immunologisch


immunologisch 1.0

betrekking hebbend op de immunologie; verband houdend met de immunologie; behorend tot de immunologie; gespecialiseerd in de immunologie; in bijwoordelijk gebruik: uit het oogpunt van de immunologie; op immunologische wijze

Algemene voorbeelden


In toenemende mate wordt binnen de divisie de aandacht gericht op factoren die al direct bij de start van een afweerreactie bepalen welke kwaliteit de afweerreactie zal hebben. Deze kwaliteit bepaalt of de reactie ontstekingsvorming in de hand werkt of juist de productie van antilichamen stimuleert. In veel chronische immunologische aandoeningen zoals bijvoorbeeld ook bij allergieën speelt dit element een belangrijke rol.

http://www.health.tno.nl/homepage_pg.html

De immunologie maakt gebruik van de immunologische reactie tussen antigenen en antistoffen. Aan de hand daarvan kan men het gehalte aan hormonen (insuline, glucagon) opsporen. Concreet gaat het onder meer om allergietests, onderzoek van de schildklierfunctie, fertiliteitstests, tests om drugsgebruik op te sporen of om een behandeling met geneesmiddelen op te volgen (therapeutische drugmonitoring).

http://www.fidiag.be/nl/pdf/basisgegevens.pdf

Na een bepaald fixatieproces wordt immunologisch getest op de aanwezigheid van prioneiwit.

http://www.id.dlo.nl/bse/

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • immunologisch onderzoek

Met deze test wordt nagegaan of er voldoende bewegende zaadcellen aanwezig zijn in het baarmoederhalsslijm, enige uren na de geslachtsgemeenschap. Deze test wordt vlak voor de eisprong uitgevoerd. De avond vóór of de ochtend van de test moet er seksueel contact zijn geweest. Wanneer de post-coïtumtest negatief is, terwijl de uitslag van het zaadonderzoek en van het baarmoederhalsslijm positief zijn, kan het zijn dat er anti-lichamen aanwezig zijn in het baarmoederhalsslijm. Dan moet er een immunologisch onderzoek naar het baarmoederhalsslijm gedaan worden.

http://www.freya.nl/

  • immunologisch onderzoeker

In plaats daarvan kan desgewenst een applicatiecursus van 2 dagen worden gevolgd op het CLB: na afloop van deze korte cursus voldoet men - wat betreft de proefdierkunde - aan de eisen die de SMBWO stelt aan een immunologisch onderzoeker.

http://www.leidenuniv.nl/interuniv/alifi/facultai.html