hebbeding


hebbeding 1.0

iets wat je graag wilt hebben of wat erg wordt aangeprezen, vaak vooral omdat het mooi of leuk is, en niet per se omdat het handig of noodzakelijk is; wannahave; must-have
Dit woord heeft vaak een iets minder sterke lading dan must-have, dat ook soms de betekenis 'onmisbaar' heeft, al dan niet ironisch bedoeld.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hebbeding…

is een voorwerp

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is iets wat je graag wilt hebben; is vaak iets wat vooral mooi of leuk is, en niet per se handig of noodzakelijk
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft vaak een iets minder sterke lading dan must-have

    Algemene voorbeelden


    Cornelis pakt naar eigen zeggen uit met de Funbox op vraag van rokers zelf. Tegen eind dit jaar zal het hebbeding via benzinestations en krantenwinkels in het hele land beschikbaar zijn.

    De Standaard,

    Een losse zijden blouse is evenzeer a joy for ever en aan de helft van de prijs de investering waard. Of een caban in pvc van goede snit, een hebbeding dat meestal te duur is.

    De Standaard,

    72 procent groei Flying Tiger. De omzet van de Deense winkelketen in hebbedingen groeide vorig jaar fors in Nederland. Mede door de opening van vijf nieuwe winkels, waaronder een in de Leidse Breestraat. De keten heeft er nu tien in ons land.

    Leidsch Dagblad,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een hip hebbeding

    Step herontdekt als hip hebbeding. 'De wereld wordt vrolijker als je stept.'

    de Volkskrant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding