hormoonproducerend


hormoonproducerend 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

( Gezegd van cellen en organen)
hormonen voortbrengend

Algemene voorbeelden


Maken de eierstokken geen vrouwelijk hormoon, dan zal door meting van het LH- of FSH-gehalte in het bloed worden beoordeeld of de oorzaak bij de eierstokken ligt of dat ze niet gestimuleerd worden vanuit de hypothalamus en de hypofyse. Ligt de oorzaak bij de eierstokken, dan kan men onderzoeken of dit het gevolg is van de vorming van antistoffen tegen hormoonproducerende organen.

http://www.freya.nl/

Het radioactieve jodium wordt selectief opgenomen in de schildklier, daar vernietigt het een aantal hormoonproducerende cellen.

http://www.oogziekenhuis.nl/

Ik zag toen met een vergroting van 100.000 keer voor het eerst de microarchitectuur van een hormoonproducerende cel.

http://www.nki.nl/actueel.htm,

Endocriene klieren zijn hormoonproducerend.

http://books.google.nl/books?id=Mk_IOTx867kC&pg=PA77&lpg=PA77&dq=%22zijn+hormoonproducerend%22&source=bl&ots=GqurcuqQQx&sig=j4BMktEfcKTg_tRaKhOAlVMVDcs&hl=nl&sa=X&ei=MWQBUZzKLqKw0AWx-4H4DA&ved=0CCwQ6AEwAA#v=onepage&q=%22zijn%20hormoonproducerend%22&f=false,

Weefselimplantatie (neurotransplantatie). Deze laatste toepassing verkeert nog steeds in een experimenteel stadium. Hierbij is het de bedoeling om donorweefsel (bepaalde hormoonproducerende zenuwcellen) te implanteren in de hersenen van patiënten die lijden aan de ziekte van Parkinson [...]. De operatie kan zowel onder narcose als onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.

http://www.nvvn.org/