handelsdag


handelsdag 1.0

dag waarop in goederen of effecten wordt gehandeld aan een beurs; dag met beurshandel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een handelsdag…

is een dag; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient om goederen of effecten te verhandelen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met transacties op een handelsbeurs

    Hoofdsemagram: dag


    Algemene voorbeelden


    Al bij aanvang van de handelsdag op de effectenbeurs van Tokio, drie uur na de aardschok, schoten de koersen van bouw- en constructiebedrijven dan ook omhoog.

    NRC,

    De beurs van Tokio heeft de handelsdag afgesloten met een klein verlies.

    NOS Nieuws,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een kalme handelsdag
    • een lusteloze handelsdag
    • een onbewogen handelsdag
    • een paniekerige handelsdag
    • de laatste handelsdag

    Op de meeste markten bleven de omzetten weliswaar beperkt en was het een kalme handelsdag, maar de beurzen zetten hun stijgende trend van voor de jaarwisseling ongehinderd en vol entoesiasme voort.

    De Standaard,

    De lamlendige stemming houdt maar niet op in Frankfort. Op het einde van de zoveelste lusteloze handelsdag stond de Dax 6,85 puntjes lager op 2.551,45. Handelaars noemen het opwaartse potentieel minimaal.

    De Standaard,

    De marktspelers in Brussel lieten gisteren opvallend gelaten geluiden horen. Ze verwachten een stabiele beurs tot aan de klassieke eindejaarshausse van volgende maand. Die uitspraken kwamen op het einde van een onbewogen handelsdag waarin de Bel-20 1,96 puntjes omlaag moest naar 1.821,95.

    De Standaard,

    De tech-krach van maandag op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq zwelt aan tot een beursbrede crash, die nu ook naar Europa overslaat. Dat is de conclusie na weer een paniekerige handelsdag.

    de Volkskrant,

    Tegen het eind van de handel noteerde de Amerikaanse munteenheid 1,5280 vergeleken met 1,5525 gulden op de laatste handelsdag van vorige week.

    NRC,

    met telwoord ervoor


    • de eerste handelsdag

    Wall Street is de eerste handelsdag zonder al te grote kleerscheuren doorgekomen. Waar menig belegger bij de hervatting van de handel had gerekend op dramatische koersverliezen tot ruim 10%, bleven de belangrijkste Amerikaanse indices, de Dow en de Nasdaq, gisteren redelijk op de been.

    De Telegraaf,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een ingekorte handelsdag
    • een verkorte handelsdag

    In Wall Street kwamen de beleggers snel wat grote namen kopen vooraleer ze terug naar huis snelden om Kerstmis te gaan vieren of nog wat kerstinkopen te doen. Daardoor kon de Dow Jonesindex de ingekorte handelsdag toch afsluiten met een winst van bijna 34 punten op 6.522,85 punten.

    De Standaard,

    De beurzen op Wall Street hebben hun verkorte handelsdag dinsdag met kleine winsten geopend.

    http://www.z24.nl/beurs/beursberichten/wall-street-doet-het-rustig-aan-op-verkorte-handelsdag-418333,

    handelsdag 2.0

    bijeenkomst of de gelegenheid daarvoor gedurende een dag of een ruim deel daarvan, georganiseerd om te informeren over de handel; bijeenkomst over handeldrijven

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een handelsdag…

    is een samenkomst; is een activiteit

    • [Functie] dient om te informeren over handeldrijven

      Hoofdsemagram: dag


      Algemene voorbeelden


      Donderdag 25 maart organiseert de Kamer van Koophandel de internationale handelsdag. Als import of export voor u belangrijk wordt, is het goed om te weten waar u aan toe bent. De internationale handelsdag is interessant wanneer u [...] wilt netwerken met collega-ondernemers en meer informatie wilt krijgen van organisaties zoals de NL EVD Internationaal, de Douane en de Belastingdienst.

      http://www.immovator.nl/agenda/kvk-organiseert-internationale-handelsdag,

      Duits-Nederlandse Handelsdag [...]. Wanneer? 19 november 2014 [...]. Doel: Bevorderen van de grensoverschrijdende samenwerking en zakendoen, nieuwe contacten leggen, zakenrelaties uitbreiden.

      http://www.wirtschaftsforum-ihk.de/ihk/~wirtschaftsforum/shop/mini/index.html?1stKeywordOID=53dc8278:2c4d4037:1399ae8974e:6f7f,