hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt


hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt 1.0

hoe dichter men bij Dordrecht (en dus Rotterdam) komt, hoe "rotter" het wordt, hoe saaier, vervelender het er is, hoe slechter, onbeleefder e.d. de mensen er zijn
Een woordspeling met rot als in Rotterdam en vaak gebruikt als pavlovreactie na het noemen van de naam Dordt. De hier gegeven betekenis is een onjuiste interpretatie van een aloud spreekwoord. Er zijn diverse verklaringen in omloop. Zie vooral http://www.dordt.nl/stad/geschiedenis/legenden/dichterbij.htm en verder bv. nog, onder 'Folklore', http://www.dordt.nl/stad/geschiedenis/legenden/dichterbij.htm. Mogelijk een verkorting van Tiel is niet viel, Bommel is rommel en hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt.

Algemene voorbeelden


Zeg ergens in Nederland maar eens waar u vandaan komt. Na het uitspreken van de 'magische' woorden Dordt, zullen maar weinig mensen zich in kunnen houden: hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt. De vorige burgemeester antwoordde dan altijd: Maar ben je er eenmaal in, dan heb je het naar je zin.

http://www.dordt.nl/stad/geschiedenis/legenden/dichterbij.htm

Laatst weer een hoor. "Waar kom je vandaan?" vraagt zo iemand. Dan zeg ik altijd "Dordrecht", omdat ik niet weet of ze me begrijpen als ik Dordt zeg. "Oh, Dordt! Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt hahaha".

http://www.idordt.nl/hoe-dichter-bij-dordt,

Er waren eens heel lang geleden (zo hoort een legende nu eenmaal te beginnen) twee reuzen die de opdracht hadden gekregen om de Dordtse Kil te graven. De waterwegen rondom Dordrecht waren namelijk niet al te best, met veel ondiepten en moeilijke doorgangen. Vandaar ook dat wie per schip in de buurt van de stad kwam, zeker op moeilijkheden kon rekenen. Bovendien waren er rond de stad altijd veel tollen zodat het handenvol geld kostte om de Dordrecht te passeren. Daar komt dan ook de uitdrukking hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt vandaan.

http://www.dordt.nl/stad/geschiedenis/legenden/kil.htm

Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt! Jarenlang stond ik vierkant achter deze uitspraak. Toen ik voor mijn studie half jaren '90 naar Groningen verhuisde was ik dan ook blij dat ik weg kon. Dordrecht was saai (geen uitgaansleven), kleinburgerlijk en het allerbelangrijkste, Dordtenaren waren bemoeizuchtige betweters die zich echt overal tegenaan bemoeiden en te pas en te onpas hun mening ventileerden.

http://scotch.blog2blog.nl/9458/Hoe+dichter+bij+Dordt........html,