homilie


homilie 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

preek die volgt op de schriftlezingen in de rooms-katholieke misvieringen en dient om de betreffende bijbelpassages te verklaren, veelal onder toevoeging van praktische zedelijke toepassingen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een homilie…

is een toespraak; is een taaluiting

  • [Geheel] is een deel van de rooms-katholieke misviering
  • [Functie] dient om de bijbelpassages uit de schriftlezingen te verklaren, veelal onder toevoeging van praktische zedelijke toepassingen
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt uitgesproken als lering voor de kerkgangers
  • [Handelende persoon] wordt uitgesproken door de geestelijke die de mis opdraagt
  • [Medium] is mondeling

Algemene voorbeelden


Kardinaal Godfried Danneels heeft in een zondagochtend door de BRTN uitgezonden eucharistieviering de kerkgemeenschap opgeroepen "bijstand en onthaal te bieden aan allen die hun land om redenen van vervolging of nood hebben verlaten". "Mensen behouden het recht op voeding, onderdak, onderwijs en gezondheidszorgen. Daar doet de illegaliteit niets van af", zei Danneels in zijn homilie.

De Standaard,

In het tweede deel (de dienst van het woord) volgen eerst een eerste lezing uit het Oude Testament en een tweede lezing uit een deel van het Nieuwe Testament. Dan leest de priester een passage voor uit de evangeliën. Deze bijbelse lezingen worden in de preek, ook wel homilie genoemd, geactualiseerd.

http://www.pienternet.be/ArabischeCultuur/Christendom.pdf

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een homilie aanhoren
  • een homilie houden

De priester moet daarom geen grote of welsprekende toespraak houden [...]. Hij moet alleen de heilige Geest helpen om zijn werk te doen in de harten. Dat veronderstelt een vertrouwelijk spreken om de ontroering van de bijbeltekst die eerst over hemzelf is gekomen, op heel de gemeenschap over te brengen, zoals een zomerwind glijdt over een korenveld. Wie zo de homilie houdt, stelt telkens weer vast dat ook het talenwonder van Pinksteren zich hernieuwt: iedereen verstaat hem van groot tot klein, geleerd of ongeletterd.

http://www.st-norbertus.be/

Woordvoerder van de Waalse bisschoppen was de zeventigjarige André Charue, sedert 1942 bisschop van Namen [...]. Na de val van het kabinet hield hij op 11 februari 1968 in zijn kathedraal een heftige homilie waarin hij de splitsing veroordeelde.

De Standaard,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen