hoerastemming


hoerastemming 1.0

vrolijke, blije, opgewonden stemming, omdat iets gelukt is, een overwinning behaald is, iets meezit e.d.; gemoedsgesteldheid, geestesgesteldheid waarbij iemand of een groep van personen verheugd en tevreden is over het welslagen van iets; euforische stemming

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hoerastemming…

is een stemming; is een gemoedsgesteldheid; is een toestand

  • [Oorzaak] is het gevolg van blijdschap en tevredenheid over het welslagen van iets
  • [Toestand algemeen] wordt gekenmerkt door uitbundige blijdschap en tevredenheid

    Algemene voorbeelden


    Terwijl ik op een maandagochtend boven een kopje koffie zit te somberen, en alles buiten de rand van dat kopje óók zwart inzie, betreedt de acteur Frank Focketyn, die Jef Van Eyck speelt in 'Tom & Harry', stralend het etablissement waar we hebben afgesproken: [...]. Zijn glimlach liegt er niet om; zijn tred is licht, alsof hij me liever tegemoet zou dansen, of misschien zelfs buitelen. Zijn humeur, dat aan de hoerastemming grenst, komt niet in mijn natuur voor.

    http://www.humo.be/humo-archief/324263/frank-focketyn-in-hoerastemming,

    Een 'klein hoera' ging vorige week op bij Hazeleger Kaas, nadat de inspectie toestemming verleende om haar tweede verpakkingslocatie op bedrijventerrein Harselaar-Zuid in gebruik te nemen. "Na de hoerastemming ging de knop onmiddellijk om. We zijn doeners en zijn om die reden gelijk begonnen met het opstarten van de productie."

    http://barneveldsekrant.nl/zakelijk/hazeleger-kaas-breidt-capaciteit-flink-uit%C2%A0-308919,

    Vooral in de bouw en de zorg gaat het eindelijk beter. Maar de belangrijkste banenmotor is vooral de uitzendbranche. Die is goed voor de helft van het aantal nieuwe banen. De inhaalrace is ingezet, zegt Rob Witjes van het UWV. Hij vindt het nog te vroeg voor 'een hoerastemming'. De werkloosheid blijft hoog, zegt hij, vooral onder ouderen.

    https://www.payroll-intermediair.nl/inhaalrace-op-arbeidsmarkt,

    Een hoerastemming is er pas als de voorzieningen voor de kwetsbaren in het verkeer komen, aandacht en uitvoering wordt gegeven aan de fysieke voorzieningen door herplaatsing of herstel van al jaren uitgevallen verkeerslichten op drukke kruispunten en herstel van grote gaten in het wegdek.

    http://dwtonline.com/laatste-nieuws/2017/11/16/commentaar-verkeerscijfers/,

    Hoerastemming alom! Want morgen kunnen we met zijn allen "de eclips" aanschouwen. Alhoewel, hoerastemming? Eén iemand is minder enthousiast: Joel De Ceulaer.

    https://radio1.be/ik-lees-dat-niemand-de-eclips-wil-missen-niemand-min-een-dus,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    ( In combinatie met heersen frequent aangetroffen.)
    • heersen
    • misplaatst zijn
    • losbarsten
    • niet gepast zijn
    • omslaan
    • voorbarig zijn
    • wegebben

    Vanochtend om een uur of half zes zag ik ze al digitaal over mijn schermpje schuiven. Een heel fraai buienfrontje dat bij deze temperaturen ongetwijfeld echte sneeuw zou gaan opleveren. Althans dat hadden de weermannetjes en -vrouwtjes mij beloofd. En als je dit weblog regelmatig volgt weet je dat ik een echte winterfan ben. Elk jaar hoop ik op een strenge winter inclusief een fikse dosis krakend verse sneeuw. Je kunt je dan ook voorstellen dat er een hoerastemming heerste in de woonkamer van huize Mooi Geel.

    https://mooigeelisnietlelijk.blogspot.nl/2015/02/witte-hoerastemming.html?m=0,

    De partij Groen reageert verbaasd op de nieuwe tekorten op de begroting die aan het licht zijn gekomen. "Het is in ieder geval duidelijk dat de hoerastemming van de afgelopen maanden in de regering-Di Rupo misplaatst was", reageert Groen-fractieleider Kristof Calvo.

    https://www.groen.be/hoerastemming_in_regering_di_rupo_was_misplaatst,

    Nog maar een paar jaar geleden ging Daihatsu in ons land door een diep dal en nu heerst er een hoerastemming en verschijnen er aan de lopende band nieuwe modellen.

    http://autovandaag.nl/autotest/383/daihatsu-materia-kijkt-boos/,

    Naar aanleiding van de publicatie van de criminaliteitscijfers door het ministerie van Justitie dreigt er een hoerastemming los te barsten bij de assembleeleden Panka en Bouva. Panka hoopt dat "bepaalde media die steeds erover hebben dat de criminaliteit aan het stijgen is, deze cijfers ook zullen publiceren."

    http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/9215,

    De Grote zee-eend werkt zich deze winter in de kijker met een dagmaximum van 28 exemplaren op stuwmeren in de provincie Namen en 80 voor de Vlaamse kust. Toch is een hoerastemming niet gepast. Het lijkt grondig mis te lopen met een aantal traditioneel op zee overwinterende eenden, niet enkel Grote zee-eend maar ook Eider, IJseend en Zwarte zee-eend.

    https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=18566,

    Een toekomstproject voor Vlaanderen mag zich [...] niet beperken tot economische imperatieven. Het mag ook niet zelfgenoegzaam blijven steken in een hoerastemming want hoerastemmingen kunnen snel omslaan, getuige daarvan de dreigende economische recessie.

    http://www.vev.be/tekst.asp?ID=209=75j,

    Toen de bevrijders op 25 september de buurtschap passeerden, was de feestvreugde groot. De hoerastemming bleek echter voorbarig. Een fanatieke groep Duitsers, die zich had verschanst bij Overloon, beschoot de ook in de buurtschap opgestelde geallieerden.

    https://www.openluchtspeloploo.com/single-post/2017/07/06/Co%C3%B6peratieve-zuivelfabriek-De-Eendracht,

    De uitbundige hoerastemming is inmiddels weggeëbd en de ongeluksprofeten van toen hebben overschot van gelijk gekregen. Oost-Europa proeft de twijfelachtige genoegens van de vrije markt en ondervindt aan den lijve dat democratie en overvloed niet noodzakelijk synoniemen zijn.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • een hoerastemming creëren
    • geen hoerastemming verwachten

    Ook oppositiepartij Groen vindt dat de N-VA onterecht een hoerastemming creëert.

    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/05/21/einde_van_tententekortvoorjeugdbewegingen-1-2984770/,

    De aanloop naar deze wedstrijd was volgens Anthuenis behoorlijk zenuwachtig. "Zowel Michel Preud'homme als René Weiler kwamen deze week nerveus over. Dat was niet gespeeld, maar ze moeten geen hoerastemming verwachten van de pers. Dat kan niet als je nul op achttien laat noteren in de Champions zoals Club Brugge, wisselvallig presteert zoals Anderlecht en allebei al uit de Beker van België ligt", claimt hij in De Zondag.

    https://www.voetbalprimeur.be/nieuws/708978/anthuenis-spelt-club-brugge-de-les-dan-moet-je-geen-hoerastemming-verwachten-.html,

    met adjectief ervoor


    • de, een uitbundige hoerastemming

    De uitbundige hoerastemming is inmiddels weggeëbd en de ongeluksprofeten van toen hebben overschot van gelijk gekregen. Oost-Europa proeft de twijfelachtige genoegens van de vrije markt en ondervindt aan den lijve dat democratie en overvloed niet noodzakelijk synoniemen zijn.

    De Standaard,

    Eerst leefde er bij mij een uitbundige hoerastemming omdat de US dollar zo goedkoop werd en ik in euro's nog steeds aanzienlijk minder schoolgeld hoef te betalen voor mijn studerende zoon in New York, maar door die goedkope US dollar schijnt de export vanuit Nederland onder druk te komen wat natuurlijk niet zo best is voor onze economie.

    http://www.nik.nl/2008/10/kredietcrisis-een-rabbinaal-oordeel-in-het-licht-van-het-nieuwe-joodse-jaar/,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • hoerastemming bij (de) tegenstanders (van) vliegveld Lelystad

    Hoerastemming bij tegenstanders vliegveld Lelystad nu ook de ChristenUnie tegen is.

    https://www.youtube.com/watch?v=yJSddtJc2-A,

    Voorzetsel: in

    • de hoerastemming in PvdA-kringen
    • de hoerastemming in de regering-Di Rupo

    Het kabinet bond in, de VVD haalde opgelucht adem en de hoerastemming in PvdA-kringen vervloog als sneeuw voor de zon in het opportunisme van de dag.

    https://www.zorgwelzijn.nl/gekrakeel-en-kontengedraai-1119620w/,

    De partij Groen reageert verbaasd op de nieuwe tekorten op de begroting die aan het licht zijn gekomen. "Het is in ieder geval duidelijk dat de hoerastemming van de afgelopen maanden in de regering-Di Rupo misplaatst was", reageert Groen-fractieleider Kristof Calvo.

    https://www.groen.be/hoerastemming_in_regering_di_rupo_was_misplaatst,

    Voorzetsel: onder

    • een hoerastemming onder beleggers

    Hoewel de niet-beleggende consument er waarschijnlijk niets van merkt, is er opnieuw een hoerastemming onder beleggers. We gaven twee weken geleden al aan dat het sentiment onder beleggers verbeterd was, en intussen is dat groepsgevoel - zeg maar kuddegeest - alleen maar versterkt.

    https://www.standaard.be/cnt/tv2dhgh3,

    Voorzetsel: op

    • de hoerastemming op de Limburgse arbeidsmarkt

    De hoerastemming op de Limburgse arbeidsmarkt is compleet misplaatst. Dat zegt ABVV-topman Pierre Vrancken. In werkelijkheid zijn de cijfers van de werkloosheid niet zo schitterend. Zo is het toenemend aantal leefloners niet opgenomen in de werkloosheidscijfers, klinkt het bij de socialistische vakbond.

    http://www.hbvl.be/cnt/dmf20171030_03161201/werkloosheid-limburg-veel-groter-dan-cijfers-rva-doen-geloven,

    Voorzetsel: over

    • geen hoerastemming over de jaarcijfers van 2011
    • hoerastemming over (de) luchtkwaliteit

    Bij de tabaksdetailhandel geen hoerastemming over de jaarcijfers van 2011. De goede decembermaand heeft de pijn wat doen verzachten, maar over de gehele linie was er sprake van een omzetdaling.

    http://www.outofhome-shops.nl/nieuws/convenience/tabaksdetailhandel-moet-vechten-om-consument,

    Chinezen wantrouwen officiële hoerastemming over luchtkwaliteit. "Beijing telde in 2011 maar liefst 274 dagen met blauwe hemel", meldde het officiële nieuwsagentschap Xinhua zondag. Volgens de Chinese overheid is luchtverontreiniging duidelijk afgenomen. Maar stadsbewoners geloven er weinig van.

    https://www.mo.be/es/node/6846,

    Voorzetsel: rond

    • de hoerastemming rond iets

    De hoerastemming rond UCB was niet het gevolg van een publieke mededeling van de groep, maar van een besloten vergadering met enkele financiële analisten.

    De Standaard,

    Voorzetsel: van

    • de hoerastemming van de afgelopen maanden
    • de hoerastemming van het boek

    De partij Groen reageert verbaasd op de nieuwe tekorten op de begroting die aan het licht zijn gekomen. "Het is in ieder geval duidelijk dat de hoerastemming van de afgelopen maanden in de regering-Di Rupo misplaatst was", reageert Groen-fractieleider Kristof Calvo.

    https://www.groen.be/hoerastemming_in_regering_di_rupo_was_misplaatst,

    Open source-programma's bieden op internet een vrijplaats voor het knutselen aan electronische producten. Ook als je je niet laat meeslepen door de hoerastemming van het boek, toont Wikinomics een fascinerende staalkaart van dit type internetgebruik.

    https://www.volkskrant.nl/archief/hoerastemming-over-nieuwste-sites~a898623/,

    in voorzetselgroep


    • zich laten meeslepen door de hoerastemming

    Open source-programma's bieden op internet een vrijplaats voor het knutselen aan electronische producten. Ook als je je niet laat meeslepen door de hoerastemming van het boek, toont Wikinomics een fascinerende staalkaart van dit type internetgebruik.

    https://www.volkskrant.nl/archief/hoerastemming-over-nieuwste-sites~a898623/,

    • in hoerastemming

    Vanwaar dan toch mijn irritatie? Ten eerste wordt de indruk gewekt dat alle problemen oplosbaar zijn, dat het leven een soort toverformule kent die je moet ontdekken om vervolgens dagelijks in hoerastemming door het leven te kunnen gaan.

    http://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/9807/happiness-als-prestatie,

    • iemand in (een) hoerastemming brengen
    • in een hoerastemming blijven steken
    • in een hoerastemming komen
    • in een hoerastemming verkeren
    • in hoerastemming zijn

    Al zingend beweeg ik me naar het raam, mijn klant komt aanrijden. Zij ziet me staan en lacht, stralend open ik de deur voor haar. Bij binnenkomst vraagt ze me als eerste wat mij in zo'n hoerastemming brengt?

    http://dornasol.nl/website/hoerastemming/,

    Een nationale selectie voor zoon Dirk, beloftevol tennisser, brengt de familie Perdaens in hoerastemming. De euforie van vader is van korte duur als zijn geheime pornolectuur ontdekt wordt.

    http://www.toneelfonds.be/detailfiche/83953

    Een toekomstproject voor Vlaanderen mag zich [...] niet beperken tot economische imperatieven. Het mag ook niet zelfgenoegzaam blijven steken in een hoerastemming want hoerastemmingen kunnen snel omslaan, getuige daarvan de dreigende economische recessie.

    http://www.vev.be/tekst.asp?ID=209=75j,

    Vandaag eten we iets best gezonds wat ook nog iedereen in huis echt lekker vindt. Met onze drie 'fijnproevers' is dat iets om direct van in een hoerastemming te komen maar helaas wordt dat een beetje teniet gedaan door het feit dat ik eerst een makreel moet schoonmaken en dat duurt altijd langer dan ik denk.

    http://clubvanrelaxtemoeders.nl/relax-mama-weekmenu-25/

    De woordvoerder van de Surinaamse Politiebond (SPB), Revelino Eijk, is niet in een hoerastemming na zijn beëdiging gisteren. Dit zei hij aan journalisten tijdens de bevorderingsceremonie van 183 politieambtenaren. Hij vindt namelijk dat deze promotie veel eerder had moeten plaatsvinden.

    https://www.srherald.com/suriname/2017/10/14/spb-woordvoerder-revelino-eijk-niet-in-hoerastemming-na-bevordering/,

    Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, reageert matig positief: "De uitvlakking van de neerwaartse beweging die sinds twee maanden duidelijk werd, wordt nu omgebogen naar een stagnatieperiode op hoog activiteitsniveau. Dat is positief." "Maar we verkeren zeker niet in een hoerastemming, want de terugval blijft zich wel aandienen vanaf het eerste kwartaal van 2018."

    https://www.voka.be/nieuws/conjunctuur-stagneert-op-hoog-activiteitsniveau,

    Er mogen twee keer zoveel Nederlandse vissers met elektriciteit gaan vissen. Pulskorvissen, heet het. Staatssecretaris Dijksma kreeg toestemming van Europa om een uitgebreide proef te doen met deze manier van vissen, die milieuvriendelijker zou zijn. Greenpeace is het daar niet mee eens; maar de vissers zijn in een hoerastemming.

    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/reders-hoerastemming-ze-mogen-vissen-met-elektriciteit,

    • geen sprake zijn van een hoerastemming

    Ook in de markt voor boter en room is geen sprake van een hoerastemming. Integendeel zelfs: de prijzen dalen. De korte opleving van de roomprijs eind oktober en begin november is al weer volledig weggepoetst.

    http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/2017/11/Zuivelmarkt-toont-zich-zeer-zwak-218764E/,

    Bedrijven die naar Frankrijk exporteren laten wisselende geluiden horen. Hoewel sommigen wat positiever zijn dan anderen, is er geen sprake van een 'hoerastemming'. De economische crisis wordt vaak genoemd als oorzaak.

    https://floranews.com/nieuws/2453/mobile/rss/index.php?id=2453/mobile/rss,

    De Leuvense politie heeft meer uitleg gegeven over de evolutie van zakkenrollerij en winkeldiefstallen in de stad. Er is vorig jaar een daling vastgesteld, maar van een hoerastemming is er geen sprake.

    https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150316_01582370,

    • geen reden voor een hoerastemming
    • weinig reden voor een hoerastemming
    • (veel) te vroeg zijn voor een hoerastemming
    • voor een hoerastemming waarschuwen
    • voor een hoerastemming zorgen

    "Een goed-nieuwsshow van minister Jo Vandeurzen, maar er is geen reden voor een hoerastemming", reageert Groen-parlementslid Elke Van den Brandt op het DURF2020-congres van minister Vandeurzen over de grote veranderingen die zich de komende jaren in de sector van personen met een beperking zullen voltrekken.

    https://www.elkevandenbrandt.be/welzijn_en_zorg/vandeurzens_rugzakje_voor_mensen_met_beperking_schijnoplossing,

    Veel mensen zullen het bericht waarschijnlijk voor kennisgeving hebben aangenomen, want afgaande op de prestaties van het eerste elftal is er momenteel weinig reden voor een hoerastemming. Alcides bevindt zich in zwaar weer en kon ook afgelopen zondag, tijdens de start van de tweede seizoenshelft, niet overtuigen. Daardoor blijft het elftal in degradatiegevaar.

    http://www.alcides.nl/m/interessant-dilemma-n4310.html

    Het is nog veel te vroeg voor een hoerastemming, maar het wordt wel stilaan duidelijk dat de onverbeterlijke pessimisten hun eindeloze klaagzang toch stilaan moeten inruilen tegen een ander deuntje.

    http://www.openvldbrussel.be/Nieuws-644,

    Scouts en Gidsen Vlaanderen zegt dat het de tegemoetkomende houding apprecieert, maar waarschuwt wel voor een "hoerastemming". "De problemen zijn niet van de baan. Ons ledenaantal blijft stijgen en het volstaat dus niet om de inspanningen op peil te houden. Die moeten ook stijgen. Beide moeten op elkaar afgestemd blijven", zegt woordvoerder Jan Van Reusel.

    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/05/21/einde_van_tententekortvoorjeugdbewegingen-1-2984770/,

    Leuk is het nemen van zonnepanelen. Om een oude meter te zien te terugdraaien, zorgt bij velen voor een hoerastemming.

    http://zeeheldenbuurtleiden.nl/green-deal-project/