in de ankers


in de ankers 1.0

op de rem
Vaak in combinatie met de werkwoorden gaan of moeten.

Algemene voorbeelden


Een bestuurder remt, bijvoorbeeld omdat een andere auto wil invoegen. De achteropkomende persoon remt iets harder. En die daarachter nóg harder. Terwijl de eerste remmers hun snelheid weer hebben hervat, moeten er achteraan steeds nieuwe auto's in de ankers.

http://www.anwb.nl/kampioen/auto-en-verkeer/how-to/hoe-ontstaat-een-spookfile

Toch betekent dat ook dat er in de buurt van flitscamera's wel degelijk gevaar dreigt voor motorrijders. Probeer maar eens een aanrijding te vermijden wanneer de meneer of mevrouw die voor jou rijdt plots in de ankers gaat.

http://www.demotorsite.be/content/verkeersnieuws-flitspalen-hebben-averechts-effect,

De eerste wagen moest remmen voor een voorligger. De tweede auto stopte netjes, maar de derde en vierde wagen doken te laat in de ankers. Alle vier de auto's raakten betrokken in de kettingbotsing.

http://www.standaard.be/cnt/gv916q5fj_3,

Laurens ten Dam kreeg in de laatste kilometers van de 16de Touretappe de schrik van zijn leven. In de afdaling van de laatste berg, de Port de Balès, kreeg de voor hem rijdende Haimar Zubeldia plotseling een klapband. 'Ik moest vol in de ankers, kon er nog net omheen zwieren. Dat was vrij eng', zei Ten Dam na de eerste Pyreneeënrit.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6504/Tour-de-France/article/detail/3694979/2014/07/22/Ten-Dam-moest-in-afdaling-vol-in-de-ankers.dhtml,

Vanuit de pits duik je het 'lange' rechte eind op om vervolgens hard te remmen voor de eerste rechter doordraaier waarna je parallel aan startfinish flink kunt doorgassen naar een linker doordraaier, motor even rechtop om een rechterdoordraaier in te duiken die de een als één en de ander als twee bochten rijdt. Hierna gaat het onder het viaduct met een haakse rechter op naar een supersnelle linker waarna je stevig in de ankers moet voor een hele krappe hairpin om vervolgens weer op het rechte stuk te belanden.

http://www.motornet.nl/nieuws/newsdetail.lasso?-token.rec=34094