hamburgermenu


hamburgermenu 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen)

maaltijd die bestaat uit een hamburger en vaak ook frisdrank en friet erbij, die wordt aangeboden tegen een bepaalde prijs, meestal in een fastfoodrestaurant of een snackbar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hamburgermenu…

is een maaltijd

 • [Deel] bestaat uit een hamburger en wordt vaak geserveerd met frisdrank of friet erbij
 • [Plaats] wordt meestal verkocht in een fastfoodrestaurant of snackbar
 • [Transactie] wordt vaak aangeboden voor een in verhouding voordelige prijs die vaak voordeliger is dan de prijs van de afzonderlijke gerechten waaruit het menu bestaat

  Hoofdsemagram: menu


  Algemene voorbeelden


  Bijna een kwart van alle Nederlanders koopt onderweg regelmatig een hamburgermenu of friet met een kroket. Saucijzenbroodjes zijn bij één op de vijf consumenten zeer in trek. Koffie of thee wordt echter verreweg het vaakst gekocht, gevolgd door een koud belegd broodje.

  http://www.metronieuws.nl/binnenland/2014/12/kwart-nederlanders-smult-onderweg-vaak-van-fastfood,

  De index onthult jaarlijks de prijzen van maaltijden en dranken in hotels wereldwijd. Het hamburgermenu wordt over de hele wereld geserveerd; een goede burger met lekkere frietjes en een glas frisdrank. De prijs, die je hiervoor betaalt, verschilt echter per stad. Zo blijkt dat het hamburgermenu het goedkoopst is in de Zuid-Amerikaanse hoofdsteden Mexico-Stad, Rio de Janeiro en Bogotá.

  http://www.single2travel.nl/goedkoopste-hamburgermenu-vind-je-in-zuid-amerika/

  Een van de vele honderden automobilisten die gisteren gratis een hamburgermenu bij McDrive afhaalde.

  Meppeler Courant,

  hamburgermenu 2.0

  (media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

  icoon op een website, vaak op een smartphone of tablet of in een app, die bestaat uit drie horizontale streepjes die samen iets van een broodje hamburger hebben, en die, als men erop klikt, opent met een menu met keuzemogelijkheden

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een hamburgermenu…

  is een icoon

  • [Deel] bestaat uit drie horizontale streepjes
  • [Functie] dient om er een menu met keuzemogelijkheden mee te openen
  • [Gelijkenis] lijkt in vorm wel iets op een broodje hamburger

   Algemene voorbeelden


   Met de komst van de moderne telefoon werden designers geconfronteerd met een nieuwe uitdaging: alle geweldige features die werden bedacht pasten niet meer in de interface. De veelgebruikte oplossing is om een klein icoon te tonen dat na aanraking een zogenaamd side menu opent met de geavanceerde opties. Het icoon kennen we vandaag de dag als het hamburgermenu.

   http://www.emerce.nl/achtergrond/design-hamburger-mobiel-side-menu-dramatisch-interactie,

   In de wereld van de webdesign is het hamburgermenu een omstreden verschijnsel. Uiteraard was het bij de invoering voor veel gebruikers niet duidelijk wat het betekende, en dat is voor sommige gebruikers nog steeds zo. Een reden om het hamburgermenu niet te gebruiken. Anderzijds is er door gebruik van het icoontje in plaats van allerlei woorden van de menu-items veel meer ruimte voor de relevante boodschap van de webpagina, wat voor de leesbaarheid en effectiviteit van de website weer een voordeel is.

   http://websitewinkel.nl/wat-is-een-hamburgermenu/

   Opeens zag je het overal in iPhone-apps: het hamburgermenu. Drie liggende streepjes waarmee je een menu of zijbalk kunt openen: het leek zo handig. Je kunt achter de drie streepjes een behoorlijke hoeveelheid informatie verstoppen en het komt pas te voorschijn als een gebruiker erop klikt. De rest van de tijd is het verborgen.

   http://www.iculture.nl/nieuws/hamburgermenu-minder-populair-bij-iphone-apps/,

   Etymologie


   Aard herkomst inheems of leenwoord
   Vroegste datering 2014
   Brontaal Engels
   Vorm in brontaal hamburger menu
   Betekenis in brontaal idem