heggenmus


heggenmus 1.0

kleine zangvogel met duidelijke, donkerbruine strepen op de zijkant die doorlopen tot op de kop, die tot een eigen familie van heggenmussen behoort en die leeft in bossen, struiken, tuinen en heggen in Europa en Azië
Ook van toepassing op de vogelfamilie of soort in het algemeen en dan vaak in het meervoud gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een heggenmus…

is een vogel; is een dier

  • [Afmeting] is 14 cm lang
  • [Geluid] zingt; maakt een zingend geluid; heeft een zogenaamde 'liefdesfluisterzang' in aanwezigheid van vrouwtjes, maar laat ook een soortgelijke gedempte zang in het najaar horen
  • [Kleur] heeft duidelijke, donkerbruine strepen op de zijkant die doorlopen tot op de kop, een deels grijze kop en roodbruine poten
  • [Bouw] is gewerveld; heeft twee poten
  • [Voortplanting] legt eieren; broedt in heggen en struiken
  • [Plaats] leeft in bossen, struiken, tuinen en heggen
  • [Woongebied] komt voor in Europa, Azië en als exoot in Nieuw-Zeeland
  • [Leeftijd] kan 9 jaar oud worden, maar wordt gemiddeld 2 jaar oud
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is schuw; vliegt niet vaak, maar scharrelt vooral over de grond
  • [Gedrag] is een alleseter
  • [Betrekking of relatie] behoort niet tot de familie van de mussen, maar tot een eigen familie van de heggenmussen (Prunellidae)

Wetenschappelijke naam: Prunella modularis

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Aves; Vogels
Orde Passeriformes; Zangvogels
Familie Prunellidae; Heggenmussen
Geslacht Prunella
Soort Prunella modularis

Algemene voorbeelden


De heggenmus is een onopvallende vogel met als belangrijkste kenmerken de grijze kop en borst. De heggenmus is in Nederland een algemene broedvogel, maar is erg schuw en laat zich maar zelden zien. Het voedsel bestaat 's zomers voornamelijk uit insecten, terwijl in de winter vooral zaden en bessen gegeten worden. De vogel zingt vanaf een hoge zangpost zoals een boomtop. De zang bestaat uit een reeks heldere tonen en is al vroeg in het voorjaar te horen.

https://www.vogelvisie.nl/soort/heggenmus.php

De heggenmus is een van de meest voorkomende broedvogels van ons land, maar toch bij velen onbekend. Dit komt door zijn verborgen bestaan in en onder struiken en heggen. Heggenmussen vliegen niet vaak en scharrelen vooral over de grond om voedsel te zoeken.

https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/heggenmus

De zang van de Heggenmus doet veel denken aan de zang van de Winterkoning. De Heggenmus heeft echter nooit een triller zoals de Winterkoning die kent. En de zang van de Heggenmus is ook zachter, minder hard en luid. Maar wel net zo mooi! Eind februari en begin maart kunnen we de zang al horen. Die is in de periode maart tot in mei vaak uitbundig en het zal niemand die de zang kent, verbazen dat de Heggenmus tot de betere zangertjes wordt gerekend en dat in de oude vogelboeken veel voorkomende naam 'bastaardnachtegaal' daar wel eens verband mee zou kunnen houden.

http://www.ivnvechtplassen.org/ivn_vogels_park_bos/Heggemus_Prunella-modularis.html

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • de zang van de heggenmus

De zang van de Heggenmus doet veel denken aan de zang van de Winterkoning. De Heggenmus heeft echter nooit een triller zoals de Winterkoning die kent. En de zang van de Heggenmus is ook zachter, minder hard en luid. Maar wel net zo mooi!

http://www.ivnvechtplassen.org/ivn_vogels_park_bos/Heggemus_Prunella-modularis.html

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen