heremietkreeft


heremietkreeft 1.0

afbeelding

Bron: User:Dawson
( CC BY-SA 3.0 )

kreeftachtige met tien poten, twee voelsprieten en een niet gepantserd, week achterlijf die doorgaans leeft in zout water, waar hij huist in de verlaten schelp van een zeeslak

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een heremietkreeft…

is een kreeftachtige; is een dier

  • [Afmeting] is, afhankelijk van de soort, enkele mm tot 1 m lang
  • [Geluid] striduleert; maakt een stridulerend geluid
  • [Bouw] is ongewerveld; heeft tien poten
  • [Deel] heeft tien poten, twee voelsprieten en een niet gepantserd, week achterlijf
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Plaats] huist in de verlaten schelp van een zeeslak
  • [Leeftijd] wordt enkele jaren tot wel 70 jaar oud
  • [Gedrag] is een alleseter
  • [Verscheidenheid] komt voor in wel 1100 soorten

Rijk Animalia; Dieren
Stam Arthropoda; Geleedpotigen
Klasse Malacostraca; Hogere kreeftachtigen
Orde Decapoda; Tienpotigen

Algemene voorbeelden


De heremietkreeft of heremietkrab zoals dit dier ook wel genoemd wordt is vooral bekend om zijn manier van wonen. Het dier woont in de meeste gevallen in een slakkehuis (in geval van nood kan ieder passend hol voorwerp als behuizing worden genomen) dat hij of zij op de één of andere manier heeft bemachtigd. De vorige bewoner van dat huis is vertrokken, wel of niet vrijwillig, en de woning komt beschikbaar.

http://home-3.tiscali.nl/~jhvo/de_heremietkreeft.htm

Zoals u weet zijn de meeste kreeftachtigen voorzien van een uitstekend pantser dat een goede bescherming biedt [...]. De heremietkreeft is wat dat betreft slecht bedeeld. Het lijkt wel of de schepper hier iets vergeten is. Onze heremiet heeft geen gepantserde staart of achterlijf, maar slechts een heel week en zacht achterlichaam.

http://home-3.tiscali.nl/~jhvo/de_heremietkreeft.htm

Wanneer de heremiet groeit dan groeit betrokkene letterlijk zijn huis uit. De heremietkreeft heeft dus een probleem [...]. Wanneer de heremiet verschaalt en groeit kan zijn woning te klein worden. Hij moet dan doorstromen naar een grotere woning.

http://home-3.tiscali.nl/~jhvo/de_heremietkreeft.htm

Toen ik wakker werd en knipperend de ogen opende, lag ik naakt op mijn rug tussen twee palmbomen op het strand voor mijn terras. Zand en zout kleefden aan mijn verschroeide huid, mijn baard, mijn haar. Over mijn buik kroop een jonge heremietkreeft die zich voor een paar dagen in de veilige holte van een lege Phos Senticosus had genesteld.

Cargo, Patrick Conrad,

Heremietkreeften. Deze erg attractieve diertjes doen het goed in het aquarium, vooral dan de kleiner blijvende soorten die men gerust in het lagere dierenaquarium kan houden. De grotere soorten durven zich wel eens vergrijpen aan de medebewoners en zijn ideale afvalopruimers die nogal wat kracht bezitten, zodat ze in staat zijn delen van het decor te doen instorten.

http://home.tiscalinet.be/siervis/

Niet alle heremietkreeften bewonen een schelp. Er zijn er ook die een spons als woning gebruiken of zelfs een bepaalde koraalsoort. Het voordeel daarvan is dat er niet verhuisd hoeft te worden wanneer de bewoner groeit omdat de spons of het koraal kan mee groeien.

http://home-3.tiscali.nl/~jhvo/de_heremietkreeft.htm