in optima forma


in optima forma 1.0

(Latijn) in de beste vorm; in de best denkbare conditie; in zijn beste vorm; geheel voldoend aan de gestelde eisen; perfect; volmaakt

Algemene voorbeelden


Op het eerste gezicht kan vanuit het diffusiemodel bezien de komst van internet worden verwelkomd. Het ideaal van een verspreidingskanaal dat niet vervormt, lijkt hier immers in optima forma gerealiseerd. De gebruiker heeft, via een muisklik rechtstreeks toegang tot de bron. Enige nadere beschouwing leert echter al snel anders.

http://www.wrr.nl/admin/pdf/voorstudies/v110.pdf

Over drie jaar staat nergens een studiehuis in optima forma, verwacht Ginjaar, dat is ijdele hoop. De ene school kost het vijf jaar, een andere zal er acht jaar over doen, maar uiteindelijk zal het leerlingen en leraren motiveren.

NRC,

King verwierp elke vorm van separatisme. Hij droomde van een "brotherhood of man". Hij stak net als Gandhi velen een hart onder de riem met zijn inclusieve "outlook", die hij in optima forma vertolkte in zijn moedige "mountaintop speech" van augustus 1963.

De Standaard,

Alhoewel fysiek duidelijk niet in optima forma verkoos Ballone in de ultieme ronde vooral beroep te doen op zijn benen.

http://www.sportchiefs.com/ringside/03021502.htm,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


( Geplaatst na een substantief of een woordgroep met een substantief of substantieven en dan weer te geven met: bij uitstek.)
 • aardrijkskundeles in optima forma
 • een atleet in optima forma
 • flexibiliteit en vrijheid in optima forma
 • Holland promotion in optima forma
 • de jaren tachtig in optima forma
 • maatwerk in optima forma
 • onderbroekenlol in optima forma
 • de prestatiemaatschappij in optima forma
 • een reformator in optima forma
 • sociale vernieuwing in optima forma
 • specialisme in optima forma
 • zaalvoetbal in optima forma
 • de zorgende mens in optima forma

Voor de klas van basisschool 'De Levensboom' in zijn woonplaats gaf de 26-jarige Rouvener de jeugd tekst en uitleg over zijn vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika. Aardrijkskundeles in optima forma.

Meppeler Courant,

Omdat het slipje voortdurend van eigenaar wisselt rijgen de misverstanden zich aaneen en besluit Albert Wetman persoonlijk een jacht te openen op het slipje. Onderbroekenlol in optima forma.

Meppeler Courant,

Veel publiek, boeiend voetbal en een adembenemende ontknoping. Zaalvoetbal in optima forma.

Meppeler Courant,

Het schokeffect dat dit voor de Nadere Reformatie met zich meebracht, hield overigens wel in dat zij zich terdege van haar kerkelijk karakter bewust werd. Dit werd zichtbaar aan de uit Utrecht afkomstige Jacobus Koelman, die sinds hij in 1662 gereformeerd predikant te Sluis was geworden, zich een nadere reformator in optima forma had betoond.

http://www.ssnr.nl/

Hij is in de weer met de pepermolen, met een snufje van dit en een toefje van dat en tot slot een klontje boter: de zorgende mens in optima forma. Homo curans, zogezegd.

Zonder genade, Renate Dorrestein,

Samengevat: de mensen in Holland werken zich de kolere, maar ze vinden het wel leuk. De prestatiemaatschappij in optima forma.

Metro,

De Landelijke Vereniging van Schoonrijders (LVS) heeft de laatste jaren een showgroep, die in binnen- en buitenland optredens verzorgt. Holland promotion in optima forma.

http://WWW.KNSB.NL/content/schoonrijden/srwatis.asp

Specialisme in optima forma: Wesseling Warehousing voor opslag en transport van chemische stoffen en producten.

http://www.wesseling-transport.nl/

Vorig jaar was er in deze gemeente nog sprake van enige sociale vernieuwing onder het motto van 'de gemeente komt naar de burger toe'. Mijn indruk is dat deze instelling bij het huidige college (nog) ver te zoeken is. En wel hierom [...]: tussen de informatie-avond, waar voor de eerste keer het (definitieve) plan werd gepresenteerd en de commissievergadering zat slechts één week, zodat de betrokkenen slechts enkele dagen de tijd hadden om te reageren. Kortom sociale vernieuwing in optima forma.

Meppeler Courant,

PoD biedt unieke mogelijkheden in combinatie met variabele data uit uw database en digitale fotoarchief. PoD is dus maatwerk in optima forma.

http://www.aranea-repro.nl/repro/ned/Pod/index.html

Camperen is flexibiliteit en vrijheid in optima forma.

http://www.decampercompany.nl/index1.html

In de menselijke sport heeft fysiotherapie al een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het prestatievermogen van atleten. En Uw paard is een atleet in optima forma. Ook voor paarden geldt: voorkómen is beter dan genezen.

http://www.fysiotherapie-paard.com/

Dat was de jaren tachtig in optima forma: alles is in principe te koop.

NRC,

met werkwoord


 • zichzelf in optima forma brengen
 • zichzelf in optima forma houden

Juist met een drukke baan of gezin is persoonlijke verzorging heel belangrijk. Dat komt goed uit, want bij ons vind je alles om jezelf in optima forma te brengen en te houden!

http://www.vroomendreesmann.nl/

 • in optima forma behouden
 • in optima forma houden

Bovendien bevat deze matras een laag lumbar dat zorg draagt voor een perfecte lendenondersteuning. Op deze manier krijgt u een heel stil matras met een Stabili-tijd van 1 seconde dat toch alle eigenschappen van een watermatras in optima forma behoudt.

http://www.aquair.nl/start.htm

In het ideale geval zou de Barzoi onaangelijnd moeten kunnen rennen op een grote weide of iets dergelijks [...]. De vacht moet met grote nauwkeurigheid verzorgd worden [...]. Tweemaal een bad houdt de vacht in optima forma zodat deze een lust voor het oog wordt.

http://www.hondenschoolzandhoven.be/new_page_17.htm

 • in optima forma bewaren

Om een batterij in optima forma te bewaren is het aangewezen ze nu en dan te laten ontladen aan de hand van een 12V-Iampje (tot het licht zwakker wordt) en ze daarna traag terug op te laden.

http://www.dehaerneclub.be/Bikersclub/main_MotoTips.shtml

 • in optima forma zijn

Iedereen praat nog over Indurains optreden in de Ronde van Italië. Daar wilde hij, de dag na de etappe naar Sestrières, even die Oegroemov mores leren. Hij kwam zelf zwaar in de problemen, net als enkele jaren geleden in de Vuelta, toen overkwam hem iets soortgelijks. Dat is de défaillance, zeggen ze in Frankrijk. "Heeft hij zo'n ogenblik, is hij niet in optima forma, dan heeft hij volgens Delgado het vermogen dat te verbergen, à la Bernard Hinault vroeger."

NRC,

"Ben voorzichtig morgen, Claudio", adviseerde de ervaren Ier, "je weet het toch: na een rustdag ben jij nooit in optima forma."

NRC,

"Zo royaal zwaait Tillie met de pili-pili, tot ik in optima forma ben", zingt Jan De Wilde.

De Standaard,

Maar nogmaals gezegd, ik geloof in mijn kansen. We zien het wel op maandag 9 september om 21.40. In elk geval zal ik mij voldoende voorbereiden en zorgen dat ik in optima forma ben. Zo zal ik in de maand augustus vier internationale toernooien meespelen en hopelijk enkele puntjes bij elkaar sprokkel om mijn kwalificatie voor de Embassy 2003 veilig te stellen.

http://www.dc-sportvriend.be/columneng.html,