handtekeningenjager


handtekeningenjager 1.0

iemand die als verzamelaar van bijzondere handtekeningen bekende personen opwacht en hen ter plekke om een handtekening vraagt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een handtekeningenjager…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak opdringerig
  • [Activiteit of handeling] wacht iemand op, vraagt om een handtekening en verzamelt
  • [Betrokkene] wacht bekende personen op
  • [Object betroffen] wil handtekeningen van bekende personen
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] verzamelt handtekeningen uit liefhebberij

Algemene voorbeelden


Drie uur nog voor de start van de dertiende etappe. Maar ze staan er, in dichte drommen. De handtekeningenjagers. Twintig, dertig man misschien. Bijna allemaal jongeren.

De Standaard,

Bij de vrouwen boekte de 14-jarige Martina Hingis haar eerste grand-slamzege [...]. Hingis, die na afloop werd bestormd door handtekeningenjagers, verklaarde na afloop geïmponeerd te zijn door de ambiance.

NRC,

Theodoor, die net als Hendrik Conscience vrijwilliger was geweest in het Belgische revolutieleger en dus tegen het land zijner Vaderen ten strijde was getrokken, toonde zich niettemin een Nederlandsgezinde, in kulturele zin. Een van zijn verzen werd jarenlang als een geliefkoosde slagzin gebruikt: Hier en aan de overkant, Daar en hier is Nederland. Ik citeer het vers graag in een poëzie-album van handtekeningenjagers of in een geschenkboek.

De Standaard,

In dit hotel is hij safe, er hangen geen handtekeningenjagers rond, aangapers en pottenkijkers kunnen hier niet komen en de andere gasten van het hotel en die van het aangrenzende restaurant hebben de beleefdheid niet al te lang naar hem te loeren.

Murfreesboro blues, Mart Smeets,