hoofdpijndossier


hoofdpijndossier 1.0

(politiek en bestuur; neologisme)

dossier van een problematische, vaak al lang lopende, zaak, meestal op politiek of bestuurlijk gebied; kwestie, meestal een politieke of bestuurlijke, die al heel lang speelt en waar aanhoudend problemen mee gemoeid zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hoofdpijndossier…

is een dossier

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een, meestal politiek of bestuurlijk, dossier over een kwestie die problematisch is en vaak al tijden voortsleept

    Hoofdsemagram: dossier


    Algemene voorbeelden


    De Hoogeveensche Courant kopt: 'Houtkachel' gemeente brandt nog niet. Het artikel gaat uiteraard over de omstreden biomassacentrale, die op het bedrijventerrein de Wieken moet verrijzen. Een hoofdpijndossier in wording, dat is inmiddels wel duidelijk. Merkwaardige zaak, want wat is er nou aantrekkelijker dan een milieuvriendelijke biomassacentrale waarmee de gemeente klimaatdoelen kan realiseren?

    http://www.regiohoogeveen.nl/news/22960/Hoofdpijndossier-Biomassa.html,

    De onderhandelingen over een nieuwe regering lijken soepel te verlopen. Toch komen er ongetwijfeld de nodige hoofdpijndossiers voorbij. Mochten Rutte en Samsom tussendoor behoefte hebben aan een makkelijk dagje, dan adviseert Marcel Engels de duurzame energievoorziening op de agenda te zetten. Ze zijn er ongetwijfeld heel snel uit, want over een voortvarende agenda op het gebied van duurzame energie hoeft niet hard onderhandeld te worden.

    http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2012/10/17/energievoorziening-is-geen-hoofdpijndossier,

    Actie tegen werk aan de Overtoom [...]. De ondernemers eisen onder meer toezicht op de veiligheid rond de werkzaamheden en een compensatie voor de geleden schade. Ze werden te woord gestaan door portefeuillehouder Werner Toonk. De actievoerders vinden dat het werk aan de Overtoom de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een 'hoofdpijndossier'. De positie van de bedrijven is 'ernstig onder druk' komen te staan. Sommige bedrijven zouden op de drempel van een faillissement staan, anderen hebben hun deuren al gesloten. Afspraken over de uitvoering van werkzaamheden worden volgens de ondernemers niet nageleefd. De Overtoom ligt nu ruim drie jaar open. De ondernemers klagen al jaren.

    Het Parool,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2001