helikopterkind


helikopterkind 1.0

(neologisme)

kind dat wordt opgevoed door een of twee overbeschermende ouders, die zich met elk detail in zijn of haar leven bemoeien; kind van helikopterouders; kind van overbeschermende ouders
Het woord wordt meestal (mild) spottend gebruikt.
Zie ook : helikopterouder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een helikopterkind…

is een kind; is een mens

      Algemene voorbeelden


      De term 'helikopterkind' refereert naar de term 'helikopterouder'. Met die benaming worden ouders bedoeld die extreem veel aandacht besteden aan hun kind en diens ervaringen en problemen, en die er, als een helikopter, voortdurend boven hangen.

      https://books.google.nl/books?id=mDsuDwAAQBAJ&pg=PT394&lpg=PT394&dq=%22helikopterkind%22&source=bl&ots=UQ0_dJZpV7&sig=ACfU3U1JSlimepikm0QgFDBatml_OzNPsA&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwj2h62_4Y_oAhXE-KQKHa1aAFQQ6AEwAHoECAQQAQ#v=onepage&q=%22helikopterkind%22&f=false,

      Helikoptermoeders verliezen hun kind geen moment uit het oog. Helikoptermoeders zorgen dat alle obstakels, gevaren en tegenslagen ruim voor een mogelijke confrontatie met hun kind uit de weg geruimd zijn. De kinderen van Helikoptermoeders denken dat de wereld een soort Truman Show is. Of wacht nee, in de ogen van omstanders is hun leven een Truman Show. De Helikopterkinderen zelf hebben geen idee natuurlijk.

      https://www.love2bemama.com/de-helikoptermoeders/,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • de helikopterkinderen helpen

      Mam zegt: "Bescherm je kinderen niet, wees geen helikopterouder, het helpt de helikopterkinderen niet, en je zult er niet zijn om ze elke minuut te beschermen. Laat je kind deel uitmaken van het team. Je moet je kind sterker maken."

      https://nl.oldmedic.com/looking-to-lead-stronger-healthier-life-76,

      in voorzetselgroep


      • gehakt maken van de helikopterkinderen

      Er zijn nog steeds maar weinig scharrelkinderen. Maar die zijn straks zijn wel de baas, voorspelt een bezoeker van de Facebook-pagina van de Meitivs: "Als ze groot zijn, maken ze gehakt van de helikopterkinderen, want die kunnen dan niks zonder instructies van mamma."

      https://www.trouw.nl/nieuws/scharrelkinderen-op-straat-bel-de-politie~b56816f5/,

      met onbepaald voornaamwoord


      • veel helikopterkinderen

      Veel helikopterkinderen laten zich de overvloedige zorg graag aanleunen. En hoewel het volgens deskundigen onder alle lagen van de bevolking voorkomt, lijkt de overbezorgde ouder die fulltime klaarstaat voor het kind vooral een middenklasseprobleem. In Vogelaarwijken zou zo'n intensieve bekommernis bepaald geen luxe zijn.

      https://www.groene.nl/artikel/geen-tijd-voor-generatiestrijd,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2008
      Bijzonderheden Gevormd naar analogie van helikopterouder, dat een leenvertaling uit het Engels is.