huwelijksmoeilijkheden


huwelijksmoeilijkheden 1.0

moeilijkheden die zich voordoen tijdens een huwelijk; problemen die ontstaan door een moeizame huwelijksverhouding; problemen tijdens een huwelijk; huwelijksproblemen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Huwelijksmoeilijkheden…

zijn moeilijkheden

  • [Oorzaak] ontstaan door een verstoorde verhouding tussen echtgenoten
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] doen zich voor tijdens een huwelijk

    Algemene voorbeelden


    Soms kom je praktische problemen tegen waar je zelf niet direct een oplossing voor hebt: werkloosheid, ziekte, specifieke zorgen met betrekking tot de kinderen, huwelijksmoeilijkheden, noem maar op. In allerlei situaties willen de diakenen met raad en daad voor u klaar staan.

    http://www.degraankorrel.nl/zorg/diaconale-hulp.html,

    Toen ze weer ademen en praten kon, zei ze klaaglijk: [...] 'Het is begrijpelijk dat Strindberg, wiens romans zoveel huwelijksmoeilijkheden herbergen, grote bewondering had voor Gotthelf en uitvoerig over hem heeft geschreven. Alleen Strindberg en Tolstoj laten zich naast Gotthelf noemen als chroniqueurs van het huwelijk maar zelfs Tolstoj had het sterke effect van de driehoeksverhouding nodig om er iets dramatisch van te maken.'

    Ongewenste zeereis, Maarten 't Hart,

    De VLD heeft haar standpunten twee weken geleden al geformuleerd. Om elke allusie op de huwelijksmoeilijkheden van oud-CVP-voorzitter Johan Van Hecke te vermijden, werd de persconferentie van de liberalen echter uitgesteld.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • huwelijksmoeilijkheden hebben

    U heeft huwelijksproblemen en overweegt uit elkaar te gaan. Vaak is het een enorm dilemma: scheiden of blijven. Aan beide opties kleven voor- en nadelen. Vrijwel altijd emotionele, maar vaak ook financiële en praktische consequenties, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.

    http://www.korrelatie.nl/onderwerpen/huwelijksproblemen/

    Wat blijkt? Ook dit echtpaar, dit Christelijke echtpaar, had huwelijksmoeilijkheden. Ze zijn zelfs uit elkaar geweest. Ja, Christenen hebben het ook moeilijk, dat heeft God verordonneerd. Moeilijkheden zijn van boven af geplande karakteroefeningen.

    De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

    Werkelijk onderuit ging ik van de problemen van twee van mijn dochters: de ene had onvoldoende financiële middelen, de andere had huwelijksmoeilijkheden en belde me elke dag op.

    De bondgenoot, Marcella Baete,

    • huwelijksmoeilijkheden krijgen

    Soms schuift de scène een leeftijdstrapje op en krijg je huwelijksmoeilijkheden, de meisjes zijn wat ouder, hebben een baby, en lopen in de richting van garages om in opgepoetste auto's in het onbestemde te gaan verdwijnen, hun echtgenoten snijden hen op het grasveld nog net de pas af, en dan begint het gediscussieer, het gehuil en het beschaafde geschreeuw weer.

    De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

    • huwelijksmoeilijkheden ondervinden

    Het is algemeen geweten dat meer en meer koppels, wanneer ze getrouwd zijn of samenwonen, huwelijksmoeilijkheden ondervinden.

    https://www.researchgate.net/publication/28665547_Dringende_en_voorlopige_maatregelen_bij_huwelijksmoeilijkheden

    met adjectief ervoor


    • ernstige huwelijksmoeilijkheden
    • grote huwelijksmoeilijkheden
    • vroegere huwelijksmoeilijkheden

    In "Tafel bij het raam" wordt een journalist, die anoniem probeert te blijven, geconfronteerd met zijn ex-vrouw, een voormalig model. Acht jaar geleden hadden ze ernstige huwelijksmoeilijkheden, waarbij hij destijds gewelddadig werd.

    http://www.toneeluitgeverijvink.nl/product.php?productid=2793

    Dankzij een speurtocht naar het verleden leert zij de waarheid onder ogen te komen en zowel verleden als heden te accepteren. Later is zij degene, die door het gevonden evenwicht Sanders broer in diens grote huwelijksmoeilijkheden kan helpen.

    http://www.deboekensalon.nl/dbs/book/53699

    Cesare herkent zijn vrouw en met haar komen alle herinneringen terug, ook die aan de vroegere huwelijksmoeilijkheden.

    http://www.bol.com/nl/p/geur-van-haar-haren/1001004005159586/

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: tussen

    • de huwelijksmoeilijkheden met
    • de huwelijksmoeilijkheden tussen
    • de huwelijksmoeilijkheden van

    Bovendien interesseert mij vaak minder wat ik meemaak, het verlies van een vrouw, huwelijksmoeilijkheden met een tweede, het verlies van jeugd, van een moeder, dan hoe ik het verwerk. Dat verwerken doe ik in poëzie.

    http://aljaspaan.nl/category/bloemlezing-derden/page/37/,

    In een toelichting stelt de auteur dat van die fameuze wandeling slechts schaarse opmerkingen van Freud aan diverse relaties en een declaratie resteren. Desalniettemin is het een boeiend en aannemelijk verhaal geworden, waarbij de huwelijksmoeilijkheden tussen Gustav en Alma Mahler centraal staan.

    http://www.dutchbuttonworks.com/author/jan-taco/page/158/,

    Het kabinet deelde vooral met secties van de Britse bevolking de afkeer over de manier waarop de pers had gerapporteerd en gespeculeerd over de huwelijksmoeilijkheden van de prins en prinses van Wales.

    http://www.nrc.nl/handelsblad/1993/01/16/pers-prins-en-privacy-7169698,

    in voorzetselgroep


    • bij huwelijksmoeilijkheden

    In de Bres werd opgericht op verzoek van huisartsen en dominees. Zij merkten dat veel christelijke mensen zich niet thuis voelden bij de reguliere zorg en geen hulp zochten bij huwelijksmoeilijkheden, opvoedingsperikelen of psychische problemen.

    http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=17572,

    Catharina werd in 1675 zalig verklaard door paus Clemens X en in 1737 heilig verklaard door paus Clemens XII [...]. Haar feestdag is op 15 september. Zij wordt aanroepen tegen overspel en tegen de bekoring, bij huwelijksmoeilijkheden en is de patroonheilige van de bruiden, de kinderlozen, degenen die voor hun geloof worden uitgelachen, de slachtoffers van overspel en ontrouw en van de weduwen.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Catharina_van_Genua,

    • door huwelijksmoeilijkheden

    Bij depressie door huwelijksmoeilijkheden ging de vroegere psychiatrie de tekenen van de depressie doen verdwijnen. De moderne psychiatrie zal de huwelijksrelatie en de communicatie proberen verbeteren.

    http://psy.cc/x5202.html

    Door huwelijksmoeilijkheden moest ik al snel stoppen met varen.

    http://www.campingmuggenbeet.nl/reunie2004/jan.htm,

    • adviseur in huwelijksmoeilijkheden
    • in huwelijksmoeilijkheden verkeren

    Pa Leen wordt werkeloos, verveelt zich stierlijk en komt dan op het lumineuze idee zich te vestigen als… adviseur in huwelijksmoeilijkheden.

    http://www.toneeluitgeverijgrosfeld.nl/zichtzending-bestellen/blijspelen-kluchten/avondvullend/adviseur-in-huwelijksmoeilijkheden-969.html,

    Onze advocaten zijn inzetbaar als belangbehartigers of mediators en lid van de specialistenvereniging vFAS. Ze hebben ook ruime ervaring in het bijstaan van ondernemers die in huwelijksmoeilijkheden komen te verkeren.

    http://www.bvd-advocaten.nl/sectoren/familie,

    • met huwelijksmoeilijkheden
    • kampen met huwelijksmoeilijkheden

    "Als mensen, mannen en vrouwen, met huwelijksmoeilijkheden naar ons toekomen, kijken we eerst of er geen kansen zijn om de relatie nog in stand te houden."

    De Standaard,

    Een echtpaar met huwelijksmoeilijkheden is met z'n twee zoontjes op weg naar een vakantieoord.

    http://www.scholieren.com/boekverslag/70597

    Dan is er Joep, die op het punt staat minister te worden van Buitenlandse zaken die kampt met huwelijksmoeilijkheden. Zo ernstig dat hij besluit het huis te verlaten.

    http://www.filmsalon.be/cloaca.html

    • duiden op huwelijksmoeilijkheden

    Tijdens bezoeken kun je afstandelijkheid en kilheid tussen de gehuwden ervaren. Cynisme over de ander, of klachten. Al deze signalen kunnen duiden op huwelijksmoeilijkheden, maar dat hoeft natuurlijk niet.

    http://www.kerkbode.nl/websites/scholma/hb.nsf/27c2ed8a616bb50ec1256cd000490de6/c1b30350d12274cfc1256d2b003a6099?OpenDocument,

    • vanwege huwelijksmoeilijkheden

    De vrijgemaakte kerken bereidden ds Dee aanvankelijk een welkom als de verloren zoon. Het werd alleen niet de thuiskomst waarvan Dee gedroomd had. Heel kort na zijn vrijmaking kreeg hij een beroep van Spakenburg, maar binnen twee jaar na zijn aantreden werd hij op non-actief gezet. Dat was vanwege huwelijksmoeilijkheden, want echtscheiding mag niet in de vrijgemaakte kerken.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2754795/1998/08/28/De-kille-kerk-van-Spakenburg-Noord.dhtml,

    • een bureau voor huwelijksmoeilijkheden

    Mevrouw Bus komt op het bureau voor huwelijksmoeilijkheden. "Mijn man is een echte rokkenjager", verzucht ze. "Hoe kan ik hem dat afleren?" "Als ik u was", is het antwoord, "Dan zou ik hem een tijdje naar Schotland sturen!"

    http://www.luek.nl/moppen/Diverse-Moppen/Mevrouw-Bus-komt-op-het-bureau-voor-huwelijksmoeilijkheden.html,

    • wegens huwelijksmoeilijkheden

    Als Dehaene landt met het toestel van de regering, staat de Oostenrijkse politiek bol van het vertrek van de minister van Economische Zaken; wegens huwelijksmoeilijkheden.

    De Standaard,

    • zonder huwelijksmoeilijkheden

    Een huwelijk zonder huwelijksproblemen bestaat niet. Er kunnen zich echter relatieproblemen voordoen waardoor het huwelijk onder druk komt te staan.

    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/26416-tips-om-een-huwelijk-met-huwelijksproblemen-te-redden.html,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • mijn huwelijksmoeilijkheden
    • je huwelijksmoeilijkheden
    • jouw huwelijksmoeilijkheden
    • haar huwelijksmoeilijkheden
    • zijn huwelijksmoeilijkheden
    • onze huwelijksmoeilijkheden
    • jullie huwelijksmoeilijkheden
    • hun huwelijksmoeilijkheden

    Adrien Brody's personage komt zelden écht tot leven. De problemen die voor zijn personage werden bedacht in een poging enige diepgang aan hem te geven (auw, mijn huwelijksmoeilijkheden doen pijn!) zijn voor de hand liggend en oppervlakkig.

    http://enola.be/film/recensies/15304:hollywoodland,

    Een vrouw vertelt van haar huwelijksmoeilijkheden. Ze heeft een harde, eigenwijze man. Ze geeft er voorbeelden van. Soms denkt ze dat ze bij hem weg wil gaan. Daarover voelt ze zich schuldig. Op huisbezoek bidt de pastoraal werker om vergeving van haar zondige verlangen om weg te gaan en om kracht om haarzelf te kunnen verloochenen.

    http://nicovandervoet.nl/wp-content/plugins/download-attachments/includes/download.php?id=431

    Bejaarden schuwen het meer dan jongere echtparen om raad in te winnen bij psychiater of psycholoog over hun huwelijksmoeilijkheden.

    https://www.ntvg.nl/system/files/publications/1973105930001a.pdf,

    Wij schuiven telkens weer de schuld op een ander, ook in onze huwelijksmoeilijkheden.

    http://www.digibron.nl/search/detail/d58fe220ace9dd595299cb9edc26f94a/het-huwelijk-in-bijbels-licht,

    Maar traditiegetrouw na dit soort incidenten was McEnroe na afloop weer de rust zelve. Hij verscheen toch maar op de persconferentie voorafgegaan door de waarschuwing van de organisatie dat iedere verwijzing naar zijn huwelijksmoeilijkheden meteen het einde van het vraaggesprek zou betekenen.

    http://www.nrc.nl/handelsblad/1992/12/11/servicekanon-ivanisevic-zet-zijn-idool-opzij-7166077,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • financiële moeilijkheden of huwelijksmoeilijkheden
    • gezinsmoeilijkheden of huwelijksmoeilijkheden
    • rouw, psychische klachten, huwelijksmoeilijkheden, gezinsproblemen, verslaving en werkloosheid

    Wilde hij veranderen van dienst, zat zijn werk hem hoog, had hij financiële of huwelijksmoeilijkheden, de aalmoezenier stond klaar, met een luisterend oor.

    De Standaard,

    Patiëntenbegeleiding - Sociale dienst [...]. Bij deze dienst kan men terecht in de volgende situaties: Verwijzing naar of inschakeling van andere diensten die u kunnen helpen of begeleiden na uw ontslag uit het ziekenhuis i.g.v. financiële problemen, verslavingen en gezins- en huwelijksmoeilijkheden.

    http://www.zmk.be/index/overige_dienstverlening.html

    Gemeenteleden kunnen door allerlei uiteenlopende omstandigheden zoals door rouw, psychische klachten, huwelijksmoeilijkheden, gezinsproblemen, verslaving en werkloosheid in een crisissituatie terecht komen. Een crisissituatie heeft z'n weerslag op het geloofsleven.

    http://www.hervormdlinschoten.nl/default.aspx?lIntNavId=2447