hartinsufficiëntie


hartinsufficiëntie 1.0

(wetenschap; gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

toestand waarbij het hart onvoldoende bloed rondpompt, waardoor organen en spieren onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen; onvoldoende werking van het hart; hartfalen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hartinsufficiëntie…

is een aandoening

  • [Waarneembaarheid] wordt vastgesteld door de bloeddruk en hartslag te meten, het gewicht te controleren, de longen en het hart te beluisteren en door te kijken of er vocht wordt vastgehouden; kan ook worden vastgesteld door aanvullend onderzoek, zoals een hartfilmpje (ecg) of bloedonderzoek
  • [Ontstaan] kan geleidelijk of plotseling ontstaan
  • [Oorzaak] wordt veroorzaakt doordat de hartspier te zwak is om goed samen te knijpen, of doordat hij te stijf is om na het samenknijpen goed te ontspannen, of door een combinatie van beide; heeft vaak als onderliggende oorzaak hoge bloeddruk, vernauwingen in de kransslagaders, hartritmestoornissen of hartklepaandoeningen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is meestal niet te genezen, maar kan wel minder klachten geven door een gezonde levensstijl en het gebruik van medicijnen
  • [Betrokkene] wordt door een arts behandeld door middel van medicatie om de klachten te verminderen; kan soms worden behandeld door de oorzaak weg te nemen, bv. door het behandelen van hoge bloeddruk, vernauwingen in de kransslagader, hartritmestoornissen en hartklepaandoeningen; kan in ernstige gevallen door een arts behandeld worden door te opereren of door een pacemaker of icd (implanteerbare cardioverter-defibrillator) te plaatsen
  • [Gevolg of resultaat] leidde vroeger tot de dood, maar kan tegenwoordig vaak vrij goed behandeld worden
  • [Symptoom] heeft als belangrijkste symptoom kortademigheid, maar kan bv. ook als gevolg hebben dat iemand zich moe voelt, zich niet goed kan inspannen, onrustig slaapt en vocht vasthoudt

Wetenschappelijke naam: decompensatio cordis

Algemene voorbeelden


Hartinsufficiëntie is geen op zich staand symptoom; de aandoening wordt altijd veroorzaakt door andere ziekten zoals arteriële hypertensie of een infarct.

http://www.e-gezondheid.be/weet-u-alles-wat-u-moet-weten-over-hartinsufficientie/actueel/1021,

Hartfalen kent een paar synoniemen, nl. hartdecompensatie, of nog, hartinsufficiëntie.

http://www.azsintjozef.be/WebFiles/AZSintMaarten/Documents/cardio/hartfalen.pdf

Hartinsufficiëntie is het onvermogen van het hart om te voldoen aan de energiebehoeften van het lichaam.

http://www.astrazeneca.be/nl/sante/cardio_2.htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • hartinsufficiëntie hebben
  • hartinsufficiëntie genezen

Hartinsufficiëntie hebben betekent in feite een vermoeid hart hebben, een hart dat "op" is, dat niet goed meer werkt en dat zodoende problemen heeft om het bloed te laten circuleren. [...]. De oorzaken van hartinsufficiëntie zijn velerlei. Wat de oorzaak echter ook moge zijn (infarct, hypertensie, viraal, alcohol…), de hartspier is beschadigd, wat meebrengt dat er niet voldoende bloed meer gepompt wordt naar de weefsels om tegemoet te komen aan de behoeften van het lichaam.

http://www.hart-falen.be/docs/brochure_NL.pdf

Er kan uiteraard veel gedaan worden om de symptomen te doen afnemen, de levenskwaliteit te verbeteren en de levensduur te verlengen, maar tot dusver bestaat er jammer genoeg geen behandeling om hartinsufficiëntie te genezen, uitgezonderd zeer bijzondere gevallen die heelkundig kunnen worden behandeld.

http://www.astrazeneca.be/nl/sante/cardio_2.htm

met adjectief ervoor


  • chronische hartinsufficiëntie

Ondanks de aanzienlijke vorderingen op het gebied van de medische behandeling blijft chronische hartinsufficiëntie een belangrijke dreiging op klinisch vlak en ten aanzien van de volksgezondheid, wegens de mortaliteit en de morbiditeit die hoog blijven.

http://www.roulartamedica.be/article.asp?Media=agdcar=1217=NL,

in voorzetselgroep


  • bij hartinsufficiëntie

Bij hartinsufficiëntie kan het hart bij inspanningen de slagfrequentie niet meer voldoende opvoeren of onvoldoende bloed in de hartkamers opnemen of verder pompen.

https://www.menselijklichaam.nl/hart-circulatie/hartinsufficientie/,

  • een patiënt met hartinsufficiëntie

Gewichtstoename bij een patiënt met hartinsufficiëntie kan schadelijk zijn en doet het effect van de medische behandeling teniet.

http://www.astrazeneca.be/nl/sante/cardio_2.htm

  • oorzaken van hartinsufficiëntie
  • een vorm van hartinsufficiëntie

In een land als België zijn de twee vaakst voorkomende oorzaken van hartinsufficiëntie: enerzijds atherosclerose van de kransslagaders (verharding van de bloedvaten die het hart van bloed voorzien), wat de toevoer van bloed naar het hart beperkt; anderzijds arteriële hypertensie, waardoor het hart verplicht is sterker samen te trekken om de weerstand, te wijten aan een overdruk in de bloedvaten, te overwinnen.

http://www.astrazeneca.be/nl/sante/cardio_2.htm

De andere vorm van hartinsufficiëntie is rechterhartkamerinsufficiëntie, waarbij er geen voldoende hoeveelheid bloed meer naar het hart wordt gevoerd en in het lichaam achterblijft, wat zwellingen van de onderste ledematen (oedeem), van de lever (hepatomegalie) en van het abdomen (snelle gewichtstoename) veroorzaakt.

http://www.astrazeneca.be/nl/sante/cardio_2.htm

Bij de vaakst voorkomende vorm van hartinsufficiëntie (linkerhartkamerinsufficiëntie) wordt het bloed dat niet meer naar de organen afgevoerd wordt, in de bloedvaten van de longen opgeslagen, wat hoofdzakelijk tot respiratoire symptomen leidt.

http://www.astrazeneca.be/nl/sante/cardio_2.htm

met ander, nevengeschikt substantief


  • hartfalen of hartinsufficiëntie
  • hartinsufficiënties, stuiptrekkingen of neurologische aandoeningen

Hartfalen of hartinsufficiëntie is een chronische aandoening waarbij de hartspier zijn pompende functie niet goed meer kan vervullen. Ook al is hartfalen meestal niet te genezen, met de juiste zorg en steun kunt u toch de meeste dingen doen die u wilt, zo lang u uw eigen grenzen maar kent.

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=26182,

Een griepaanval kan tal van reacties in het menselijke afweersysteem veroorzaken die op hun beurt aan de oorsprong liggen van andere complicaties zoals hartinsufficiënties, stuiptrekkingen of neurologische aandoeningen.

https://books.google.nl/books?id=ZO6Q9CpniyAC&pg=PA169&lpg=PA169&dq=%22hartinsuffici%C3%ABnties%22&source=bl&ots=1btGQMlzln&sig=ACfU3U3PcRFCBCYLbLfXZfhZSnBEDoCm4w&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwj1ttaov6ThAhUJJlAKHYM0BoEQ6AEwCXoECAgQAQ#v=onepage&q=%22hartinsuffici%C3%ABnties%22&f=false,