hufterindex


hufterindex 1.0

(transport, verkeer en reizen; (vooral) in Nederland; neologisme)

index van mensen die met name in het verkeer asociaal gedrag vertonen; index van notoire verkeersovertreders; index van hufters in het verkeer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hufterindex…

is een index

  • [Functie] is bedoeld om notoire verkeersovertreders beter te kunnen volgen en efficiënter te kunnen bestraffen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een overzicht van mensen die met name in het verkeer asociaal gedrag vertonen; is een overzicht van notoire verkeersovertreders; is een overzicht van hufters in het verkeer

    Hoofdsemagram: index


    Algemene voorbeelden


    In Brabant heeft de politie een tijdje een nieuwe aanpak uitgeprobeerd: mensen die zich voortdurend verkeerd gedragen in het verkeer (de zogenoemde verkeershufters) hinderlijk volgen, zodat ze weten dat er op ze gelet wordt als ze weer eens door rood scheuren of rechts inhalen. Om te weten welke verkeershufters er in aanmerking kwamen voor deze speciale behandeling, had de politie een hufterindex opgesteld: een lijst van notoire overtreders van de verkeersregels.

    http://www.lauwerscollege.nl/Page/nctrue/sp587/index.html,

    De tien genomineerde woorden van 2008 zijn: bankendomino, duyvendakken, gastroseksueel, horroropa, hufterindex, slaaprijden, smirten, swaffelen, wiiën en zweef-tv.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF01122008_060,

    Via een 'hufterindex' is een top tien van veelplegers samengesteld. Van hen hebben er zes, weinig verbazingwekkend, een strafblad. Zij waren in 2006 goed voor 250 boetes.

    http://www.wegenforum.nl/viewtopic.php?f=49&t=9263,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2007
    Bijzonderheden Het woord was genomineerd voor 'Woord van het Jaar 2008'.