hondstrouw


hondstrouw 1.0

( Gezegd van mensen, dieren en abstracte zaken)
heel erg trouw; buitengewoon trouw; uitermate trouw

Algemene voorbeelden


Zeventig hondstrouwe vrijwilligers van de Stichting Vrijwillige Hulpverlening Havelte '88 staan bijna dagelijks klaar om in te springen op plaatsen waar dat nodig is.

Meppeler Courant,

Mohammed Akram Awan werd in december 1934 geboren in het plaatsje Noorpur Sethi, vlakbij het huidige hoofdkwartier van zijn soefi-orde. [...]. Als twintiger ontmoette hij sjeik Allah yar Khan, de man die de Naqshbandiah Owaisiah soefi-orde nieuw leven had ingeblazen. Ruim 24 jaar lang was hij diens hondstrouwe rechterhand.

http://www.gva.be/dossiers/-k/kashmir/awam.asp,

Welke verklaring heeft hijzelf voor zijn hondstrouwe gang naar de maandelijkse raads- en veelal ook commissievergaderingen; en dat in de wetenschap, dat bestuurders en politici de laatste jaren juist zo kermen en jammeren over het wegblijven van het merendeel van de burgers: de bekende, grote kloof die er bestaat tussen de burgerij en de politiek?

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • de hondstrouwe aanhang
  • hondstrouwe fans
  • hondstrouwe voetballiefhebbers

Zelfs de hondstrouwe aanhang van Sclessin had niet durven dromen dat de club na het vertrek van Genaux, Léonard, Bodart, Rednic, Wilmots en Goossens een woordje zou meespreken in het titeldebat.

De Standaard,

De finale daarvan wordt in Zwolle afgewerkt, waaruit eens te meer blijkt hoe serieus de club de hondstrouwe aanhang in Meppel neemt.

Meppeler Courant,

Agassi stoeide tot plezier van zijn hondstrouwe fans een kleine anderhalf uur met Patrick McEnroe, 6-1 6-1 6-3.

Meppeler Courant,

Niet op de radio te horen, maar toch gezegend met een hondstrouwe en groeiende schare fans: de Nederlandse hiphop-band Osdorp Posse moet het van mond-tot-mondreclame hebben.

De Standaard,

"Neen meneer, het zijn niet de reserven die hier vandaag spelen, het betreft hier wel degelijk een match van de eerste ploeg." Met die alleszeggende woorden begroetten de Bosuil-suppoosten het handjevol hondstrouwe voetballiefhebbers dat het onzalige idee had om het verplicht nummer bij te wonen.

De Standaard,

  • hondstrouwe dienst

Ontslagen worden is een erge zaak. Maar de klap komt nog veel harder aan als je er steeds vanuit gegaan bent dat het je nooit kon overkomen omdat je in een groot bedrijf werkte dat je levenslang tewerkstelling garandeerde. Dat is de reden waarom Japanse kaderleden zo ontredderd reageren op het feit dat hun bedrijf hen voor jarenlange hondstrouwe dienst beloont met de vaak niet eens zo beleefd gestelde vraag om ontslag te geven of een droge mededeling dat ze bedankt worden.

De Standaard,

  • een hondtrouwe man
  • haar hondstrouwe wederhelft
  • het hondstrouwe wijfje

Van In speelde graag de macho, maar diep in zijn binnenste was hij een schuchtere, hondstrouwe man.

Pandora, Pieter Aspe,

Want zeg nu zelf, beste Lap, welke vrouw brengt de euvele moed op haar hondstrouwe wederhelft in de steek te laten?

In liefdes naam, Greta Seghers,

De monogame gibbons daarentegen produceren heel weinig sperma. Grote hoeveelheden zou een verspilling van de natuur zijn, want het sperma van de levensgezel is toch het enige dat in het hondstrouwe wijfje terecht komt.

http://www.imediair.be/Artikels/ArtikelDetail_NL.asp?ArticleID=2776,

met werkwoord


  • iemand hondstrouw blijven

Picasso kan genereus zijn maar ook ontzettend krenterig. Zijn trouwe dienaar Sabartes geeft daar een schrijnend voorbeeld van. Sabartes ziet hoe mensen in Picasso's leven komen en gaan. Hij blijft zijn meester hondstrouw. Zelf al moet hij zijn eigen treinticket van Parijs naar Vallauris betalen.

De Standaard,

  • hondstrouw zijn

Mannen blijven mannen, zelfs zij die de reputatie genieten hondstrouw te zijn. Toen ze hem ook nog verleidelijk toelachte, gaf hij zich gewonnen.

Pandora, Pieter Aspe,

  • hondstrouw zijn aan iemand

Volgens Van Heddegem was die strategie houdbaar omdat bankpersoneel hondstrouw was aan zijn werkgever.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


hondstrouw 1.1

ervan blijk gevend, ervan getuigend dat iemand heel erg trouw is; getuigend van zeer grote trouw

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Plotseling zag hij zichzelf: iemand die de rol speelde van stille, betrouwbare gespreksgenoot met zachte stem en hondstrouwe ogen en begripsvolle glimlach.

Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,