hogesnelheidstrein


hogesnelheidstrein 1.0

luxueuze trein die met een hoge snelheid, namelijk met 200 tot 360 kilometer per uur, en over grote afstanden passagiers vervoert en die dergelijke snelheden bereikt op speciaal daarvoor aangelegde hogesnelheidslijnen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hogesnelheidstrein…

is een trein; is een voertuig; is een vervoermiddel

  • [Pad of traject] rijdt op het gewone spoor en over speciaal voor de trein aangelegde hogesnelheidslijnen over grote afstanden
  • [Snelheid of tempo] rijdt met een hoge snelheid, namelijk met snelheden van 200 tot 360 kilometer per uur, maar bereikt die snelheden alleen op hogesnelheidslijnen; kan soms een topsnelheid halen die hoger is dan 360 kilometer per uur
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is luxueus; is voor de treinreiziger duurder dan een gewone trein

    Hoofdsemagram: trein


    Algemene voorbeelden


    De NS viert zondagmiddag een feestje. Minister Camiel Eurlings (Verkeer) geeft dan het startschot voor de officiële opening van de hogesnelheidstrein op het hsl-traject tussen Amsterdam en Rotterdam op Amsterdam Centraal.

    http://www.nu.nl/algemeen/2076169/hogesnelheidstrein-officieel-van-start.html,

    De hogesnelheidstreinen die vanaf april 2007 tussen Amsterdam en Brussel gaan rijden, zijn te langzaam. Alleen de dure Thalys-treinen die doorrijden naar Parijs kunnen 300 kilometer per uur. Voor de kortere trajecten bestellen de spoorwegen andere treinen die slechts 220 kilometer per uur kunnen. Te langzaam, oordeelt het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

    Algemeen Dagblad,

    De Nederlandse Spoorwegen hebben de helft van de vier bestelde hogesnelheidstreinstellen afbesteld. In plaats daarvan zullen Franse treinstellen worden gehuurd. Dit heeft de Hogesnelheidstreinvervoersexploitatiemaatschappij (HST-VEM), de NS-dochter die de hogesnelheidstrein moet gaan exploiteren, bevestigd.

    NRC,

    Een ander stokpaardje van de Europese Unie zijn de transeuropese netwerken, veertien grote verkeersprojecten die de werkgelegenheid moeten aanzwengelen en het verkeer binnen de interne markt moeten bevorderen. Op iedere Europese top van staats- en regeringsleiders staan ze op de agenda, en in de kostprijsramingen wordt op een miljard meer of minder niet gekeken. Een van die projecten is de hogesnelheidstrein (hst) in ons land.

    De Standaard,

    Wellicht zal Nederland de NMBS verplichten om in Mechelen twee sporen aan te leggen voor de hogesnelheidstrein (hst) en dat in de vorm van een bypass.

    Gazet van Antwerpen,

    Met enkele jaren vertraging heeft de Britse regering eindelijk het definitieve tracé voor de hoge-snelheidstrein van de Kanaaltunnel naar Londen gepresenteerd.

    NRC,

    Een zekere mate van overlast door luchtvaart is onvermijdbaar, maar daar waar hinder vermeden kan worden, dient dat ook te gebeuren. Daarom worden oude en lawaaiige vliegtuigen zo veel mogelijk geweerd, voeren vliegroutes zo min mogelijk over dichtbevolkt gebied, en zijn vlieghoogten daar zo hoog mogelijk. Ook de aanleg van de vijfde baan vermindert het aantal woningen waar mensen ernstige geluidshinder kunnen ondervinden. En wanneer hogesnelheidstreinen een goed alternatief vormen voor vliegtuigen, moet vervanging ook plaatsvinden.

    http://www.schiphol.nl/media/pdf/jaarverslag/2000_rapport_omgevings_nl.pdf,

    Brugge heeft intussen zijn controversiële concertgebouw en Gent zit te lobbyen voor een peperduur Muziekforum, dat mikt, en ik citeer, op 'een regio van 30 miljoen mensen die in twee uur tijd met de hogesnelheidstrein naar Gent kunnen sporen.'

    Uitgeven in het digitale tijdperk; De oorlog om het electronische boek; Brugge 2002, Leo De Haes,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • Duitse hogesnelheidstrein
    • Franse hogesnelheidstrein
    • Japanse hogesnelheidstrein

    Door het vroege tijdstip bleef het aantal slachtoffers in het verkeer beperkt. Het aantal automobilisten was nog gering, terwijl de dienstregeling van de Shinkansen, de Japanse hoge-snelheidstrein, pas om zes uur zou beginnen.

    NRC,

    Hoe de hoge-snelheidstrein er van binnen uit gaat zien is vooralsnog onduidelijk. Luxueus wordt de trein zeker, de vraag is alleen hoe luxueus. Zo heeft de Duitse hoge-snelheidstrein in de eerste klas voor iedereen een radio en een in de rugleuning ingebouwd tv-toestel.

    NRC,

    Om toch al in 1996 te kunnen beginnen heeft het consortium tien Franse hogesnelheidstreinen gehuurd van de SNCF.

    NRC,

    met eigennaam


    • de hogesnelheidstrein ICE
    • de hogesnelheidstrein Pendolino
    • de hogesnelheidstrein Thalys
    • de hogesnelheidstrein TGV
    • de hogesnelheidstrein Transrapid

    GEC-Alstohm, de energie- en transportmiddelendivisie (onder meer producent van de hoge-snelheidstrein TGV), zag haar omzet met 4,2 miljard franc afnemen tot 51,3 miljard.

    NRC,

    Ook de hogesnelheidstreinen Thalys (Amsterdam-Parijs), ICE (Amsterdam-Frankfurt) en de Benelux-treinen reden normaal.

    NRC,

    China krijgt magneetzweeftrein. In het eigen land hield de politiek de aanleg tegen, maar aan de andere kant van de wereld loopt men wel warm voor de Duitse hogesnelheidstrein Transrapid.

    Metro,

    In het bloed in de stoffelijke overschotten van de twee bestuurders van de begin januari ontspoorde Italiaanse hogesnelheidstrein Pendolino, is alcohol gevonden.

    De Standaard,

    De NMBS vervangt vanaf 2 juni - in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen, de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en later de Duitse Bundesbahn - haar klassieke internationale treinen door de hoge-snelheidstrein Thalys.

    De Standaard,

    Het land blinkt uit in technologisch hoogwaardige projecten zoals de befaamde hogesnelheidstrein TGV, de tientallen kerncentrales en in Zuid-Frankrijk het glasvezelnet voor de telecommunicatie.

    NRC,

    De hogesnelheidstrein Thalys zoeft in vijf uur van Parijs naar Amsterdam en internationale sneltreinen vertrekken meerdere malen per dag naar bestemmingen in heel Europa.

    http://212.72.35.9/citytour/1.asp

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen