hardgekookt


hardgekookt 1.0

( Gezegd van eieren)
zo lang gekookt dat de dooier gestold is

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een hardgekookte dooier

De lichtgrijze steureitjes waren met zachte hand neergelegd in een kristallen kommetje dat op zijn beurt in een zilveren schaal met ijsschilfers rustte. Daar hoorden nog een paar gloeiend hete toosts bij, een bordje met gesnipperde ui, peterselie en een verpulverde hardgekookte dooier.

Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

  • een hardgekookt ei
  • een hardgekookt eitje
  • hardgekookte eieren
  • hardgekookte eitjes

Voorzichtig nam hij het hardgekookte ei van het schoteltje, sloeg de schaal te barrels tegen de asbak en begon te pellen.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

Hardgekookte eieren blijven een week goed.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Prak de gepelde hardgekookte eitjes fijn.

NRC,

met werkwoord


  • een ei hardgekookt serveren

Voor een 100% veilig ei geldt het advies het ei hardgekookt te serveren.

http://www.ronvanhal.nl/

  • hardgekookt zijn

Te midden van koek- en eierkraampjes op de paaswei bewogen zich groepjes kinderen of volwassenen. "Wie wil eens tikken?" riep een van hen. Kwam iemand op de uitdaging af, dan vroeg de eerste weer: "Wil je spits of bol?" Dat wil zeggen: het puntige of ronde uiteinde van het ei. De grote kunst bestond hierin dat het ei, dat de tikken moest opvangen, zodanig met de hand vastgehouden of omklemd werd, dat het zo lang mogelijk heel bleef. Het duurde natuurlijk nooit lang of het ei, ook al was het hardgekookt, bezweek.

http://www.xs4all.nl/~carlkop/specials/pasen/eieren.html

met ander, nevengeschikt adjectief


  • hardgekookt en fijngeknepen

Farceren is het vullen, bedekken of omhullen van bijvoorbeeld vlees of vis met een farce. En een farce is een fijngemaakte massa van vlees, noten, eieren, vruchten, brood, groente of een combinatie van de verschillende ingrediënten. Het is een handeling die meestal plaatsvindt voor de bereiding van het product. Bijvoorbeeld bij het farceren (vullen) van een varkenshaas. Het kan ook na de bereiding plaatsvinden. Dit is het geval bij een gefarceerd = gevuld ei met bijvoorbeeld een farce van hardgekookt en fijngeknepen eidooier vermengd met boter, kruiden en garnalen.

http://www.bgp-opleidingen.nl/archief/BT200309-farceren.html

  • hardgekookt of geklutst

De overdreven uitzetting van de darmgassen op grote hoogte kan buikkrampen veroorzaken, men moet dus het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen en specerijen vermijden, die een opeenhoping van gassen in de darmen veroorzaken. Zoals: Groenten: Sla, radijzen, alle kolen, rapen, bonen en tomaten. [...] Eieren: Hardgekookt of geklutst of eierkoek.

http://users.telenet.be/lode.stevens/cma/

  • rauw en hardgekookt
  • rauwe en hardgekookte eieren
  • rauw of hardgekookt

Van een significant verschil in breuksterkte tussen rauwe en hardgekookte eieren was geen sprake en stompe en spitse kanten bleken even gevoelig voor de TECC-tik. [...] Veel hangt af van de vorm van het hamertje en de snelheid waarmee-ie arriveert. En wat het (ontbreken van) een verschil tussen rauw en hardgekookt betreft: dat kan best kloppen.

NRC,

AW-onderzoek naar de breuksterkte van eieren met behulp van een vrij vallend hamertje leverde als opmerkelijk resultaat dat eieren, rauw of hardgekookt, tikken het beste op hun flanken opvangen.

NRC,

  • hardgekookt of zachtgekookt

Weet je dat we al zowat alles van elkaar weten behalve of we onze eieren hard- of zachtgekookt eten, zeg ik.

De schaamte voorbij, Anja Meulenbelt,

hardgekookt 2.0

met de kenmerken van een literair genre dat afkomstig is uit de Verenigde Staten en in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw populair werd; hard-boiled
Het is verwant aan de detective en andere misdaadverhalen, maar verschilt van de oudere Engelse mysteryverhalen door zijn onsentimentele, naturalistisch-realistische toon, de meer expliciete erotiek, het geweld, de overwegend stedelijke setting en de snelle dialogen in de omgangstaal.

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • hardgekookt werk

Bestond de groep liefhebbers van misdaadboeken voorheen vooral uit keurige dames (voor het gezellige puzzelwerk) en mensen die hun verstand op nul zetten (voor het hardgekookte werk en de wereldwijde Ludlum-komplotten) tegenwoordig is de thriller er voor alle lezers.

NRC,