imam


imam 1.0

iemand die bij religieuze diensten in de moskee de voorganger bij het gebed is en die vaak aan het hoofd van een moskee staat; islamitische voorganger

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een imam…

is een voorganger; is een persoon

  • [Uiterlijk] heeft meestal een Arabisch uiterlijk met een lange baard en draagt vaak een lang gewaad en soms een hoofddeksel
  • [Geheel] staat aan het hoofd van een islamitische, soennitische gemeenschap
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft soms een vrouw en gezin
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft meestal veel kennis over de islam en de Koran, maar heeft niet per se een opleiding genoten
  • [Geslacht] is een man
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is islamitisch
  • [Activiteit of handeling] gaat in het gebed voor in een moskee en geeft raad en soms ook godsdienstonderwijs
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit overtuiging en vaak voor zijn beroep uit

Algemene voorbeelden


De islam heeft geen priesters. Een islamitisch voorganger wordt imam genoemd. In de Arabische landen is de imam theoloog van opleiding. Daar wordt hij als een soort ambtenaar door de staat betaald.

http://www.pienternet.be/ArabischeCultuur/Islam.pdf

Aan de andere kant klinkt de ietwat klagerig aandoende stem van een imam, die via de luidsprekers aan de dichtstbijzijnde minaret zijn onverstaanbare gezang over de haven laat schetteren.

http://www.bethlehemparochie.nl/

De imam heeft moskeebezoekers tijdens een preek op hun verantwoordelijkheid gewezen.

Trouw,

Daarnaast zijn er klachten over bijvoorbeeld het feit dat in het ziekenhuis geen imam kan worden geraadpleegd en geen gebedsruimte aanwezig is.

http://www.nisbo.org/ouderenadviseurs2.htm,

Ter bevordering van integratie is de Nederlandse overheid voorstander van een Nederlandse imamopleiding. Dit zou er toe kunnen leiden dat imams in de toekomst in Nederland worden opgeleid en zich ook minder verbonden voelen met hun land van herkomst.

http://www.aivd.nl

'Tijdens de vrijdagpreek van de imam zorgen wij voor een Nederlandse samenvatting - het klassiek Arabisch begrijpt zo goed als niemand nog.'

http://www.khbo.be/~lodew/Islam_met_mosselen.htm,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een fundamentalistische imam
  • een orthodoxe imam
  • fundamentalistische imams
  • een liberale imam

Uiteraard komt in het debat ook de kwestie van de homohaat aan de orde die door toedoen van uitspraken van een fundamentalistische imam uit Rotterdam middelpunt van publiek debat is geworden.

http://www.leoplatvoet.nl/dinsdagboek.htm

De media stonden bol van de uitspraken over homoseksualiteit gedaan door een orthodoxe imam.

http://www.initiativesofchange.nl/,

Na vijf jaar kritische dialoog met Teheran is het tijd om te aanvaarden dat de fatwa nooit zal worden ingetrokken zolang Iran een theocratie blijft gedomineerd door fundamentalistische imams.

De Standaard,

Ik heb niets tegen fundamentalistische imams, echt niet, maar het lijkt me toch niet prettig om als vredelievende moslim in een islamitische terreurstaat te wonen.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

Tot de nieuwe Nederlandse importproducten behoort menen sommigen sinds enige tijd ook islamitische intolerantie. Het meest recente argument een aantal in Nederland werkzame imams noemt homo's, ziek en schadelijk voor de samenleving [...]. Natuurlijk moet je wel praten vindt de liberale imam A. van Bommel, geestelijk verzorger in het Haagse MC Haaglanden.

de Volkskrant,

  • de Rotterdamse imam

Op 3 mei 2001 deed de Rotterdamse imam Khalil El-Moumni in het programma Nova de volgende uitspraak: "Homoseksualiteit is schadelijk voor de samenleving in het algemeen en in het bijzonder voor de Nederlandse."

http://members.home.nl/basta/index.html

Karacaer ergert zich eraan dat christenen in Nederland die dezelfde mening uitdragen als de Rotterdamse imam, op veel minder kritiek hoeven te rekenen dan de moslims.

ANP,

Van de andere kant: is het niet ontoelaatbaar dat de 'gastvrijheid' van Nederland (de Rotterdamse imam kreeg hier een werkvergunning, hoewel hij in Marokko vanwege zijn fundamentalistische uitspraken reeds tien jaar een preekverbod had) 'beloond' wordt met een dergelijk gebrek aan respect?

http://www.pinkeltje.nl/

Verbaasd reageert hij op de vraag of Iraakse Imams in augustus 1990 niet geprotesteerd hebben tegen de invasie van Koeweit.

NRC,

Deze uitspraak dateert van 3 mei en werd in een uitzending van NOVA gedaan door de Marokkaanse imam Khalil El-Moumni uit Rotterdam.

http://www.pinkeltje.nl/

Groot op de voorpagina van de Engelstalige Kuwait Times staat het schrikbarende bericht dat de Koeweitse zanger Abdullah Al-Ruwaished door de Saoedische imam Hamoud Bin Aqla Al-Shueibi beschuldigd is van blasfemie.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

De Kaplan-beweging in Nederland, volgelingen van de enkele jaren geleden in Duitsland overleden Turkse imam met Iraanse sympathieën, heeft de afgelopen jaren sterk aan betekenis verloren.

http://www. minbzk. nl/pdf/vh/bvd/jaarverslag_bvd_00. pdf,

De Belgische moskeeën kampen echter met een tekort aan geschoolde imams [...]. Dit tekort is te wijten aan verschillende factoren waaronder het verbod sinds de immigratiestop op de komst van imams uit de landen van herkomst (dit geldt niet voor Turkse imams).

http://www.flwi.ugent.be/cie/CIE/kanmaz_mokhless1.htm,

  • een vrouwelijke imam
  • vrouwelijke imams

Marokko heeft een primeur: door de staat opgeleide vrouwelijke imams. Maar zo mogen ze niet heten, en ze mogen ook niet preken.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1705932/2006/06/28/Vrouwen-worden-imam-maar-mogen-niet-op-de-kansel.dhtml,

Vrouwelijke imams preken anders dan mannelijke, zegt Fatma Katirci, zelf 'imama' [...]. Hatibe, preekster, wordt Fatma Katirci genoemd door haar Turkse achterban [...]. Maar in het Nederlands laat zij zich, bij gebrek aan een betere definitie, vrouwelijke imam noemen.

NRC,

Maar op haar achttiende ontpopte ze zich als de eerste vrouwelijke 'imam' van Nederland. 'Imam is eigenlijk niet het goede woord, want dat is letterlijk iemand die voorgaat in gebed. Dat mogen vrouwen niet. Zij mogen ook geen huwelijken inzegenen, maar verder doe ik precies hetzelfde werk: ik geef lezingen over de islam, vrouwen kloppen bij mij aan met persoonlijke vragen, ik leg lichamen van overleden vrouwen af en ik hou geboorte- en rouwdiensten bij mensen thuis.'

http://www.opzij.nl/WAD-Mediabank-pagina/De-imam-is-een-vrouw.htm,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • imams in de moskee
  • imams in Turkse moskeeën

De imams in de moskee kunnen dingen zeggen waar je van in de war raakt, het lijkt de waarheid.

NRC,

Tot nu toe zijn vrijwel alle imams in Turkse moskeeën in Nederland in Turkije opgeleid.

http://www.aivd.nl

Voorzetsel: uit

  • imams uit de landen van herkomst
  • imam uit het Egyptische stadje Fayoum
  • imam uit Rotterdam
  • imams uit Turkije en Egypte

De Belgische moskeeën kampen echter met een tekort aan geschoolde imams [...]. Dit tekort is te wijten aan verschillende factoren waaronder het verbod sinds de immigratiestop op de komst van imams uit de landen van herkomst (dit geldt niet voor Turkse imams).

http://www.flwi.ugent.be/cie/CIE/kanmaz_mokhless1.htm,

De snelle opeenvolging van deze wapenfeiten heeft aan deze aanvankelijk tamelijk obscure imam uit het Egyptische stadje Fayoum internationale faam onder radicale moslims gegeven.

NRC,

Uiteraard komt in het debat ook de kwestie van de homohaat aan de orde die door toedoen van uitspraken van een fundamentalistische imam uit Rotterdam middelpunt van publiek debat is geworden.

http://www.leoplatvoet.nl/dinsdagboek.htm

Imams uit Turkije en Egypte verspreiden literatuur en verzorgen de opleiding van islamitische geestelijken.

De Standaard,

Voorzetsel: van

  • de imam van de gemeenschap
  • de imam van de grijze moskee
  • de imam van de moskee

De voorganger van dit gebed kan in de laatste wil van de overledene met naam genoemd worden, doorgaans is het echter de imam van de gemeenschap waartoe de overledene behoort.

http://www.flwi.rug.ac.be/cie/CIE/abid1.htm#dood,

Hij was met zijn idee naar de imam van de grijze moskee gegaan.

De langverwachte, Abdelkader Benali,

Om moslim te worden, volstaat het om de Shahada oprecht uit te spreken ten overstaan van een erkende getuige (bijvoorbeeld de imam van de moskee).

http://www.antiracisme.be/respect/teksten/resp-txt-islam_1.htm#10

in voorzetselgroep


  • uitspraken van de imam
  • uitspraken van een imam
  • uitspraken van imams
  • uitspraken van verschillende imams

De Staatsveiligheid had een negatief advies afgeleverd op grond van extremistische uitspraken van de imam tijdens preken in de moskee.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=IA2FA5TO,

De homo-onvriendelijke uitspraken van een imam leidden tot een stortvloed aan reacties.

NRC,

Na uitspraken van imams over het slaan van vrouwen liet iedereen van zich horen, behalve de moslimvrouwen zelf.

NRC,

Echter, de ophef die naar aanleiding van de uitspraken van de imam ontstond in de media, is een duidelijk geval van het meten met twee maten.

http://members.home.nl/basta/index.html

Anderzijds is hij 'boos' over de uitspraken van de imam.

de Volkskrant,

Het onderwerp leidt tot heftige meningen, niet in de laatste plaats omdat de uitspraken van de verschillende imams en de reacties van zowel autochtonen als allochtonen hierop door velen van ons een emotionele reactie oproepen.

http://www.pinkeltje.nl/

  • volgens de imam

De positie van de moeder bij het doorgeven van burgerschap is heel belangrijk volgens de imam.

http://www.islamenburgerschap.nl/result.html

Volgens de imam moet je alles vragen waar je geen verstand van hebt.

De langverwachte, Abdelkader Benali,

Het feit dat er binnen de moslimgemeenschap soms sprake is van schaamte en onbegrip ten aanzien van psychische problematiek, moet volgens de imams worden toegeschreven aan de traditionele cultuur en niet aan het geloof.

http://www.nisbo.org/dementie2.htm,

met eigennaam


Imam Achmed Hamou wandelde door de drukte naar zijn gebedshuis, niet ver van het centrum.

Minnares van de duivel, Naima el Bezaz,

Vier jaar geleden werd deze ruimte nog gebruikt als opslagplaats, verklaart imam Dzjohn Mohammed na afloop van het gebed.

NRC,

Terwijl op 1 april een nieuwe wet in werking trad waardoor paren van gelijk geslacht in Nederland kunnen trouwen, deed imam El-Moumni op 3 mei in het programma Nova zijn kwetsende uitspraken over homoseksuelen.

http://members.home.nl/basta/index.html

met ander, nevengeschikt substantief


  • imams en pastores
  • priesters, dominees, rabbi's en imams
  • de rabbijn en de imam

Als imams en pastores zijn wij in onze gemeenschappen voorgangers in geloof.

NRC,

Artikel 181 van de Grondwet stelt dat wedden en pensioenen van de bedienaars van de eredienst (priesters, dominees, rabbi's en imams) door de overheid worden betaald.

De Standaard,

Zij vervullen dezelfde rol als de aalmoezenier maar bovendien hebben de rabbijn en de imam ook een gezagsfunctie ten aanzien van hun geloofsgroep.

http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/beleid/documenten.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


imam 2.0

geestelijk leider van de sjiitische gemeenschap

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een imam…

is een persoon

  • [Uiterlijk] heeft meestal een Arabisch uiterlijk
  • [Geheel] is de geestelijk leider van de gehele sjiitische moslimgemeenschap
  • [Groep] is er één uit een rijtje van twaalf imams of is de toekomstige al Mahdi
  • [Tijd] leeft op dit moment in de eerste decennia van de 21e eeuw volgens de meeste sjiieten niet, alleen de ismaïlieten geloven dat Aga Khan op dit moment de imam is
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is islamitisch
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] is uitverkoren en is de enige die de Koran echt kan en mag uitleggen

Algemene voorbeelden


De sjíieten geloven dat er uit Mohammed twaalf imams gesproten zijn, van wie Ali de eerste was en Hussein de laatste. Hij is de Mahdi; de messias die zichzelf ooit zal doen ontwaken en dan heil zal brengen.

Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

Het kultureel centrum Jamat Khana, is een ontmoetingsplaats voor Ismaëlitische Indiërs. Hun gemeenschap bestaat uit zo'n 250 leden. Zij behoren allen tot een sjiitische sekte die Ismail beschouwt als laatste imam.

De Standaard,

Het mausoleum van Imam Reza, de achtste imam van het shi'isme, was overvol ter gelegenheid van de Ashura wanneer de shi'ieten de dood op het slagveld herdenken van imam Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed en de derde shi'itische imam.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding