hypochonder


hypochonder 1.0

persoon die lijdt aan hypochondrie in specifiek psychologische zin, of, in ruimere toepassing, die zeer zwaarmoedig en neerslachtig van aard is; zwaarmoedig persoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hypochonder…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] lijdt aan een overmatige, ingebeelde angst dat hij een ziekte heeft, of is, algemener, zeer zwaarmoedig van aard

  Algemene voorbeelden


  Hoe komt hypochondrie tot uiting? Heel normale lichamelijke verschijnselen en sensaties worden op een onrealistische manier als abnormaal of ziekelijk beschouwd. Ook al worden bij medisch onderzoek geen afwijkingen gevonden, de hypochonder blijft ervan overtuigd aan een ernstige ziekte te lijden. Het eigen lichaam wordt langzaam maar zeker de enige levensinhoud. Dit gaat ten koste van de relaties met andere mensen. De betreffende persoon kan alleen nog maar praten over zijn eigen ingebeelde ziekte.

  http://www.menselijk-lichaam.com/geestelijke-gezondheid/hypochondrie,

  De doktersassistente bevestigde dat het om een virus ging, maar kon geen nadere details geven. De arts ontkende vervolgens dat het om een virus ging; er waren in mijn bloed 'geen afwijkingen' aangetroffen. De hypochonder raakte in paniek. Er moesten wel vreselijke dingen met me aan de hand zijn, anders zou er niet zo'n omzichtig spelletje met me gespeeld worden. Ik wilde zekerheid.

  Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

  In de wereld van de gezondheidszorg via het Internet is het nieuwste woord cyberchonder. Dat staat voor het legertje hypochonders die op het web surfen op zoek naar een ziekte.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een sombere hypochonder

  Als je een sombere hypochonder bent, weet ik niet of je in een situatie waarin het slecht gaat met een onderneming, zo succesvol zal zijn. Juist dan heeft een bedrijf behoefte aan de juiste maatregelen, aan daadkracht, aan iemand die licht ziet aan het eind van de tunnel.

  NRC,