hydrografie


hydrografie 1.0

wetenschap die zich onder meer ten behoeve van de scheepvaart toelegt op de beschrijving van oppervlaktewateren door metingen van bijvoorbeeld diepte en getijden, en door kaartproducties; ook: een beschrijving op dit vlak; wetenschap voor waterstudie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hydrografie…

is een wetenschap

  • [Geheel] is een deel van de aardwetenschappen
  • [Belanghebbende of begunstigde] is onder meer van belang voor de scheepvaart
  • [Onstoffelijke inhoud] beschrijft de ligging van water aan het aardoppervlak door middel van kaarten en bestudeert aspecten zoals de diepte, de samenstelling van het water en de zeebodem, de getijdenwerking, de golven, stroming e.d.

    Algemene voorbeelden


    Aardwetenschappen omvat de traditionele wetenschappen als geologie, fysische geografie, geofysica en ingenieursgeologie, die zich met name met de lithosfeer, de gesteenten en haar ontstaan en gedrag bezighouden. Maar behalve op gesteenten richt aardwetenschappen zich ook op de atmosfeer, water en ijs. Daarom behoren ook wetenschappen als hydrologie, glaciologie, meteorologie, klimatologie, hydrografie, geodesie en oceanografie tot de aardwetenschappen.

    http://stepoutside.nl/?page_id=47

    Bij hydrografie wordt de diepte, de samenstelling van het water en de zeebodem, het getij, de golven en de stroming gemeten. Om varen veilig te houden publiceert de Dienst der Hydrografie belangrijke wijzigingen in deze kaarten.

    http://www.anwb.nl/water/varen/vaarinformatie/hydrografische-kaarten,

    Honderd jaar hydrografieën, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de afdeling Hydrografie van de Koninklijke Marine schenkt de NOS extra aandacht aan dit wat onbekende onderdeel van de marine.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:002985015:mpeg21:a00058,

    Combinatiemogelijkheden


    overig


    • Dienst der Hydrografie

    De meteorologische dienst is gevestigd [...] aan boord van de schepen van de Dienst der Hydrografie. De meteorologische dienst ondersteunt de eenheden van de Koninklijke marine op het gebied van de meteorologie en oceanografie. Om deze werkzaamheden goed te kunnen verrichten heeft de Dienst der Hydrografie veel wetenschappelijke kennis op het gebied van cartografie, geodesie, getijden, oceanografie, meteorologie en automatisering in huis. Experts op deze vakgebieden werken nauw samen teneinde een veilige navigatie van de scheepvaart te waarborgen.

    http://www.mindef.nl/marine/hydro.htm

    Jaarlijks worden voorspelde uurstanden en tijden en hoogten van hoog- en laagwater gepubliceerd door de Dienst der Hydrografie in de HP33 (Waterstanden Stromen langs de Nederlandse kust en aangrenzend gebied).

    http://www.hydro.nl/pgs/nl/GEenGE_info_nl.htm

    met ander, nevengeschikt substantief


    • hydrologie en hydrografie

    De missie van de afdeling Waterbouwkundig Laboratorium en Hydrologisch Onderzoek (WLH) omvat: * op een integrale, wetenschappelijk verantwoorde en kwalitatief hoogstaande wijze voorzien in kennis, kennisproducten en advies op het gebied van watersystemen en dit ter ondersteuning van het handelen van de Vlaamse overheid [...]; * het ontwikkelen van een data- en documentatiecentrum rond een aantal gespecialiseerde thema's zoals hydrologie en hydrografie, waterbouwkunde, nautische aspecten en de kennisproducten gegenereerd door het WLH.

    http://watlab.lin.vlaanderen.be/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding