hoorbril


hoorbril 1.0

((vooral) in Nederland)

bril waarin een gehoorapparaat is verwerkt; combinatie van een bril en een gehoorapparaat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hoorbril…

is een hoortoestel

  • [Uiterlijk] ziet eruit als een bril
  • [Constructie] heeft in de brillenpoten kleine ingebouwde microfoons die het geluid versterken dat komt uit de richting waarheen de gebruiker kijkt
  • [Functie] helpt de gebruiker om beter te kunnen horen en, zo nodig, beter te kunnen zien
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een combinatie van een bril en een gehoorapparaat

Algemene voorbeelden


De hoorbril van Varibel, horen en zien in één. Gewone hoortoestellen hebben één microfoontje áchter ieder oor. In de Varibel heeft u vier microfoontjes er vóór. De ontwerpers van de hoorbril hebben deze geavanceerde techniek in de poten van de bril verwerkt [...]. Deze hoorbril is zo goed als nieuw, compleet met oplader, adapter, gebruikershandleiding etc. De hoorbril is van 1e eigenaar.

http://sieraden-tassen-uiterlijk.marktplaats.nl/zonnebrillen-en-brillen-heren/485620176-hoorbril-van-varibel-montuur-hoorapparaat-in-een-herenmodel.html,

De hoorbril brengt uitkomst voor mensen die slecht horen en waarbij hun huidige hoortoestel te weinig uitkomst biedt. De hoorbril versterkt het gehoorapparaat waardoor slechthorenden in staat worden gesteld om bijvoorbeeld gesprekken te kunnen volgen in een rumoerige omgeving.

http://www.hoortoestellen.info/nieuws/47/hoorbril-biedt-slechthorenden-volop-mogelijkheden/,

In elke poot van de hoorbril zitten vier microfoontjes, die het geluid omzetten in elektrische signalen. De combinatie van deze vier signalen levert informatie over de richting waar het geluid vandaan komt. Een chip zorgt ervoor dat geluid dat van opzij komt en van achter, wordt weggedrukt en geluid dat van voren komt, wordt versterkt. Omdat er aparte signalen zijn voor het linker– en rechteroor, kan de hoorbrildrager ook nog vaststellen waar het geluid vandaan komt.

Reformatorisch Dagblad,

De hoorbril, een sterk richtinggevoelig hoortoestel ingebouwd in een brilmontuur, komt volgend jaar op de markt. De bril, ontworpen aan de TU Delft, maakt het voor slechthorenden mogelijk om gesprekken in rumoerige omgevingen beter te verstaan dan met normale hoortoestellen.

http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=ee5646bb-69a6-4519-b161-287a2b9f3571&lang=nl,

Hoorapparaten zijn een uitkomst voor mensen met een gehoorbeschadiging, zoveel is wel duidelijk. Maar ze zijn vaak niet toereikend in situaties waar sprake is van veel geroezemoes en achtergrondgeluiden, zoals bijvoorbeeld cafés, restaurants, verjaardagen, feesten, partijen en dergelijke. Daar is de slechthorende doorgaans nauwelijks in staat een gesprek te voeren. Het microfoontje in het hoorapparaat versterkt immers alle omgevinggeluiden, ongeacht uit welke richting die komen [...]. Dat probleem moet toch kunnen worden opgelost, dacht de Leidse natuurkundige ir. Wim Soede toen hij in 1986 bij de TU Delft in teamverband aan een promotieonderzoek begon. Doel ervan was voor slechthorenden een richtmicrofoon te ontwikkelen, die het stemgeluid van de gesprekspartner aanzienlijk versterkt en tegelijkertijd het omgevingslawaai zo veel mogelijk elimineert. Het resultaat van die inspanningen zou om esthetische redenen moeten worden samengebald in een ogenschijnlijk gewone leesbril, ofwel: een richtinggevoelige 'hoorbril' ter vervanging van het hoorapparaat.

http://www.kennislink.nl/publicaties/horen-met-de-oren-naar-voren,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een hoorbril dragen

Toen de losarbeider J. van der L. uit de Dr. van de Veldestraat op donderdag 22 maart van zijn werk thuis kwam, vond hij een briefje van zijn vrouw dat zij met medeneming van hun vijf kinderen was vertrokken. Nadien heeft hij niets meer van zijn vrouw en kinderen gehoord. De kinderen, vier meisjes en een jongen zijn in de leeftijd van 8—13 jaar. De 9-jarige jongen is doof en draagt een hoorbril.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010825279:mpeg21:a0094,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een hoorbril of een achter-het-oorapparaat

"Waarom draag je geen hoorbril of een achter-het-oor-apparaat?" "Omdat het zogenaamde kasttoestel een veel grotere voor mij noodzakelijke versterking biedt."

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000025387:mpeg21:a0092,