hotelbediende


hotelbediende 1.0

afbeelding

Bron: Helloahappysa
( CC BY-SA 3.0 )

bediende die werkt in een hotel, vaak aan de receptiebalie, om gasten naar hun kamer te brengen, koffers te dragen of de lift te bedienen enz.

Semagram


Een hotelbediende…

is een bediende; is een persoon

 • [Plaats] werkt in een hotel
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak herkenbaar aan een hoteluniform
 • [Activiteit of handeling] verricht, afhankelijk van de toebedeelde functie, administratieve taken aan de receptiebalie, draagt de koffers voor de gasten, bedient de lift enz.

  Algemene voorbeelden


  Bij de receptie moest Peter wachten tot de hotelbediende een Amerikaan had geholpen.

  Na de siësta, Paul Koeck,

  Daar zat ik, in Hannover, na in mijn kamer te zijn geïnstalleerd door de hotelbediende die zich nog niet over mijn weigering in zijn lift te stappen had heengezet. In de kamer wees hij me omstandig alle dingen aan, het lichtknopje, de telefoon, het bed, de hangkast, en ging zelfs zo ver me het verschil tussen de warm- en koudwaterkraan te verduidelijken.

  Een zwervend bestaan, Bob den Uyl,

  Een zwarte man, die in smoking voor de ingang van een hotel op een taxi wacht, krijgt van gasten vaak verzoeken om de koffers te gaan halen. Inderdaad zijn de meeste gefrakte hotelbedienden in Washington zwart. Dat neemt niet weg dat er zich ook veel zwarten onder de klandizie bevinden. Maar het stereotype 'zwart, arm, in dienende functie' heeft zich nu eenmaal vastgezet.

  NRC,

  Een hotelbediende, blauwe broek met gouden stiksel op de zijnaad en wit hemd met zwarte vlinderdas, staat voorovergebogen bij het zwembad en is druk in de weer met een lange bamboestok.

  Werk, Josse De Pauw,