hartchirurg


hartchirurg 1.0

chirurg die is gespecialiseerd in operaties van het hart en de hartbloedvaten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hartchirurg…

is een chirurg

  • [Deskundigheid of vaardigheid] is gespecialiseerd in het uitvoeren van operaties van het hart en de hartbloedvaten zoals de kransslagaders

    Hoofdsemagram: chirurg


    Algemene voorbeelden


    Van nu af wordt de hartchirurg de belangrijkste persoon in de zaal. Eenmaal uw kind volledig is voorbereid, wast hij de handen grondig en trekt een steriel pak aan. Ook zijn assistenten en de instrumentiste kleden zich volledig steriel aan. De huid van uw kind wordt ontsmet en zorgvuldig afgedekt. Nu kan de ingreep pas echt beginnen.

    http://www.uzleuven.be/UZroot/content/home/wieiswie/diensten/kindercardiologie/inhetziekenhuis/

    De infraroodcamera wordt tijdens de operatie ongeveer een meter boven de patiënt opgehangen. De camera is gevoelig genoeg om temperatuurverschillen van een tiende van een graad op te merken. Met de camera kan de chirurg ook zien of de hartspier goed van bloed voorzien wordt. Als er genoeg bloed naar de spier stroomt, stijgt haar temperatuur een klein beetje, en de camera ziet dat meteen. Duitse en Amerikaanse hartchirurgen die het nieuwe systeem hebben uitgeprobeerd, zijn er entoesiast over.

    De Standaard,

    De kleppen worden in hun pulserende reaktor naar de hartchirurg verzonden. Na de inplanting wordt de klep snel overgroeid met epiteelcellen van het hart. Na een paar weken is niet of nauwelijks nog te zien dat het om een ingeplante klep gaat. Ze is volledig geïntegreerd.

    De Standaard,

    Hartchirurgen reageren met gemengde gevoelens op de komst van een nieuwe techniek om verstopte kransslagaders te overbruggen. Hij biedt het voordeel dat het hart tijdens de operatie niet moet worden stilgelegd en gewoon kan blijven doorkloppen. Ook moet het borstbeen niet worden doorgezaagd: patiënten zijn veel sneller weer op de been dan met de klassieke open-hartoperatie.

    De Standaard,