstrijd; halvefinaleplek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een halvefinaleplaats…

is een plaats

  • [Geheel] maakt deel uit van een in ronden verspeeld toernooi of een reeks wedstrijden
  • [Betrokkene] is de plaats die een sportman, sportvrouw of sportploeg na eerdere overwinningen in de ronden van een toernooi of reeks wedstrijden toekomt
  • [Legitimiteit] is een plaats die recht geeft op het spelen van een wedstrijd in de halvefinale van een toernooi of reeks wedstrijden

    Hoofdsemagram: plaats


    Algemene voorbeelden


    Met twee halvefinaleplaatsen hebben de jonge hordenlopers Eline Berings en Adrien Deghelt waar voor hun geld geboden. Deghelt hield het op een fraai persoonlijk record, Berings brak haar Belgische record.

    http://m.nieuwsblad.be/cnt/r31p47fs,

    Yanina Wickmayer heeft danzij haar halvefinaleplaats op het WTA-tornooi van het Mexicaanse Acapulco vier plaatsen winst geboekt op de nieuwe WTA-ranking en zit Alison Van Uytvanck op de hielen.

    http://www.sport.be/nl/andere/article.html?Article_ID=758096,

    Oranje kroonde zich in 1988 [...] tot Europees kampioen. Ook de daaropvolgende EK-campagnes verliepen niet zonder succes. Sinds de Europese titel volgden drie halvefinaleplaatsen (1992, 2000, 2004), twee kwartfinales (1996 en 2008) en één uitschakeling in de poulefase (2012).

    http://www.vi.nl/nieuws/oranje-zegt-ekabonnement-vaarwel.htm,

    Lange tijd leek Alessio Carlone FC Den Bosch de eerste halvefinaleplaats sinds 1992/93 te gaan bezorgen met zijn fraaie openingsgoal.

    http://www.vi.nl/nieuws/vvsb-schrijft-historie-na-bizarre-plotwending-in-den-bosch.htm,

    Na de eindzege in Buenos Aires en een halvefinaleplaats in Rio de Janeiro heeft Dominic Thiem het toernooi van Acapulco op zijn naam geschreven. De als vierde geplaatste Oostenrijkse tennisser was in de finale met 7-6 (6), 4-6, 6-3 te sterk voor de Australiër Bernard Tomic.

    http://nos.nl/artikel/2089577-thiem-beloont-succesmaand-met-eerste-hardcourttitel.html,

    De Nederlandse vrouwen liggen op koers naar een halvefinaleplaats bij het WK zaalhockey in Leipzig. Ze wonnen gisteren ook hun derde wedstrijd met 7-0 van Zuid-Afrika en leiden met nog twee duels voor de boeg in poule B.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1779800/2003/02/07/Hockeysters-liggen-op-koers-in-zaal.dhtml,

    In haar eerste WK indoor had Berings (21) een Belgisch record vooropgesteld, en als het kon een halvefinaleplaats. Ze slaagde met glans.

    http://m.nieuwsblad.be/cnt/r31p47fs,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    halvefinaleplaats 2.0

    plaats in de halve finale van een wedstrijd of verkiezing die niet met sport heeft te maken en waarop iemand of een groep personen recht heeft na eerdere prestaties, bijvoorbeeld in een zangwedstrijd, muziekwedstrijd of kookwedstrijd; halvefinaleplek

    Betekenisbetrekking


    generalisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een halvefinaleplaats…

    is een plaats

    • [Geheel] maakt deel uit van een in ronden verspeelde wedstrijd die niet met sport te maken heeft
    • [Betrokkene] is de plaats die iemand of een groep personen toekomt na eerdere prestaties in de ronden van een wedstrijd die niet met sport te maken heeft
    • [Legitimiteit] is een plaats die recht geeft op het uitkomen in de halve finale van een wedstrijd die niet met sport te maken heeft

      Hoofdsemagram: plaats


      Algemene voorbeelden


      Raymond Plat (20) uit Steenwijkerwold is door de voorrondes gekomen van de nationale koksvakwedstrijd 'Skills Masters'. De enthousiaste leerlingkok van De Lindenhof in Giethoorn veroverde een halvefinaleplaats met zeeduivel, zuiglam en gekarameliseerde appeltaart.

      http://www.destentor.nl/regio/leerlingkok-van-lindenhof-naar-eindstrijd-skills-1.3243761,

      Arnhemmer Wouter Vink is nog niet zeker van een plaats in de halve finale van televisietalentenjacht 'The Voice of Holland'. Ook Wageninger Chris Hordijk is nog niet zo ver, al gaan geruchten op Twitter over een halvefinaleplaats.

      http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/arnhem/wouter-vink-nog-niet-in-halve-finale-the-voice-1.1595708,

      De halvefinaleplaatsen van de Amsterdamse Popprijs 2010 zijn gevuld. Twaalf bands spelen in de twee halve finales in Paradiso op dinsdag 28 september en woensdag 13 oktober in Paradiso.

      http://www.test.ahk.nl/conservatorium/nieuws/2010/09/16/vijf-conservatoriumbands-in-halve-finale-amsterdamse-popprijs/,

      In Heineken The City verzamelen de muzikanten zich voor de bekendmaking van de halvefinaleplaatsen. Het is een gemêleerd gezelschap, opgesplitst in vier categorieën. Rock/Alternative-bands, muzikanten uit de Singer/Songwriters-categorie, Hiphoppers en een enkele Dance/Producer.

      http://3voor12.vpro.nl/lokaal/amsterdam/archief/2009/juli/bekendmaking-halve-finalisten-grote-prijs-van-nederland.html,