identiteitsdiefstal


identiteitsdiefstal 1.0

(recht en misdaad; neologisme)

diefstal van persoonlijke gegevens, om hier vervolgens fraude mee te plegen; diefstal van iemands identiteit door criminelen, om hier vervolgens, meestal financiële, fraude mee te plegen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een identiteitsdiefstal…

is een diefstal; is een misdrijf; is een handelwijze

  • [Doel of bestemming] wordt meestal gedaan om met iemand anders persoonlijke gegevens fraude te plegen
  • [Object betroffen] betreft het stelen van iemands persoonlijke gegevens; betreft het stelen van iemands identiteit

    Algemene voorbeelden


    Identiteitsdiefstal is het onrechtmatig gebruikmaken van iemands persoonlijke gegevens. Dat gebeurt vaak met financiële motieven, vooral in de Verenigde Staten. Daar behoren financiële gegevens meer tot het publieke domein, en kunnen fraudeurs vrij makkelijk achterhalen wie er kredietwaardig is. Bovendien is er bij Amerikaanse banken en kredietinstellingen een gebrek aan controle op de identiteit van de opdrachtgevers van financiële transacties. Daardoor kunnen fraudeurs andermans identiteit aannemen en op naam van hun kredietwaardige slachtoffer kredietlijnen openen, aankopen doen, leningen afsluiten enzovoort. De rekening komt uiteindelijk bij het nietsvermoedende slachtoffer terecht.

    Taaltelefoon Vlaanderen,

    Eén Belg op de tien is al ooit slachtoffer geweest van identiteitsdiefstal op het internet. Dat blijkt uit de Eurobarometer over digitale veiligheid die de Europese Commissie maandag gepubliceerd heeft. Volgens de peiling heeft 55 procent van de Belgen de voorbije twaalf maanden ook geen enkel van hun online wachtwoorden gewijzigd.

    De Standaard,

    Volgens het onderzoek Unisys Security Index van de IT-dienstverlener zijn Nederlanders het meest bang voor identiteitsdiefstal en fraude met bankpassen. Ongeveer 71 van de respondenten geeft aan dat zij fraude met bankpassen als de grootste bedreiging zien voor hun internetveiligheid.

    http://www.infosecurity.net/Nieuws/73707/Nederlanders-beducht-voor-identiteitsdiefstal-en-b,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2000