hondsnieuwsgierig


hondsnieuwsgierig 1.0

heel erg nieuwsgierig; buitengewoon nieuwsgierig; uitermate nieuwsgierig

Algemene voorbeelden


Zijn zoontje zit in de kinderwagen. Wordt hoe langer hoe ongeduriger. 'Hij is hondsnieuwsgierig. Wil nieuwe dingen zien. Niet stilstaan.'

https://ikzoekgod.nl/de-kracht-van-zwaaien/,

Waar de koning is, verschijnen de paparazzi en de verslagdoeners van de roddelbladen en -tv-rubrieken. De hondsnieuwsgierige Spanjaard laat vervolgens de kans niet lopen al die beroemdheden en camera's in het wild te gaan bekijken.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/palma~b49ac1d7/,

De hele natuur zit zo in elkaar: werking en daarna bijwerking. Een mooie, onafzienbare gedachte. En de grootste bijwerking is dat de mens, volgens het scheppingsverhaal bedoeld om er allemaal wat orde in te brengen, ook nog hondsnieuwsgierig bleek.

https://www.trouw.nl/nieuws/schouten~bbc29bf8/,

Tsja, wat kan ik, wat een ander niet kan? Ik krijg deze vraag vaker. En eerlijk gezegd kan (en wil) ik er geen zinnig woord over zeggen. Ik kan je alleen vertellen wie ik ben, wat ik belangrijk vind en hoe ik werk. Enfin, een poging in het kort: ik ben hondsnieuwsgierig en heel pragmatisch. Aan het stellen van diagnoses doe ik niet, want ik geloof niet dat er iets mis is met jou en/ of jullie kind. Mijn ervaring heeft mij geleerd dat gedrag altijd logisch is.

https://metjanne.nl/ufaqs/wat-kun-jij-wat-wij-niet-kunnen/,

We reden langs een kroeskoppelikaan, een Braziliaanse tangara, een bende wasberen. Daarna langs een meute hondsnieuwsgierige stokstaartjes, maar we hadden net zo goed over een kale betonvlakte kunnen rijden. Ik bespeurde bewondering noch angst noch verbazing, alsof ze een doos mescaline had ingenomen.

https://books.google.nl/books?id=Ef44DwAAQBAJ&pg=PT180&lpg=PT180&dq=%22hondsnieuwsgierige%22&source=bl&ots=_mgD_GNJf8&sig=ACfU3U329fnMLtgrcIah-gTsVo0JbPYIVQ&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwiG2p-4mtf2AhXYu6QKHYSiAMYQ6AF6BAgOEAM#v=onepage&q=%22hondsnieuwsgierige%22&f=false,

Onze vraag aan jullie, namens heel het dorp en omstreken: wie o wie is bereid een voorraadje drop en/of pepernoten deze kant op te sturen? Nog toffer is natuurlijk wanneer je er een fotootje van jezelf bij plakt (de bewoners hier zijn hondsnieuwsgierig), leuk voor boven de keukentafel en dan weten ze van wie ze het geschenk hebben ontvangen.

https://hippietripduo.waarbenjij.nu/reisverslag/4634593/zigeuner-in-een-bubbelbad,

Zo vergeet ik nooit meer een vriendinnetje van mijn oudste dochter. Ze trok het karweikaartje dus ik zette de bak met kaarten op tafel en zei dat ze er één uit mocht kiezen voor iemand aan wie ze iets liefs wilde schrijven. Ze koos een prachtige kaart en begon meteen te schrijven. Aangezien ik hondsnieuwsgierig ben, vroeg ik natuurlijk voor wie het kaartje was. Dat bleek voor haar grotere broer van 10 te zijn.

http://www.schatgravers.com/?page_id=434&paged=2,

Hondsnieuwsgierig had mijn familie me gesmeekt om Paula uit te nodigen voor het feest van vanavond, maar ik wilde eerst onze eigen familiebijeenkomst voordat Paula in beel zou komen.

https://books.google.nl/books?id=G41bPrjpigAC&pg=PT80&lpg=PT80&dq=%22hondsnieuwsgierig%22&source=bl&ots=FH--z894GW&sig=ACfU3U1faPXYelseGrdOpJ8mUhI3K4TeWA&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwiPo7aTmNf2AhXOhqQKHY4iBio4ChDoAXoECBUQAw#v=onepage&q=%22hondsnieuwsgierig%22&f=false,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • (iemand) hondsnieuwsgierig maken

'Opeens was alles van hem.' Dat is een krachtige eerste zin die hondsnieuwsgierig maakt. 'Opeens' moet wel verwijzen naar een grootse gebeurtenis, want door het omvallen van een wijnglas of een fraai doelpunt van Sonck raak je niet in het bezit van alles....

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/feiten-die-om-een-verhaal-schreeuwen~b71cb65e/,

Taalbeheersing! Alleen het woord al maakte me hondsnieuwsgierig. Mocht je immers niet verwachten dat iemands die voor de studie Nederlands gekozen had, althans de taal vast onder de knie had?

https://www.aleidaschotstichting.nl/charlottemutsaers.html,

Die aankondiging maakte mij hondsnieuwsgierig. Niet vanwege die vriend van wie de achternaam maar ten dele wordt prijsgegeven en ook het vermelden van een onstuimig relationeel leven deed mij niets. Ik werd nieuwsgierig naar wat Carl Friedman lang voordat ze in 1991 met Tralievader debuteerde over haar schrijverschap zegt, en ik wil die niet eerder gepubliceerde gedichten lezen.

https://www.hanta.nl/hanta/2021/01/03/brieven-van-carl/,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: naar

  • hondsnieuwsgierig (zijn) naar (iets of iemand)

Een jonge vrouw die paard kan rijden als een kerel en die naar niemands pijpen danst, een vrouw met seksuele dromen en fantasieën [...] en al heeft ze keine Ahnung wat haar in de huwelijksnacht te wachten staat, ze is er wel hondsnieuwsgierig naar.

https://www.libelle.nl/columnisten/jose-the-voice-laat-zien-dat-we-nog-altijd-in-een-mannenwereld-leven~bd9849f6/,

Nieuwsgierig steekt een van de zeehonden zijn grijze koppie op, gaat weer kopje onder en komt vijf meter verderop weer boven. Zo'n dertig mensen staan deze vrijagmiddag op het strandje bij de Buitenwatering in Katwijk aan Zee waar twee grijs gespikkele zeehondjes een fraaie show geven. Het is kijken en bekeken worden, want beide partijen zijn hondsnieuwsgierig naar elkaar.

https://leiden.courant.nu/issue/LD/2004-01-24/edition/0/page/1,

Voorheen was ze een Rogue die vlak bij de Twolegplace had gewoond en had ze nooit echt interesse getoond in andere katten. Maar goed. Nu was ze een volwaardig lid van BloodClan en hondsnieuwsgierig naar hoe het er in andere clans aan toe ging.

https://www.warriorcatsnl.com/t30678-welcome-to-the-jungle-heartpaw,

hondsnieuwsgierig 1.1

ervan blijk gevend dat iemand heel erg nieuwsgierig is; getuigend van grote nieuwsgierigheid

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


John Tenniel ging verder dan Lewis Carroll, zoals beelden meestal verder gaan dan woorden. [...]. En met een vooruitziende blik die bijna een eeuw overspant. Want herkennen we niet in dat klomplijvige gedrocht met zijn hondsnieuwsgierige knikkerogen dat het kuis-perverse nimfje een vingerhoed aanbiedt - het symbool van de manestraalverlichte zelfbevrediging - de schrijver van Lolita.

NRC,