houwer


houwer 1.0

iemand die houwt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een houwer…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] houwt voor zijn beroep
  • [Object betroffen] houwt in gesteente, bijvoorbeeld kolen

    Algemene voorbeelden


    Ze werden tot hun afgrijzen in zeer primitieve liften onder de grond gestuurd, om kolen te delven, de dag na hun aankomst al. Het sinistere Klein Kasteeltje diende toen al als transitcentrum. De sterksten werden als houwers naar la veine gestuurd. Zij wisten niet eens wat een kolenader was. Zijn deze Italianen geen model van integratie?

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    houwer 2.0

    afbeelding

    Bron: Dana60Cummins
    ( CC BY-SA 3.0 )

    ((vooral) in Suriname)

    groot, licht gebogen kapmes, vooral in Latijns-Amerika en Midden-Afrika gebruikt als werktuig om dikke vegetatie te snijden; machete

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een houwer…

    is een kapmes; is een voorwerp; is een zaak

        Hoofdsemagram: machete


        Algemene voorbeelden


        Een kapmes of machete is een groot mesvormig stuk gereedschap met een lemmet dat gemiddeld 50–60 cm lang is, al komen ook kortere versies voor. Het kapmes wordt normaal gesproken gebruikt om door dikke vegetatie zoals suikerriet te snijden (kappen). Hoewel het in eerste instantie een (landbouw)werktuig is, wordt het in die delen van de wereld waar het een gebruikelijk stuk gereedschap is ook wel eens als wapen ingezet, net zoals in Europa de riek, sikkel, zeis of bijl wel eens als wapen gebruikt zijn. Het kapmes lijkt op de parang en golok (uit Maleisië en Indonesië), maar deze hebben vaak kortere, dikkere mesbladen en zijn efficiënter voor het kappen van bosrijke vegetatie. In Suriname heet dit type mes een houwer.

        https://nl.wikipedia.org/wiki/Kapmes

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding