hittebestendigheid


hittebestendigheid 1.0

( Gezegd van zowel zaken als van levende wezens)
het hittebestendig zijn; het bestand zijn tegen de hitte
Vaak met een [van-bepaling.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hittebestendigheid…

is een eigenschap

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft het bestand zijn tegen hitte

    Algemene voorbeelden


    Zoals beide voorgaande DM-festijnen was er gisteren weer nauwelijks een wanklank of verstoring van de feestelijke orde te bespeuren. Even afgezien van een balsturige opmerking van een enkele zeer late, of vroege, passant wiens dorstige rondjes geen gelijke tred hielden met zijn hittebestendigheid in de uitbundige carrousel die DMD heet.

    Meppeler Courant,

    Glasvezelstreng zwart: bevat geen asbest. Te gebruiken voor afdichten van oven-, kachel- en verwarmingsketeldeuren. Hittebestendigheid 500 °C.

    http://www.asfra.com/index2.html

    Hittebestendigheid loont. Voor het derde opeenvolgende jaar heeft FC Groningen de halve finales van het Eurovoetbaltoernooi bereikt. De groenwitte formatie doorstond letterlijk en figuurlijk de hitte en kreeg met een plek bij de beste vier teams loon naar werken.

    http://www.fcgroningen.nl/home/nieuws/nieuwsbericht/artikel/hittebestendigheid-loont/,

    Hoe zit het eigenlijk met de hittebestendigheid van onze (Nederlandse) ademluchtmaskers?

    http://www.linkedin.com/groups/Hoe-zit-het-eigenlijk-met-4190837.S.87477044,

    Polyesters smelten voordat ze branden. De vlam is duidelijk roetend en er blijft een hard, bruin bolletje over. De vezels/draden branden met een zoetige geur en doven als de vlam weggehaald wordt. De smelttemperatuur ligt rond 255°C. De hittebestendigheid van polyester is dus beter dan die van polyamide 6 en ongeveer gelijk aan polyamide 6.6.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Polyester,

    De aanwezigheid van klei in een polymeer materiaal komt vooral de mechanische sterkte en de hittebestendigheid van het polymere materiaal ten goede.

    http://www.tno.nl/content.cfm?context=kennis&content=IP_patent&laag1=27&item_id=27

    Calorite: vuurvaste poeder. Te gebruiken als cement voor het maken en repareren van ovens, kachels, ketels en schoorstenen. Hittebestendigheid 1500 °C. Calorygeb: Gebruiksklare vuurvaste mastiek. Montage van verwarmingsapparaten, elementen van ketels, van vuurvaste bakstenen, reparatie van scheuren. Hittebestendigheid 1500 °C. Collafeu: lijm voor het vastplakken van vuurvaste producten. Vastplakken van strengen glasvezel op metaal, van mantelbuizen, moffen en snoeren. Hittebestendigheid 1500 °C.

    http://www.asfra.com/index2.html

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • goede hittebestendigheid
    • een hoge hittebestendigheid
    • betere hittebestendigheid
    • grotere hittebestendigheid

    Bison High Temp bereikt de hoge hittebestendigheid na volledige uitharding. De uitharding kan worden versneld door de kit op te warmen tot maximaal 150°C.

    http://www.bison.nl/static/products/assets/asset_3522_2.pdf

    Grotere hittebestendigheid en duurzamer. Deze gaskookplaat heeft gietijzeren pandragers die een betere hittebestendigheid en een langduriger gebruik garanderen.

    http://www.electrolux.nl/Products/Koken/Kookplaten/Gaskookplaten/EHT70830K

    Epoxyhars-systeem met goede hittebestendigheid, chemische resistentie en mechanische eigenschappen. Het epoxyhars-systeem vindt toepassing in de lucht en ruimtevaart, de chemie en in de electrotechniek. Daarnaast is de epoxyhars bij uitstek geschikt voor het maken van mallen die aan hoge temperaturen worden blootgesteld.

    http://www.carbonwinkel.nl/nl/117-epoxyhars-hittebestendig

    als object bij een werkwoord


    • hittebestendigheid bereiken
    • hittebestendigheid geven
    • hittebestendigheid verbeteren
    • hittebestendigheid verhogen

    Hafnium geeft hittebestendigheid. Hafnium (Hf) is een glanzend grijsachtig metaal dat in Nederland niet zo bekend is maar wereldwijd toch volop wordt gebruikt in diverse toepassingen zoals in de lucht- en ruimtevaart, nucleaire installaties, consumentenelektronica en dergelijke. Hafnium beschikt over een uitstekende corrosiebestendigheid en goede mechanische eigenschappen.

    http://www.metaalmagazine.nl/nieuws/id14281-hafnium-geeft-hittebestendigheid.html,

    Bison High Temp bereikt de hoge hittebestendigheid na volledige uitharding. De uitharding kan worden versneld door de kit op te warmen tot maximaal 150°C.

    http://www.bison.nl/static/products/assets/asset_3522_2.pdf

    Kleine hoeveelheden chroom kunnen de duurzaamheid verhogen en roestvorming voorkomen (roestvrij staal) [..]; magnesium verhoogt de hardheid en de verweringsbestendigheid; molybdeen verhoogt de hardheid en hittebestendigheid.

    http://www.lenntech.nl/periodiek/elementen/fe.htm

    Met de verbeterde PLA-plastics gaat Purac de concurrentie aan met ABS, een veelgebruikt, op olie gebaseerd plastic dat gebruikt wordt voor starre voorwerpen. Joziasse: "Daarvoor moesten we de hittebestendigheid én de impactbestendigheid van PLA verbeteren. Dat waren de twee knelpunten van PLA."

    http://www.wageningenur.nl/nl/show/Doorbraak-in-de-biobased-economy-hittebestendig-PLA.htm

    met ander, nevengeschikt substantief


    • zuurbestendigheid en hittebestendigheid

    Kleine hoeveelheden chroom kunnen de duurzaamheid verhogen en roestvorming voorkomen (roestvrij staal); nikkel verhoogt de duurzaamheid en de zuur- en hittebestendigheid.

    http://www.lenntech.nl/periodiek/elementen/fe.htm