hangplek


hangplek 1.0

plek, meestal buiten, waar mensen, meestal jongeren in groepsverband, vaak ongeoorloofd, samenscholen en rondhangen, bijvoorbeeld op schoolpleinen of sportvelden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hangplek…

is een plek

  • [Doel of bestemming] is een plek waar rondgehangen wordt
  • [Plaats] bevindt zich meestal buiten, bijvoorbeeld op een schoolplein of een sportveld of bij een winkelcentrum, en wordt soms ook met opzet aangelegd, vaak met bankjes erbij
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door jongeren

    Hoofdsemagram: plek


    Algemene voorbeelden


    "Wil je een eerlijk antwoord?" vraagt een bewoner van een woningencomplex tegenover de hangplek langs de Westbroekplas in Velserbroek. "De nieuwe hangplek iets verderop heeft niets geholpen." De bewoners zijn niet te spreken over de werking van de jongeren ontmoetingsplaats (jop) die in april dit jaar werd geplaatst op een grasveldje langs de Westbroekplas.

    http://www.ijmuidercourant.nl/regionaal/ijmond/article17134403.ece,

    Maar goed, hier zoomen we vooral in op de grotere acties: de verwezenlijking van een speelterrein, een multicultureel festival, een hangplek in combinatie met een voetbalmuur, een 30-kilometerzone… Om zulke ondernemingen tot een succes te maken, is doorzettingsvermogen en een lange adem nodig.

    http://www.wijk.nl/doen/boekjepartners.html,

    Bij de JOP bij sporthal De Zwet bijvoorbeeld zijn de jongeren tussen de twaalf en zestien jaar oud. De groep bij Aqualaren is uit elkaar gevallen, sommigen hebben andere bezigheden gevonden. Een deel van de club hangt nu rond de Brink, maar veroorzaakt daar geen overlast. De JOP is tijdelijk opgeslagen op de gemeentewerf. "Dat is het handige van deze containers. Als zich ergens anders weer een hangplek vormt, kunnen we hem daar weer neerzetten."

    Dagblad van het Noorden,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een digitale hangplek

    Waarom is de Raad in de afgelopen twee jaar niet geïnformeerd over de voortgang van de digitale hangplek voor jongeren?

    http://www.leiden.nl/gemeente/actueel/index.html

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: voor

    • een hangplek voor jongeren
    • een hangplek voor ouderen

    Het was volgens het forum bekend dat de sportzaal van oud op nieuw doelwit van vernielingen zou zijn. Deze was al jaren een hangplek voor jongeren en een broeinest voor kleine criminaliteit.

    Nieuwsblad van het Noorden,

    Ook hebben we buiten een hangplek voor ouderen ingericht: niet meer dan twee bankjes en een tafel, maar het wordt ontzettend goed gebruikt.

    Trouw,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen