hondsbrutaal


hondsbrutaal 1.0

heel erg brutaal; buitengewoon brutaal; uitermate brutaal

Algemene voorbeelden


Ingrijpen in de natuur is eigenlijk hondsbrutaal. Wie zijn wij dat wij het beter kunnen dan de natuur?

http://www.vhan.nl/

'Je kent hem niet, hij is hondsbrutaal. Hij kan zijn handen niet van me afhouden. Weet je wat hij de laatste keer zei?' Haar stem daalde. 'Ik ben hartstikke gek op je,' zei hij, 'en denk erom: Van Walenburg is eraan gewend om te krijgen wat hij hebben wil.'

De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

Vanuit zijn ooghoek ziet pa iets bewegen. Het vliegt door de lucht en in deze korte flits ziet pa de kleuren zwart en geel. Onmiddellijk is hij de krant vergeten en kijkt naar het beest, dat zich hondsbrutaal langzaam op de tafel laat zakken.

https://edepot.wur.nl/551798,

Een enkele moeder die nog met dochter mee mag winkelen loopt verdwaasd rond: BB-ruitjes en schotsgeruite overgooiers, twinsets en plooirokken met spelden; het zijn de kleren uit haar jeugd en toch weer helemaal niet. Want door de kleuren, het materiaal (veel hoogglanssatijn), de pasvorm ('te heet gewassen') zijn de kleren in plaats van tuttig eerder hondsbrutaal.

NRC,

"Het is hondsbrutaal wat Djokovic heeft geflikt", zegt voetbaltrainer Robert Maaskant. Daarmee doelt Maaskant op de foute aanvraag van het visum van Djokovic. Daarin stond niet dat de Serviër in Spanje was geweest. Ook tenniscommentator Kristie Boogert heeft zich verbaasd de afgelopen week. "Ik kan me niet voorstellen dat-ie dacht: ik ga naar Australië en zie 't wel. D'r is ergens iets geweest waarvan hij dacht: ik kan naar Australië."

https://www.nporadio1.nl/nieuws/sport/38a53df1-1595-412d-b8b8-677c37488404/sportforum-hondsbrutaal-wat-djokovic-heeft-geflikt,

De in de etalage uitgestalde eters kijken hondsbrutaal terug. Uit hun ontevreden, geblaseerde blikken spreekt weinig enthousiasme voor de "sole Léontine" op hun bord.

De Standaard,

Wat als we eens beginnen met het afschaffen, beter verbieden, van aristocratische privileges en digniteiten die de burgerij zichzelf zo breeduit en hondsbrutaal toe-eigent?

http://www.banality.nl/pivot/entry.php?id=943,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een hondsbrutale dief
  • een hondsbrutale diefstal
  • de hondsbrutale autodiefstal
  • hondsbrutale inbrekers

Een hondsbrutale dief heeft woensdagmiddag bij de Gall & Gall in Hoogland toegeslagen. De jongen had zijn gezicht bedekt met een mondkapje, rende de winkel in en pakte snel twee flessen om vervolgens hard weg te rennen.

https://www.destadamersfoort.nl/112/misdaad/355288/dief-met-mondkapje-steelt-flessen-drank-ik-kreeg-niet-eens-de-tij,

'Een hondsbrutale diefstal'. Zo omschrijft officier van justitie Van Dam de diefstal van twee iPhones in het Amac-filiaal dat is gevestigd in de Bossche Hinthamerstraat. Volgens hem gaat het om mobiel banditisme waarbij in dit geval een groep Roemenen vanuit Duitsland naar Den Bosch is gereisd om te stelen.

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/hondsbrutale-diefstal-in-bosch-amac-filiaal-stelen-van-telefoons-is-parasitair-gedrag~a94ed0ce/,

De hondsbrutale autodiefstal op het Stationsplein in Arnhem dinsdagochtend, is gefilmd door een automobilist die op dat moment langsreed.

https://www.gld.nl/nieuws/2435678/deze-hondsbrutale-diefstal-leidde-tot-wilde-achtervolging,

Drie hondsbrutale inbrekers hebben zich dinsdagavond in Ommen voorgedaan als brandweermannen. Ze werden overlopen door de bewoonster, maar konden ontkomen.

https://www.nu.nl/salland/4212503/hondsbrutale-inbrekers-overlopen-in-ommen.html,

met werkwoord


  • zich hondsbrutaal gedragen
  • hondsbrutaal te werk gaan

'De criticus die schrijft en geen rekening houdt met eventuele repercussies is het meest objectief. Maar je kunt ook denken: ik kan dit niet schrijven anders word ik niet uitgenodigd voor de volgende persconferentie. Ik verbeeld me dat ik me altijd hondsbrutaal gedragen heb en geen concessies heb gedaan. Dat had voor zover ik weet geen gevolgen, omdat ik vaak ben uitgenodigd voor pers-junkets.'

https://doczz.net/doc/166035/open-pdf,

De Polen gaan hondsbrutaal te werk. Zo komen ze eerst in de winkel een kijkje nemen wat er te halen valt. Vervolgens worden twee auto's gestolen. Met een van de wagens wordt de pui of de etalageruiten aan diggelen gereden, waarna het andere voertuig dient als vluchtauto.

De Telegraaf,

met bijwoord


  • zo hondsbrutaal

Kitty was volmaakt in haar werk, maar ze werd zó hondsbrutaal, het ging de perken te buiten.

Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

In de tijd dat ik een geregeld Americainbezoeker was, ontmoette ik ook strijk en zet Erich Wichman "met zijn twee vrouwen", zei men altijd, een bleke en een veel kleurigere. Erich wichman (1890-1929) was een professors zoon en daardoor zeker zo hondsbrutaal. Hij maakte mozaïek, keramiek en etsen, voor die tijd hoogst modern en zelfs wel eens scabreus en hij leefde in die trant.

Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,

in voorzetselgroep


  • op een hondsbrutale manier

Rushdie is een twijfelaar, zegt hij, en die zijn altijd het interessantst. In tegenstelling tot wat die middeleeuwse islamitische fundamentalisten beweren, heeft hij de islam helemaal geen schade toegebracht. Sterker nog, hij heeft de theologie uit een keurslijf bevrijd. Door op een even intense als hondsbrutale manier met de geloofsartikelen van de islam in de weer te gaan, heeft hij eerder vernieuwd dan vernield.

NRC,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • hondsbrutaal en dapper

Degoes zijn overigens hondsbrutaal en dapper. U zou eens moeten zien en horen hoe een mannetjesdegoe te keer gaat tegen een kat die voor de kooi zit.

http://www.gironet.nl/home/belgers/degoes.html

  • open en hondsbrutaal

Dit niet meer aankunnen heeft intussen al exuberante vormen aangenomen, want er is reeds volop sprake van gepeste ouders en gepeste leerkrachten, en dat in alle netten van het onderwijs. Wie dacht dat een en ander beperkt bleef tot het beroepsonderwijs, slaat de bal mis. Daar gebeurt het pesten open en hondsbrutaal, terwijl het in het algemeen secundair onderwijs subtieler en dus venijniger gebeurt.

http://www.clb-net.be/caleidoscoop/inhouden/inhouden11/art11_6_12.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding