ijskeurmeester


ijskeurmeester 1.0

(sport en recreatie)

iemand die bevoegd is om namens de schaatsbond of een schaatsvereniging te bepalen of het natuurijs dik genoeg is en voldoende kwaliteit heeft om er een schaatswedstrijd op te houden; keurmeester van natuurijs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ijskeurmeester…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] keurt natuurijs

    Algemene voorbeelden


    Onder liefhebbers gonst het al van schaatsplannen en ijskeurmeesters halen hun peilstok en andere apparatuur van stal.

    http://eerde.kliknieuws.nl/nieuws/11729/vorst-slaat-toe-in-vorstenbosch,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • inspecteren
    • keuren
    • meten

    Het ijs ligt te blinken in de zon. De organisatoren spreken aan de rand van de baan de laatste dingen door. De ijskeurmeester inspecteert de bevroren plek nog even gauw voor de laatste maal.

    http://www.deweekkrant.nl/print?printid=506395,

    De windstilte heeft de ijsgroei plaatselijk stevig geholpen. In diverse plaatsen trekken vandaag ijskeurmeesters het ijs op om de aanwas te keuren.

    http://www.nujij.nl/algemeen/historische-nacht-tot-27-c-in-flevopolder!.15555479.lynkx#axzz1mYFVmTVX,

    De ijskeurmeesters hebben vanmorgen de dikte van het ijs gemeten en we zitten nu op een 6 cm.

    http://ijsverenigingdreischor.weblog.nl/?s=ijskeurmeesters,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de ijskeurmeester van iets

    De strijd om de eerste marathon op natuurijs barst weer los. En het lijkt erop dat Noordlaren er deze keer met de eer vandoor gaat. Een ijskeurmeester van de KNSB bekijkt vandaag of het ijs in Noordlaren de juiste kwaliteit heeft.

    http://www.liwwadders.nl/data/nieuws/items/EEFVlulAplrVJoIOwS.php,

    Woensdagmorgen is in alle vroegte een schaatsbaan geveegd op de Leien, nadat gisteravond het bericht kwam van de ijskeurmeester van Rottevalle, E. Wouda, dat er op sommige stukken van de Leien wel 10 tot 12 cm ijs ligt.

    http://www.eastermar.nl/aktiviteiten/1303-schaatsen-op-de-leien,

    "Er ligt nu prachtig ijs en het is al zeven centimeter dik, maar die sneeuw hè…", klaagde de ijskeurmeester van IJsvermaak Frans van Dorst tegen Sanne Stenvert van Breda-Vandaag. Ook hij vindt het jammer dat er nog niet geschaatst kan worden.

    http://www.ginneken-dorp.nl/index.php?main=viewdoc&no=1780&hfdstk=4,

    De eerste marathon op natuurijs is dinsdagavond verreden in Noordlaren. De organisatie was in handen van ijsvereniging De Hondsrug. De ijskeurmeesters van de KNSB achten het ijs dik genoeg voor een marathon.

    http://www.hskrant.nl/nieuws/2706/eerste-schaatsmarathon-op-natuurijs-verreden-in-noordlaren/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Hskrant%2Fonsnieuws+%28HS-krant+-+Ons+nieuws%29,

    met eigennaam


    "We staan in de startblokken. In principe is de aankomende vorst meer dan genoeg om komend weekend open te gaan", zegt ijskeurmeester Frans van Dorst van IJsvermaak.

    http://www.bndestem.nl/regio/breda/10376699/Oproep-aan-de-schaatsers-nog-even-geduld-.ece,

    IJskeurmeester Theo Speerstra zat deze winter "in het belang van de Elfstedentocht en de veiligheid voor toerschaatsers" met een prikstok een sleepbootkapitein achterna, maar die veranderde niet van koers.

    http://www.friesnieuws.nl/fryslan-fans/fryslan-fan-theo-speerstra,

    In gezelschap van "ijskeurmeester" Paul Spaargaren en buur(t)jongen Brian Spaargaren gingen we er met de pikhaak op uit. Het ijs of wat daar voor doorging was overal dik genoeg (minimaal 6 cm) maar er viel slecht op te schaatsen door de vele sneeuwhobbels en het grondijs.

    http://www.stgvzod.nl/?p=666,

    ijskeurmeester 2.0

    iemand die voor zijn beroep consumptieijs keurt; keurmeester van consumptieijs: ook: iemand die een liefhebber is en veel verstand heeft van consumptieijs en dus in staat is de kwaliteit daarvan "als een keurmeester" te beoordelen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een ijskeurmeester…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] keurt consumptieijs

      Algemene voorbeelden


      Op een gegeven dag vroeg ik hem of hij mijn kinderen kon demonstreren hoe hij dat heerlijke ijs maakt - de kinderen vonden het geweldig en mijn jongste besloot vervolgens ijskeurmeester te worden als hij groot is!

      http://www.to-toscane.nl/plaatselijk-toscane/toscane-voor-kinderen/koken/

      Deze ijsmonsters eten gerust elk een bak van 1 liter op. Een van de ijsmonsters is mijn man, dus ik heb ook gelijk een ijskeurmeester in huis.

      http://glutenvrijkookhoekje.blogspot.com/2009/12/kokosijs.html,