hondsziek


hondsziek 1.0

heel erg ziek; buitengewoon ziek; uitermate ziek; doodziek

Algemene voorbeelden


Als Assia zich hondsziek meldt bij een arts, is ze verrast te horen dat het tyfus is. Net als zij langzaam weer opkrabbelt, wordt haar man ziek. Heel ziek. Ziek zijn in Zimbabwe brengt altijd extra uitdagingen. Ernstig ziek worden vraagt om creativiteit en doortastendheid.

https://dewereldwijven.com/author/assia-hiemstra/,

'Mijn cliënt herinnert zich tot driemaal toe hondsziek te zijn geweest nadat hij thuis samen met mevrouw Lhermitte koffie had gedronken', zegt de advocaat van dokter Schaar, meester Didier De Quévy. 'Blijkbaar heeft mevrouw gezegd dat ze al een tijdje met het plan rondliep om hem uit de weg te ruimen omdat zij zijn aanwezigheid in huis grondig beu was.'

https://www.nieuwsblad.be/cnt/7t1bu22j,

Diëtisten berekenen de energie- en eiwitbehoefte en komen aan het bed voor persoonlijk afgestemd advies en uitleg, voedingsassistenten brengen extra verstrekkingen langs en verpleegkundigen stimuleren elk hapje en drankje. Maar ja, de patiënten zijn vaak hondsziek, misselijk, doodmoe of vol stress en pijn.

https://www.nieuwsvoordietisten.nl/omdenken-voor-dietisten/,

De schipper is een bekende in de jachthavens waar wordt gecharterd. Rijke lui vragen de zeeschuimer aan boord voor een borreltje. Ook de Nederlander Hans E. "Die vroeg me zijn boot van het ene eiland naar het andere te varen. Waarom? Op het water begreep ik het: Hans werd hondsziek."

https://www.trouw.nl/nieuws/pakezel-op-zee~b0a0c32f/,

Ik ben naar m'n baas gelopen en eigenlijk gewoon de mededeling gegeven dat ik naar mijn hondszieke kind ging!

https://mamasmeisje.com/wat-doe-je-met-je-werk-als-je-kind-ziek/,

Voorbeeld, iemand is doodziek, kotsen, buikloop etc... door z'n slechte nachtrust verslaapt deze hondszieke werknemer zich en belt 2 uur na aanvang van z'n werk op.... Te laat..... Pak de bus of laat je brengen.. werken zul je!! Kan toch niet?????

https://nl.juridisch.narkive.com/KEwC1gQi/ziek-melden-en-toch-moeten-werken,

Sainct en Meoni beten al letterlijk in het zand in hun pogingen Peterhansel bij te houden. Meoni definitief naar af met een gebroken hand. In tranen. Zijn eerste opgave in de Dakar. Zelfs hondsziek haalde Peterhansel nog de bovenhand, weze het met één luttele seconde. Geen oog had Peterhansel dichtgedaan in Kayes. Elk half uur leegloop.

De Standaard,

Sommige vrouwen doorlopen hun eerste trimester zonder klachten, anderen zijn juist hondsziek. Als je echt pech hebt dan ben je goed misselijk, heb je zere borsten, ben je doorlopend moe en dat terwijl er nog geen millimeter zichtbaar is van dat schattige buikje! Je kunt vaak vooral die eerste maanden wel wat zorg en begrip gebruiken maar ja waarschijnlijk wil je nog niet iedereen zo vroeg in de zwangerschap al op de hoogte brengen van je uitrekendatum. Dus dan maar in stilte lijden…?

https://www.ingefleur.nl/zwangerschap/

Ondanks lieve en bemoedigende mailtjes van vrouwen die dezelfde chemokuur hebben gehad en vertellen dat het hen meeviel, vertrouw ik het voor geen zier. Mijn instinct zegt me dat ik gedurende die vier maanden hondsziek ga worden.

https://www.spaink.net/2006/05/02/wachten-op-chemo/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een hondszieke patiënt
  • hondszieke patiënten

Ik ben het pijnprogramma wat aan het uitbreiden, met meer RF behandelingen, en we gaan nog eens proberen iemand te behandelen met fenol. Dat is de laatste keer niet goed gegaan: en coeliacusblok voor kankerpijn. Geen enkel effect van het blok, maar wel een hondszieke patiënt.

http://paulborgdorff.blogspot.com/2007/,

Help de arme patiënten van hun ziekte af, houd collega's te vriend en sla op het juiste moment toe door alles in de strijd te gooien om de hondszieke patiënten zo snel mogelijk beter te maken en uit het ziekenhuis te ontslaan.

https://www.budgetspelen.nl/bordspellen-profile/hospital+rush_bordspellen.html

met werkwoord


  • zich hondsziek voelen

Een Duitse vrouw had bepaalde seksuele voorkeuren waar wij enkel bij over onze kin kunnen krabben van onbegrip. Ze wilde graag seks hebben met haar hond. Het proces zal ik je besparen, maar na de daad voelde ze zich opeens hondsziek (sorry). Blijkt dat de vrouw in kwestie verschrikkelijk allergisch was voor hondensperma, of all things. Ik kan me voorstellen dat haar kinderen besloten hebben dit verhaal niet op haar grafsteen te zetten.

http://meneren.nl/7-meest-zinloze-manieren-om-overlijden/,

Henin verontschuldigde zich na afloop bij het publiek voor de magere finale. "Ik voel me hondsziek", liet ze weten. De als achtste geplaatste Henin oogde vermoeid en liep vanaf het begin van de wedstrijd achter de feiten aan. Pas toen Mauresmo met twee breaks een 5-0 voorsprong had genomen, deed de Belgische iets terug. Het was de enige game die Henin zou winnen.

https://www.bndestem.nl/overig/mauresmo-wint-australian-open-na-opgave-henin~a7e95db6/,

Ik zou vandaag nog zijn gegaan maar ik ben erg beroerd wakker geworden, voel me hondsziek.

https://www.zwangerschapspagina.nl/threads/joepie-de-poepie-ze-zijn-er-weer-lihl-bonnen.479233/page-81,

met bijwoord


  • niet hondsziek

Dokters en wetenschappelijke instellingen waarschuwen dat de huidige griepepidemie niet het ergste is wat ons kan overkomen. ,,Met echte griep, met veertig graden koorts, lig je een week in bed'', zo luidt het. "We zijn niet hondsziek zoals eind jaren tachtig.''

https://www.standaard.be/cnt/dst25012002_028,

Mensen die niet ziek zijn realiseren zich het volgende niet: [...] Dat ik spontaan kan ga huilen van blijheid als ik me een dagje niet hondsziek voel, dat als je je een paar uur iets minder slecht voelt dat weer lucht geeft voor een paar dagen.

https://haagspraak.nl/tag/ziel/,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • hondsziek (worden, zijn) van de chemo
  • hondsziek (worden, zijn) van malaria
  • ergens hondziek van zijn

Het eten was erbarmelijk, de temperatuur ondraaglijk en ze zijn hondsziek geweest van malaria.

https://www.standaard.be/cnt/4l1cgdn1,

Ik voel niks, maar ze zeggen dat ik ziek ben. En god, wat word ik hondsziek van de chemo.

https://www.pastoralezorg.be/cms2/uploads/image/elisabeth/Ziekte%20en%20zingeving%20Lotgenotencontact.pdf,

Na een paar stressvolle dagen, weet de huisarts ons afgelopen vrijdag te vertellen dat Lev roodvonk heeft. Hij is er echt hondsziek van, zo zielig.

https://www.jackynobels.nl/twee-meisjes-onderweg/,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • ziek, hondsziek

Ik was ziek, hondsziek. Het was buikgriep of voedselvergiftiging. Ik had alle wc's van het congrescentrum al gezien, maar dacht dat ik desondanks wel in staat was mijn presentatie te kunnen geven.

https://www.lamlisse.nl/ontmoet-ons-team-sietske/

Toen ik terugkwam in Kansas werd ik wakker in mijn eigen bed in Californië en ik was ziek, hondsziek. Mijn moeder verzorgde mij en zei dat ik de griep had.

https://www.wanttoknow.nl/overige/mind-control/brice-taylor-thanks-for-the-memories-8/,