huisartsenopleiding


huisartsenopleiding 1.0

medische academische studie voor huisarts met inbegrip van de opleiding tot basisarts; huisartsenstudie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een huisartsenopleiding…

is een opleiding

 • [Doel of bestemming] leidt op tot huisarts
 • [Duur] duurt zowel in Nederland als België 9 jaar, waarvan zes jaar voor de opleiding tot basisarts in Nederland en zeven jaar in België
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een medische, academische opleiding

  Algemene voorbeelden


  Een week voor de verkiezingen, opperde demissionair minister De Geus (CDA) van Volksgezondheid het plan om hbo-artsen te gaan opleiden. Het grote tekort aan artsen moet op deze manier worden opgelost. De Geus stelt 100 miljoen euro ter beschikking om in vijf jaar tijd 5000 hbo-artsen af te leveren. De traditionele huisartsenopleiding duurt negen jaar. Een luchtballon in verkiezingstijd of is het ook echt zinvol? Het begrip hbo-arts schiet met name bij artsen in het verkeerde keelgat. Het begrip wordt ook wel geassocieerd met een tweederangs arts.

  http://www.planet.nl/career/,

  Sinds vorig jaar is de huisartsenopleiding van zeven naar negen jaar gebracht. Na drie kandidaturen en drie doktoraten, moeten de studenten geneeskunde in het zevende jaar kiezen voor huisarts of verdere specializatie.

  De Standaard,

  In 1980 waren zes van de honderd huisartsen vrouw, nu twintig. Het is volgens Lanphen slechts een kwestie van tijd voordat het aantal vrouwelijke huisartsen het aantal mannelijke collega's zal overtreffen. Ze heeft de statistieken aan haar zijde: ongeveer zestig procent van de eerstejaarsstudenten geneeskunde is vrouw en bijna net zoveel vrouwen als mannen volgen de huisartsenopleiding.

  NRC,

  huisartsenopleiding 2.0

  vervolgopleiding in de huisartsgeneeskunde na de diplomering als basisarts; specialisering tot huisarts

  Betekenisbetrekking


  specialisering
  Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een huisartsenopleiding…

  is een opleiding

  • [Doel of bestemming] leidt op tot huisarts
  • [Duur] duurt zowel in Nederland als België 3 jaar
  • [Tijd] begint na de opleiding tot basisarts

   Algemene voorbeelden


   De huisartsopleiding is een driejarige vervolgopleiding aansluitend op de opleiding tot basisarts en wordt verzorgd door acht opleidingsinstituten verbonden aan de Universitair Medische Centra.

   http://nhg.artsennet.nl/Het-NHG/Samenwerking/Externe-gremia-huisartsenvertegenwoordiging/Huisartsopleiding-1.htm,

   Doel. Onderzoeken van verschillen tussen faculteiten in het aandeel basisartsen dat doorstroomt naar de huisartsenopleiding en analyseren of dit verband houdt met de mate waarin de Nederlandse medische basiscurricula zijn gericht op de huisartsgeneeskunde.

   http://www.geneeskunde.com/tag/huisarts/,