hangklant


hangklant 1.0

((vooral) in Nederland; neologisme)

klant die in een winkel rondhangt zonder gericht inkopen te doen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hangklant…

is een klant

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] hangt in een winkel rond zonder gericht inkopen te doen
  • [Voorbeeld of specimen] drinkt bijvoorbeeld op zijn gemak een kop koffie in een bouwmarkt of supermarkt, terwijl hij een praatje maakt met bekenden; gaat soms zelfs speciaal daarvoor naar de winkel zonder de intentie te hebben om iets te kopen

    Hoofdsemagram: klant


    Algemene voorbeelden


    Een verkoper zien we niet en verderop hangen een paar mannen aan een soort bar. Dus even kijken of dat de verkopers zijn. Nee. "We zijn klanten" zegt er een. Ik vraag me af door wie de hangklanten dan geholpen worden maar o wonder daar komt een mevrouw aan gekleed in een bouwmarktoutfit met logo.

    http://dollytill.wordpress.com/panama-schroeven,

    Een van mijn favoriete onderzoeksterreinen is de supermarkt zelf. Eigenlijk hang ik dan zo'n beetje de 'hangklant' uit, bekertje koffie en kijken: wat verdwijnt er in de mandjes? Maar ook luisteren en vragen stellen. Mensen vinden het geen enkel probleem om hun keuze toe te lichten.

    http://annekeammerlaan.nl/nl/producten/publicaties/landmarkt,

    Ik heb een goeie kapper maar hij zit mij ietsje te ver, Seductif in Haarlem. Hij gebruikt hele goede natuurlijk producten, geen gedonder van hangklanten in zijn zaak. Hij werkt alleen en snel.

    http://www.mamjo.com/forum/index.php?topic=102068.0;wap2,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2007

    hangklant 2.0

    ((vooral) in Nederland; neologisme)

    iemand die gelaten zijn beurt afwacht in de vaak lange rijen voor een overheidsloket; klant voor een overheidsloket die geduldig lang staat te wachten tot hij aan de beurt is

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een hangklant…

    is een klant

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wacht gelaten zijn beurt af in de vaak lange rijen voor een overheidsloket

      Hoofdsemagram: klant


      Algemene voorbeelden


      Het CWI zorgt voor 'hangklanten'. In het halletje van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) op Zuidplein is het dringen geblazen. Bloedheet is het in de benauwde ruimte. Toch verkiest een tiental klanten liever de hitte binnen dan de koude buiten waar ook al een man of twintig staat te wachten. Het is kwart over acht in de morgen, over een kwartier gaat het CWI open. De geluksvogels hebben allemaal een nummertje weten te trekken voor de vrije inloop om een uitkering aan te vragen. Wie een kwartier later komt, heeft pech: om half negen wordt het nummertjesapparaat resoluut weggehaald onder het motto: morgen een nieuwe kans [...]. GroenLinks trekt zich het lot van de wachtenden buiten aan. De partij schrijft B en W dat het CWI zorgt voor veertig tot zestig hangburgers per dag.

      Algemeen Dagblad,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2005