hobbykip


hobbykip 1.0

(dieren)

kip die door een particulier als hobby wordt gehouden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hobbykip…

is een kip; is een vogel; is een dier

  • [Functie] wordt als hobby gehouden
  • [Bezitter of eigenaar] wordt door een particulier gehouden, meestal iemand die van zijn beroep geen boer is

    Hoofdsemagram: kip


    Algemene voorbeelden


    Een ingeënte hobbykip wordt dan misschien niet meer ziek van het virus, ze draagt het wel met zich mee en kan het verspreiden.

    De Telegraaf,

    Het aantal hobbykippen is hoger dan Brinkhorst zelf wilde in de nieuwe Pluimveewet. Brinkhorst vond 100 wel genoeg wegens het mestoverschot. "Een hobbykip poept ook". stelde hij.

    Metro,

    Hobbykippen stoppen in de winter met leggen. Dit heeft te maken met het korter worden van de dagen. Een kippenhouder lost dit heel simpel op door 's ochtends en 's avonds het licht een tijdje aan te doen in de stal, zodat de kip min of meer even veel licht krijgt als in de zomer. Dan blijven de kippen gewoon doorleggen. In tropische landen blijven kippen ook het hele jaar aan de leg.

    http://www.adopteereenkip.nl/content/een-hobbykip-houdt-de-winter-op-met-eieren-leggen-hoe-kan-het-dat-een-biologisch-legkip-de-w

    Hobby-kip. Mensen die voor hun hobby pluimvee houden, moeten hun dieren laten inenten tegen de besmettelijke pseudovogelpest. Volgens de regionale gezondheidsdiensten voor dieren kan daarmee veel dierenleed worden voorkomen. De laatste tijd is diverse malen pseudo-vogelpest geconstateerd bij sier- en hobbypluimvee.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010842561:mpeg21:a0106,

    "Voor professionele kippenhouders bestaat een inentverplichting al jaren," verklaart T. van der Rijt van de afdeling pluimvee van de Regionale Gezondheidsdienst voor Dieren in Boxtel het jongste inent-advies. "Niet echter voor de zogenaamde hobbykippen, die men in de achtertuin of op de kinderboerderij heeft. De laatste maanden duikt her en der telkens een nieuwe besmettingshaard op."

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010691737:mpeg21:a0507,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen