hondsmoe


hondsmoe 1.0

heel erg moe; buitengewoon vermoeid; uitermate moe; bekaf; doodmoe

Algemene voorbeelden


Hondsmoe en ziek wakker geworden na een cocaïnenacht vol whisky laat je je door zo'n zalvende, zorgzame pusher een portie van god weet wat voor medicijn aanpraten, om vervolgens als vrienden de stad in te gaan...

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

Een kilometer verderop in de City sluiten de handelaren van ING Capital in Londen de week hondsmoe af. De spelers op de uitdagende en beweeglijke markt van valuta's, aandelen en schulden van derde-wereldlanden zijn wel wat gewend, maar de turbulentie die zich op hun markten afspeelde in de maand nadat op 20 december de Mexicaanse peso-crisis begon was ook voor hen ongekend.

NRC,

In het ziekenhuis wilde ik het liefst naar huis, maar nu verlang ik naar de geborgenheid van de ziekenzaal, waar de constante achtergrondgeluiden me erop wezen dat ik niet alleen was. [...]. Ik wou dat een hondsmoeë verpleegster een stel pijnstillers in mijn hand liet vallen en me een plastic bekertje warm water gaf.

https://books.google.nl/books?id=qTyEDwAAQBAJ&pg=PT51&lpg=PT51&dq=%22hondsmoe%C3%AB%22&source=bl&ots=-7q5jcaFjg&sig=ACfU3U1Wn9JoBezIQbAnrvBwlMClFUo1KQ&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjxm7yG9M_2AhVP3aQKHfXrDxs4ChDoAXoECBAQAw#v=onepage&q=%22hondsmoe%C3%AB%22&f=false,

"Met de Tour in de benen, moet je niet veel meer doen. En ik ben fris uit de Tour gekomen. Alleen het tijdsverschil gaf me wat last. 's Avonds hondsmoe, 's morgens vroeg wakker. Maar een week aanpassing zou moeten volstaan."

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • er hondsmoe uitzien

Ka Paeng staat achter het podium en ziet er hondsmoe uit. Op mijn vraag of hij al wat geslapen heeft antwoordt hij dat hij deze ochtend toch enkele uren heeft kunnen rusten.

http://www.wereldwijd.be/opinie/wim.htm,

  • zich hondsmoe voelen

Hij voelde zich moe, hondsmoe, hij wilde nu het liefst slapen, heel lang slapen.

De asielzoeker, Arnon Grunberg,

Ik begin over mijn hele lichaam te beven en voel mij ineens hondsmoe.

Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

Ik ging achterover zitten en sloot mijn brandende ogen. Ik voelde me hondsmoe en verschrikkelijk neerslachtig.

Bezeten van mij, Nicci French,

  • hondsmoe worden
  • ergens hondsmoe van worden

Hola, zeggen de doktoren dan, meneer is blijven staan, meneer weet niet van de zeer bijzondere technieken die wij ontwikkelden, als daar bijvoorbeeld is de chemotherapie, het helende gif dat we met je bloed mengen, waar je kotsmisselijk van wordt en van moet braken en schijten dat het niet mooi meer is, waar je kop van barst en je kaal van wordt en hondsmoe, maar dat allemaal voor je eigen welzijn en bestwil, want het is de meest effectieve en in elk geval de enige manier om te genezen en de dood in je de baas te worden.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

Dit zijn voorlopig wel de laatste grootscheepse gedachten die hij kan opbrengen. Hij is er namelijk hondsmoe van geworden en bovendien is het hic-et-nunc te navrant aanwezig om nog langer te kunnen worden genegeerd.

Met het oog op de jaren negentig, Luc Vancampenhout,

( Zeer frequent aangetroffen)
  • hondsmoe zijn

"De emoties liepen hoog op. Voor mij hoeft het zo niet meer, heb ik op een gegeven moment gezegd, aldus Wijnschenk na afloop van de vergadering, die tien uur duurde. "Ik ben hondsmoe."

Het Parool,

Liu eindigde als zestiende in 2.14,08, bijna negentien seconden verwijderd van haar persoonlijk record. 'Ik ben de afgelopen tijd hondsmoe. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik me over twee maanden beter voel.'

Meppeler Courant,

Hes dacht: wat ben ik moe. Mijn God, wat ben ik moe. Niet van dat rijden. Ik ben al maanden hondsmoe.

Congres in Salzburg, Monda De Munck,

Toen Lena thuiskwam, was ze hondsmoe. Ze verlangde naar een douche en een rustige avond voor de televisie.

Poes poes poes, Paul Mennes,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • moe, hondsmoe

Ze zuchtte. 'Maak het niet te laat. Ik ben moe, hondsmoe. Nog hondsmoeër dan Blackie en Jackie.'

De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

Hij voelde zich moe, hondsmoe, hij wilde nu het liefst slapen, heel lang slapen.

De asielzoeker, Arnon Grunberg,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding