hidalgo


hidalgo 1.0

edelman die behoort tot de laagste Spaanse adel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hidalgo…

is een edelman; is een persoon

  • [Plaats van herkomst] is Spaans
  • [Rang of hiërarchische positie] staat in rang onder de eerste klasse van de topadel, de grandes de españa, en onder de tweede klasse van de caballeros; behoort tot de laagste adel
  • [Tijd] komt voor tot in de negentiende eeuw

    Algemene voorbeelden


    Cervantes moet zo'n halve eeuw oud zijn geweest, toen zijn Don Quichot de wapenen opnam en de stoffige wegen van La Mancha onveilig maakte, op zoek naar weduwen en verdrukten. Het lezen van ridderromans was de hidalgo in de bol geslagen [...]. Over de ware aard van dit potsierlijke sujet, dat de dorstigen spijsde en de hongerigen laafde, lopen de meningen nogal uiteen.

    De Standaard,

    Bovendien waren de Spanjaarden beter bewapend: ze hadden paarden, vuurwapens, beter pantser, kruisbogen [...]. Het was ook beslist geen dom uitvaagsel dat uit Spanje kwam: het waren verarmde hidalgo's met een hoge opleiding en veel krijgservaring. Uitstekende beroepssoldaten - terwijl de Azteken met volksmilities in het veld kwamen. Ze waren gedoemd ten onder te gaan.

    http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/de-azteken-waren-fijnbesnaard-en-gevoelig-rudolf-van-zantwijk-over-tlacayelel-wodan-en-het-,

    Geen hidalgo zou het immers in zijn hoofd halen om op de akkers te werken. Dan nog liever de vlucht in een zwerversbestaan als "dolende ridder"! De ingenieuze hidalgo van Cervantes blijkt meer feit dan fictie [...]. De nog altijd even trotse, maar voortdurend in het nauw gedreven hidalgos zochten uitwegen om hun gevoel van eigenwaarde, een status, te redden.

    De Standaard,

    hidalgo 2.0

    soort van oud lettertype bij het drukken, met een langgerekte vorm en forse voet

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Hidalgo…

    is een lettertype

    • [Vorm] heeft een langgerekte vorm en forse voet
    • [Functie] dient om te drukken

      Algemene voorbeelden


      Louis had de drukproef bij zich van een strooibiljet. In rondo cursief bovenaan in Corps 8 tussen aanhalingstekens: 'Mij worgt mijn wijdheid, ik stik van eindeloosheid, Cyriel Verschaeve.' In het midden, in de gerekte Hidalgo met forse voet: Vlaanderen, werkelijkheid en oerbeeld. In de Egmont daaronder: voordracht door de heer M. de Puydt.

      Het verdriet van België, Hugo Claus,

      In de kamer zat de man neer op een melkstoeltje, stond meteen op, bood Louis het stoeltje aan en leunde tegen de gekalkte muur naast een potkachel en een rek dat vol gesteenten lag [...] en wonder boven wonder, een rij houten afficheletters, het ouderwetse type Hidalgo.

      Het verdriet van België, Hugo Claus,