ijzerbijter


ijzerbijter 1.0

iemand die niet snel opgeeft; iemand die zich ergens in vastbijt; doorzetter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ijzerbijter…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] geeft niet snel op; bijt zich ergens in vast; zet door

    Algemene voorbeelden


    De Spaanse premier José Maria Aznar heeft de reputatie een koppige ijzerbijter te zijn, maar staat vrijwel alleen. Spanje zweert bij het stelsel van besluitvorming zoals dat in Nice is afgesproken. Dat is niet perfect, maar wel evenwichtig en houdt volgens Madrid voldoende rekening met grote en kleine lidstaten.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1785315/2003/12/11/Spaanse-pijn-zit-diep.dhtml?utm_source=scherm1&utm_medium=button&utm_campaign=Cookiecheck,

    Hij moet tien dagen in het ziekenhuis blijven om aan te sterken, ik hoop dat hij nog een tijdje goed mag blijven, is ook een mens die niet van ophouden weet en altijd heeft gewerkt in zijn leven, op zijn Gents gezegd een "ijzerbijter"!

    http://www.bloggen.be/nieuw_leven_in_portugal/archief.php?startdatum=1300057200&stopdatum=1300662000,

    De lange jaren van oorlog met zo ongeveer alle ons omringende landen moeten ook voor Friederich hectisch zijn geweest: vooral met een rijksschatkist waarvan de bodem voortdurend nadrukkelijk in beeld was [...]. Maar Friederich moet een echte ijzerbijter zijn geweest: ondernemingszin kunnen we onze stamvader, waarvan we niet weten welk beroep hij uitoefende, niet ontzeggen. Die ondernemingszin komt verderop, wanneer de stamboom langzaam vorm krijgt in twee forse takken, steeds nadrukkelijker naar voren.

    http://www.planje.info/stambomen/zetteler/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    ijzerbijter 2.0

    ((vooral) in België)

    iemand die de zaken somber inziet; iemand die overal iets negatiefs in zit; iemand die overal over klaagt; zwartkijker

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een ijzerbijter…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] ziet de zaken somber in; ziet overal iets negatiefs in; klaagt overal over

      Algemene voorbeelden


      Er komt vandaag aan die goeie bui van gisteren een vervolg (wat niet wil zeggen dat ik er anders bijloop als een ijzerbijter hoor!).

      http://blog.seniorennet.be/steffie/archief.php?ID=1123,

      Iemand die altijd alles van de donkerste kant bekijkt, die nooit eens vrolijk is, heet in het dialect, als het een man of een vrouw is: een ... (zwartkijker, azijnpisser, azijnsteker, chagrijn, chagrijnigaard, zuurgast, hertefretter, hartevreter, djeemenister, hekelvee, azijnzuiper, spillebijter, ijzerbijter, ...).

      http://www.wvd.ugent.be/vragenlijsten/dirid/3/fileid/177,