hypotheekgever


hypotheekgever 1.0

(business, economie en financiën)

iemand die onroerend goed als onderpand aan een bank of andere geldverstrekker geeft in ruil voor een lening om dit onroerend goed te kunnen financieren; iemand met een hypotheek
In het dagelijks gebruik wordt met een hypotheek nemen meestal het aangaan van een hypothecaire lening bedoeld; in juridische zin is de hypotheekgever echter degene die zijn onroerend goed in onderpand geeft en de hypotheeknemer de instelling die in ruil voor dat onderpand een lening verstrekt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hypotheekgever…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] geeft onroerend goed als onderpand aan een bank of andere geldverstrekker in ruil voor een lening om dit onroerend goed te kunnen financieren

    Algemene voorbeelden


    De eigenaar van een onroerend goed die het recht van hypotheek verleent (de schuldenaar) heet hypotheekgever. Zijn financier, aan wie hij het recht van hypotheek verleent, heet hypotheeknemer. Zodra het recht van hypotheek aan hem is verleend, heet deze hypotheekhouder. Het onroerend goed waarop de hypotheek is verleend noemt men onderpand.

    http://www.notarislelystad.nl/

    Een hypotheeknemer is een geldverstrekker, bijvoorbeeld een bank, die geld uitleent aan een hypotheekgever, bijvoorbeeld een koper van een huis. Tegenover deze geldverstrekking staat dat de hypotheeknemer een hypotheek (eerste recht van verkoop) neemt op het onderpand.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypotheeknemer