hulpkonvooi


hulpkonvooi 1.0

groep voertuigen die hulpgoederen transporteert naar noodlijdende bevolking in een oorlogsgebied of rampgebied e.d., vaak onder militaire begeleiding; konvooi voor hulpgoederentransport

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hulpkonvooi…

is een konvooi

  • [Deel] bestaat uit voertuigen
  • [Plaats] rijdt naar gebieden die door armoede, oorlog, een ramp e.d worden getroffen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] beschikt soms over militaire begeleiding
  • [Activiteit of handeling] vervoert hulpgoederen zoals voedsel, medicijnen, kleding enz.
  • [Belanghebbende of begunstigde] transporteert naar noodlijdende bevolking

Algemene voorbeelden


Het Europees bureau voor humanitaire hulpverlening kan op enkele dagen tijd een humanitaire hulpbrug organiseren. Maar dat heeft pas zin als de veiligheid van de hulpkonvooien is verzekerd.

De Standaard,

Ook een internationale troepenmacht om de hulpkonvooien te beschermen, stond op de agenda.

De Standaard,

Aan de grens in Rwanda staan groepen hulpverleners al dagen klaar. Dertig kilometer verderop, in de Zaïrese kampen Mugunga en Lac Vert, dreigen meer dan een half miljoen mensen door honger en ziekte om te komen. Omdat het regime in Kigali, dat het hele grensgebied controleert, de doorgang aan hulpkonvooien weigert.

De Standaard,

Volgens de overheid en hulporganisaties worden de vluchtelingen bedreigd met een tekort aan voedsel en drinkwater. Hulpkonvooien werden nog altijd niet met voedsel en medicamenten geladen, zeiden hulpverleners.

De Standaard,

Hulpkonvooi Pools kindertehuis terug in Sint Jansklooster. Drie vrachtwagencombinaties van de stichting 'Oost-Europa' hulp uit Sint Jansklooster zijn onlangs weer teruggekeerd van een konvooi naar Polen. De inhoud van de vrachtwagens, één vol met kleding en twee met schoolmeubilair, is achtergelaten bij het kindertehuis in Lwowek Slasky.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen