hulporganisatie


hulporganisatie 1.0

organisatie die zich toelegt op hulpverlening aan mensen in nood of moeilijkheden, hetzij grootschalig in het kader van humanitaire hulpverlening aan slachtoffers in rampgebieden e.d., hetzij gericht op een specifieke probleemgroep

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hulporganisatie…

is een organisatie

 • [Functie] dient om hulp te verlenen
 • [Activiteit of handeling] levert, afhankelijk van de soort organisatie, bijstand in de vorm van hulpgoederen zoals voedsel, medicijnen, kleding enz., of in de vorm van opvang en begeleiding van een specifieke probleemgroep
 • [Belanghebbende of begunstigde] richt zich tot slachtoffers in rampgebieden e.d. of tot een specifieke probleemgroep

  Algemene voorbeelden


  "Voor het ogenblik is het kalm in Bukavu, maar de spanning stijgt, naarmate grote groepen vluchtelingen de stad naderen", meldden hulpverleners met wie de krant gisterennamiddag contact had. Het VN-commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) coördineert samen met Caritas de werking van de hulporganisaties.

  De Standaard,

  De hulporganisaties Unicef en het Franse Artsen zonder Grenzen stelden dat zij om veiligheidsredenen niet meer kunnen werken in de streek rond Kisangani.

  De Standaard,

  Colombia is het enige land ter wereld met een speciale hulporganisatie voor slachtoffers van ontvoeringen, Pais Libre (Vrij Land) geheten.

  de Volkskrant,

  Ze zei dat ze nog deeltijds in de prostitutie zat, en deeltijds voor een hulporganisatie werkte die met mobiele ploegen de trottoirs opzocht. Zelf deed ze ook regelmatig de ronde met een busje , waarin de hoertjes wat op adem konden komen en warme chocolademelk drinken en gratis condooms en glijmiddelen meenemen.

  Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • civiele hulporganisatie
  • humanitaire hulporganisatie
  • internationale hulporganisatie
  • kerkelijke hulporganisatie
  • medische hulporganisatie
  • niet-gouvernementele hulporganisatie

  Defensie was bij planning voor de Nederlandse deelname - de NAVO had geen termijn gesteld - uitgegaan van een inzet van ongeveer drie maanden [...]. Het merendeel van de humanitaire hulp werd in deze periode overgenomen door civiele hulporganisaties.

  http://www.mindef.nl/faq/,

  Dokters van de Wereld is de Nederlandse tak van de internationale humanitaire hulporganisatie Médecins du Monde.

  http://www.doktersvandewereld.org/wiezijnwij.php

  Gisteren rond 11 uur mochten, samen met journalisten, de eerste wagens met geneesmiddelen en voedsel na veel geharrewar en administratieve onwil de Rwandees-Zaïrese grens over. Al bijna twee weken wachtten internationale hulporganisaties om hun levensnoodzakelijke goederen in Goma te krijgen.

  De Standaard,

  Een kerkelijke hulporganisatie in Den Bosch wil uitgeprocedeerde asielzoekers een vakopleiding aanbieden.

  NRC,

  Het Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (NCOS) overkoepelt de niet-gouvernementele hulporganisaties en is bij het grote publiek bekend door de 11.11.11.-actie.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen