hondsgemeen


hondsgemeen 1.0

heel erg gemeen; buitengewoon gemeen; uitermate gemeen; ingemeen

Algemene voorbeelden


Wat me opviel was dat alle figuren uit de verhalen van Poe gewoon nare personen waren. Erg onsympathiek en soms gewoon hondsgemeen!

https://www.moviemeter.nl/film/7022,

Deze unieke wekker kwam ik tegen in de Duitse Pearl catalogus, maar zal ongetwijfeld ook hier ergens te krijgen zijn. Hij is echt hondsgemeen en speciaal bedoeld voor mensen die de neiging hebben om na het uitzetten van de wekker weer in slaap te vallen. Als de wekker afloopt wordt het wieltje bovenop gelanceerd en de wekker stopt niet eerder dan dat het wieltje weer is terug geplaatst op de oorspronkelijke bevestiging.

https://www.bvision.nl/2007/12/06/tips-en-truuks-pearl-wekker/,

Zoals wij allemaal weten is Overlord II reeds verschenen op de PC, Xbox 360 en PlayStation 3 en kunnen wij wederom aan de slag met de hondsgemene minions.

https://gamersnet.nl/372659/overlord-ii-krijgt-dlc/,

Waarom hij het had gedaan wist hij ook niet echt. Het was een soort van opwelling. Wellicht omdat hij uitgelaten was. Omdat hij een heel seizoen hard gewerkt had en op weg was naar taveerne De Hondsgemene Landsverrader om een welverdiende pot bier te gaan drinken. Zin om lang bij het voorval stil te staan had hij daarom niet.

https://www.hippekut.com/2019/01/23/de-leeuwendoder/,

'Hoe gaat het met jou?,' schrijft hij aan Maria Quist na het overlijden van haar zoon. 'Jij weet sinds begin '99 net zo goed als ik dat het leven soms hondsgemeen kan zijn. Maar alleen de mens die in deepest shit de eer weet te behouden behoort tot de sterksten.'

https://mariaquist.nl/wp-content/uploads/2018/07/PieterrrPubliciteit-MeppelerCourant.pdf,

Veel erger en hondsgemener wordt het nog, wanneer men denkt aan alles wat verder in diezelfde B.R.T. verzwegen wordt of met een half zinnetje als onbelangrijk weggemoffeld. De duizenden, de tienduizenden gevangenen in de Sovjetunie en hun onmenselijke behandeling zijn nauwelijks het vermelden waard.

https://pallieterke.advn.be/pdf/1975/19751204_031_049.pdf,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • iemand hondsgemeen behandelen
  • hondsgemeen oorlog voeren

Ergens in dat machtige Amsterdam moet echter de Knoert nog rondspoken - de voormalige compagnon die door de Jonker destijds zo hondsgemeen is behandeld...

https://www.boekbeschrijvingen.nl/dreux-dick/dreux.html

Journaliste Swetlana Alexijwitsch interviewde enkele tientallen mannen en vrouwen uit Wit-Rusland over hun ervaringen. Haar indrukwekkende boek is in het Duits vertaald onder de titel Die letzten Zeugen. Het zijn bloedstollende stukjes waaruit blijkt hoe hondsgemeen de oorlog in het oosten werd gevoerd.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kind-van-de-oorlog~b5b6c19b/,

overig


(Met een bijwoord)
  • zo hondsgemeen

Ergens in dat machtige Amsterdam moet echter de Knoert nog rondspoken - de voormalige compagnon die door de Jonker destijds zo hondsgemeen is behandeld...

https://www.boekbeschrijvingen.nl/dreux-dick/dreux.html

hondsgemeen 1.1

ervan blijk gevend dat iemand heel erg gemeen is; getuigend van grote gemeenheid

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Op foto's op internet oogt hij als een levenslustige jongeman, zo iemand bij wie alles wat hij aanraakt in goud verandert. Schijnbaar een zondagskind dat nog niet heeft ondervonden dat de lieve lach van het leven zomaar kan veranderen in een hondsgemene grijns. Maher Mishal won enige jaren terug een talentenjacht en werd een beroemd zanger in Saoedi-Arabië.

https://www.trouw.nl/nieuws/idool-maher-koos-voor-is~bddcd2bb/,

Hoofdrolspeelster Paprika Steen (ja, zo heet ze echt) is met haar hondsgemene blik perfect gecast in de titelrol.

http://forumnerds.nl/viewtopic.php?t=9&start=9050,

Reacher is met andere woorden het soort stoere held dat zich nauwelijks iets van de wet aantrekt. Een die je vroeger in de cinema tegenkwam in de vorm van Clint Eastwood als Dirty Harry of Josey Wales. Of denk aan James Bond zonder de gadgets of Jason Bourne in een hondsgemene bui.

https://focus.knack.be/entertainment/tv/tv-tip/tv-tip-jack-reacher-vtm-20-25u/article-normal-623787.html,