houten klaas


houten klaas 1.0

(pejoratief)

iemand, vooral een man, die zich moeilijk en houterig voortbeweegt; iemand met stramme ledematen; stijf, stram persoon; harkerige man; stijve hark

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een houten klaas…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is stijf van lijf en leden; beweegt houterig en onhandig
  • [Geslacht] is meestal een man of een jongen

    Algemene voorbeelden


    Maar de mooiste scènes spelen zich af in de dansschool waar Sugiyama les krijgt van zijn grote liefde; hij verandert van een houten klaas in een gracieuze danser.

    http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

    De kleine spits van Liverpool was ongrijpbaar voor de Duitse afweer, die wel uit een stel houten klazen leek te bestaan.

    De Telegraaf,

    Danspak maakt discokoning van nerd en houten klaas. Nerds, houten klazen en brekebenen kunnen in de toekomst wellicht de dansende acteur John Travolta evenaren. Voormalig TU-student Bart Baekelandt uit Delft maakte als afstudeerproject een danspak dat via muziek door de deejay wordt bestuurd.

    ANP,

    In dit stuk kan je de werkelijke fysionomie van de acteurs nauwelijks waarnemen: ze zijn onherkenbaar onder lagen van vervormende kledij en grime. Een vermomming die ook natuurlijke bewegingen belet. De suggestie is dat al de personages die we zien houten klazen of bloemzakken zijn.

    De Standaard,

    Dus ik zeg: je moet het een beetje afwisselen. Niet altijd de missionaris-houding maar ook af en toe wat anders. De vrouwen knikten. "Lekker van achteren, of zo", zei de een. "Ja, of in de douche, of zo", opperde een ander. De vrouw die nog niets gezegd had, schudde het hoofd. "Met die houten Klaas van d'r? Weinig kans."

    NRC,

    Het is een logische, maar hoogst kunstmatige en eendimensionale scène. Dat wordt ook in de hand gewerkt door de keuze om van de edellieden in het gevolg van Alonso houten klazen met bolhoeden te maken, die zo weggelopen lijken uit een filmpje van Monty Python.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    voorafgegaan door als


    Klas Ingesson is een man van uitersten. Een jaar lang heeft hij zich in Eindhoven zitten te verbijten op de reservebank. In Nederland werd hij sowieso gezien als een houten klaas, een dom werkpaard zonder gevoel voor de bal. Maar op het WK haalt hij zijn gram, lacht hij met z'n 48 caps iedereen in Nederland vierkant uit.

    NRC,

    Zij volgden samen dansles in het Antwerps Badhuis - waar de dichter als een houten Klaas door de mand viel - en zij schreven verslagen over boks- en worstelwedstrijden voor de Antwerpsche Courant.

    De Standaard,

    Hierzie: uw papa. Wéér eens te strontzat om de sleutel in 't slot te krijgen. Ben ik verplicht heelder nachten de achterdeur open te laten voor dat stuk onbenul?!' Ze wees naar hem. Het was nochtans duidelijk genoeg, wie ze bedoelde. Papa lachte naar ons en naar haar terwijl hij zwiepte als een houten klaas. 'Zuiplap! Klootzak!'

    Koud, Geertrui Daem,

    Hij wil bij haar op zijn hurken zakken maar zijn rug waarschuwt hem en hij blijft als een houten klaas naast haar staan.

    Zonder genade, Renate Dorrestein,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    houten klaas 1.1

    (pejoratief)

    stijfjes en onnatuurlijk acterende persoon; houterige acteurw

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een houten klaas…

    is een acteur

        Algemene voorbeelden


        De hoofdpersonen zijn mensen en geen houten klazen, de gebeurtenissen zijn spannend en je krijgt al lezend ook een komplete wereld te verkennen, zoals het hoort in science fiction.

        De Standaard,

        Bovendien wordt er acceptabel geacteerd: de acteurs zijn geen houten Klazen, zoals in sommige Nederlands dramaseries wel het geval is. Vooral Joost Prinsen als Lei de Tinnegieter, de alchemist en raadselachtige vriend van Martien, speelt een prachtige rol. Ook Martien (Lennert Hillege) en andere personages worden met verve gespeeld.

        NRC Handelsblad,