identiteitsgebonden


identiteitsgebonden 1.0

gebonden aan een bepaalde identiteit; voortkomend uit, blijk gevend van een bepaalde identiteit of signatuur; verbonden aan een zekere identiteit, t.w. aan een bepaalde religieuze of een levensbeschouwelijke overtuiging

Algemene voorbeelden


Drie scholen zouden te weinig doen aan de integratie van hun leerlingen, waaronder de As Siddieq-school. Die moest volgens de inspectie 'zoeken naar een beter evenwicht tussen de overdracht van de identiteitsgebonden waarden en normen, en de overdracht van waarden en normen die het voor de leerlingen gemakkelijker maken te participeren.'

http://www.parool.nl/1037253848034.html,

Voor C. J. de Ronde van de Humanistisch Militaire Tehuizen zijn identiteitsgebonden tehuizen niet zo noodzakelijk meer als vroeger, wegens de toegenomen onkerkelijkheid.

http://www.digibron.nl/search/detail/012df56cedbc2adb65f12ec1/overheid-moet-tehuis-met-identiteit-steunen,

Om iets te kunnen beoordelen is eerst vorming nodig. Die geef je dus, en is identiteitsgebonden c.q. komt overeen met wat de ouders belangrijk vinden. Dat neutraal voorstellen is m.i. niet mogelijk.

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1385410/41,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • identiteitsgebonden instellingen
  • identiteitsgebonden organisaties

Van invloed op de inkomsten is de tendens in het beleid van de overheid om subsidies aan identiteitsgebonden instellingen of organisaties af te bouwen en aan te sturen op samenwerking of fusie met algemene organisaties.

http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

Van groot belang voor deze vrijheid is niet alleen het recht om individueel overeenkomstig de eigen overtuiging te denken en te leven; onlosmakelijk deel daarvan is ook het recht identiteitsgebonden organisaties in bijvoorbeeld gezondheidszorg en onderwijs in stand te houden.

http://www.e-stem.nl/

Identiteitsgebonden zorginstellingen dienen de mogelijkheid te hebben bij kunstmatige inseminatie en in vitro fertilisatie het gebruik van geslachtscellen van donoren af te wijzen.

http://www.e-stem.nl/,

In haar relatie tot de overheid en de politiek heeft de Bisschoppenconferentie aandacht gevraagd voor het vraagstuk van de wetgeving op ethisch gebied (1.7.1), armoede in Nederland (1.7.2) en de problematiek van waarden en normen (1.7.3). Ook de positie van identiteitsgebonden instellingen had haar aandacht (1.7.4). In al deze zaken werkt de Bisschoppenconferentie waar mogelijk en gewenst samen met de Raad van Kerken en met het CIO (Commissie Interkerkelijk Contact in Overheidszaken).

http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

In haar relatie tot de overheid heeft de Rooms-Katholieke Kerk ook te maken met de voorwaarden waaronder identiteitsgebonden instellingen kunnen opereren.

http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

  • identiteitsgebonden omroepen
  • identiteitsgebonden omroepverenigingen

In Nederland leeft voorkeur voor een publieke omroep. De invloed van de commerciële omroepen is echter toe genomen en zet ook de positie van identiteitsgebonden omroepen onder druk.

http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

Bestuurlijk is het publieke bestel met zijn "identiteitsgebonden" omroepverenigingen een laatste reservaat van de verzuiling - een tijdperk dat in de samenleving die de omroep moet bedienen is afgesloten.

http://vorige.nrc.nl/opinie/article1552797.ece,

  • identiteitsgebonden zorg

Die aangenomen motie gaat over 'identiteitsgebonden zorg'. Dat betekent dat mensen op basis van hun levensovertuiging of cultuur hun zorgverlener kiezen. Met de christelijke historie van Katwijk in het achterhoofd: redelijk. Maar nu, levend in het moderne Katwijk: lastig.

http://www.nielsvandedag.nl/zorg/,

De SGP staat pal voor de keuzevrijheid van cliënten. De overheid moet de toegankelijkheid van identiteitsgebonden zorg blijven waarborgen en ervoor zorgen dat een identiteitsgebonden leefsfeer binnen instellingen voor langdurig verblijf beschermd blijft.

http://sgpnieuws.sgp.nl/Page/nctrue/sp685/letter=I/standid=12985/index.html

met ander, nevengeschikt adjectief


  • marktgebonden en identiteitsgebonden

Binnen de overkoepelende organisatie van het NUV waren zes zelfstandige, markt- en identiteitsgebonden Groepen actief, te weten: Algemene Uitgevers (GAU); Educatieve Uitgeverijen (GEU); Nederlandse Dagbladpers (NDP); Publieks-en Opinietijdschriften (PU/OP); Omroepbladen; Uitgevers voor Vak en Wetenschap (UVW).

http://www.nuv.nl/nuv/jaarverslag.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen