hashtag


hashtag 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

combinatie van het symbool # met een woord dat of afkorting die in tweets gebruikt wordt als een soort label en waarmee tweets over het zelfde onderwerp snel en gemakkelijk bij elkaar gebracht kunnen worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hashtag…

is een label

 • [Constructie] bestaat uit het symbool #, direct gevolgd door een woord of afkorting
 • [Functie] dient om tweets over hetzelfde onderwerp snel en gemakkelijk bij elkaar te brengen
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] markeert bv. het onderwerp van een tweet

  Algemene voorbeelden


  Via de hashtag, een benaming of afkorting in een twitterbericht, kun je de comments volgen die daarnaar verwijzen en dus kun je een overzicht maken van alles dat daarnaar verwijst.

  http://www.met-k.com/2009/08/11/hashtag/,

  Je ziet ze regelmatig bij Televisieprogramma's en in de krant; woorden en afkortingen met een # er voor. Bijvoorbeeld #tvoh #dwdd. Wat zijn deze Twitterhashtags nu precies? Hashtags zijn een soort labeltjes die je aan je tweet (twitterbericht) kunt hangen om aan te geven dat het over een bepaald onderwerp gaat. Wil jij bijvoorbeeld iets twitteren over De Wereld Draait Door? Voeg dan aan je bericht de tekens #dwdd toe.

  http://www.twitterinfo.nl/tips/12-tips/35-wat-zijn-hashtags,

  Hash browns, ook wel een soort rösti-achtige koekjes die Amerikanen graag met hun eieren eten. Hash browns behoren niet tot mijn favorieten [...]. Hashtags daarentegen zijn voor mij een absolute toevoeging, ze verrijken een tweet of andere social media boodschap en kunnen met één klik [...] ook zoveel meer betekenis krijgen dan alleen maar een woord of rijtje woorden achter elkaar.

  http://www.contentgirls.nl/2011/03/ik-hashtag-jij-hashtagt-wij-hashtaggen/,

  Hashtags: wat zouden we zonder moeten op Twitter? Ze zijn ideaal om alle tweets over een gebeurtenis, conferentie of tv-programma te verzamelen. Bright doet een volstrekt willekeurige greep uit het hashtag-aanbod. #durftevragen: De hashtag der Nederlandsche hashtags. Te gebruiken voor al je serieuze (is er nog een supermarkt open in Rotterdam?) en iets minder serieuze (mag je drugs kopen voor minderjarigen?) vragen.

  http://www.bright.nl/prozaische-hashtags,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Etymologie


  Aard herkomst leenwoord
  Vroegste datering 2009
  Brontaal Engels
  Vorm in brontaal hashtag
  Betekenis in brontaal idem
  Samenhangende woorden (betekenis) #MeToo