inauguratie


inauguratie 1.0

plechtige, met ceremonieel gepaard gaande bevestiging in een ambt of waardigheid; inhuldiging

Semagram


Een inauguratie…

is een installatie

 • [Functie] bevestigt iemand in een ambt of waardigheid
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is formeel; is plechtig; gaat gepaard met ceremonieel; wordt naderhand doorgaans (groots) gevierd, bv. met een receptie of feest

  Algemene voorbeelden


  Boris Jeltsin begint vandaag officieel aan zijn tweede ambtstermijn als president van de Russische Federatie. De inauguratie zal iets minder plechtig verlopen dan gepland. De ceremonie wordt op presidentieel verzoek binnen gehouden, wat de twijfels over Jeltsins gezondheid weer doet toenemen. Naast die wankele gezondheid werpt ook de opgelaaide oorlog in Tsjetsjenië een schaduw over de plechtigheid.

  De Standaard,

  Moon was eregast op Reagans inauguratie en maakte vele vrienden in Washington door allerlei rechtse projecten gul te subsidiëren.

  http://www.groene.nl/2000/0022/tr_moon.html,

  Na een euforisch begin is Bill Clinton tegen de grenzen van zijn macht op gelopen. Ondanks zijn uitvoerige studie van het presidentschap voor zijn inauguratie moest hij het vak nog leren. Een Amerikaanse president heeft niet zoveel te vertellen, zeker niet in een tijd van zuinigheid. Een tweede volle zittingstermijn in het Witte Huis is nu eenmaal uitzonderlijk.

  NRC,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een presidentiële inauguratie

  De uitdrukkingen "historisch" en "revolutionair" zijn routine geworden in Washington nu twee jaar na de ambtseed van een jonge Democratische president een nieuw door de Republikeinen beheerst Congres met feest en gebed wordt geïnaugureerd. Het ontzag en de aandacht voor de plechtigheid en de elektrische spanning in de lucht doen denken aan een presidentiële inauguratie.

  NRC,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: van

  • de inauguratie van het Congres
  • de inauguratie van Jeltsin
  • de inauguratie van president Nelson Mandela
  • de inauguratie van een Zuluchief

  De spanningen waren hoog opgelopen na het feest van de inauguratie van het Congres.

  NRC,

  De inauguratie van president Bill Clinton viel niet samen met stijgende aandelenkoersen op de effectenbeurs in New York. De festiviteiten werden overschaduwd door grote beursfondsen als IBM en Westinghouse Electric die de afgelopen dagen forse verliezen bekendmaakten.

  NRC,

  Desmond Tutu preekte aan de graven van Steve Biko, Chris Hani, de neergeschoten schoolkinderen van Soweto, de slachtoffers van bloedbaden [...]. Er waren momenten dat hij nauwelijks meer leek te hopen op een vreedzame afloop van het Zuidafrikaanse conflict. Maar hij preekte ook bij de vrijlating van de gedetineerde Nelson Mandela en - vier jaar later - bij de inauguratie van president Nelson Mandela.

  NRC,

  Het was dan ook een prachtkans om wel iets van deze cultuur te zien toen wij (een aantal tijdelijke studenten aan de Universiteit van Natal) door docenten van het Zulu departement op de universiteit werden uitgenodigd om de inauguratie van een Zulu chief bij te wonen. Het houdt in dat een van de mannen van een familie toe mag treden tot de de raad van een aantal families om deze mee te adviseren en te besturen. De inauguratie duurt meerdere dagen. Wij woonden op één van die dagen een meer officiële ceremonie bij.

  http://www.avontuurlijkereizen.nl/

  met bezittelijk voornaamwoord


  • haar inauguratie
  • mijn inauguratie
  • zijn inauguratie

  Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog maakt Amsterdam korte metten met fascisme en racisme in het algemeen en antisemitisme in het bijzonder. Extreem-rechtse politici krijgen hier nauwelijks voet aan de grond. Bij haar inauguratie in 1986 moest het eerste raadslid voor de Centrumpartij via de achterkant het stadhuis worden binnengesmokkeld.

  NRC,

  Gowda sprak voor het eerst sedert zijn aantreden de volledige toespraak uit in het Hindi. De moedertaal van de Indiase premier is het Kannada. Gowda houdt daarmee de belofte die hij deed bij zijn inauguratie. Hindi is de belangrijkste van India's veertien officiële talen.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  inauguratie 2.0

  plechtige, met ceremonieel gepaard gaande bevestiging in het ambt van hoogleraar; intrede als hoogleraar

  Semagram


  Een inauguratie…

  is een installatie

    Algemene voorbeelden


    Op 16 juni 2011 vinden een oratie en een symposium plaats, bij gelegenheid van de inauguratie van Hans van Balkom als bijzonder hoogleraar 'Ondersteunde Communicatie voor mensen met meervoudige beperkingen' aan Radboud Universiteit Nijmegen.

    http://www.cfe-groep.nl/nieuws/97-uit-jezelf-symposium-en-oratie-leerstoel-ondersteunde-communicatie,

    Op donderdag 16 juni houdt Hans van Balkom zijn oratie met de titel 'Uit Jezelf'. U bent van harte uitgenodigd om deze inauguratie bij te wonen. De oratie is om 15.30 uur in de aula van de Radboud Universiteit te Nijmegen.

    http://www.cfe-groep.nl/nieuws/97-uit-jezelf-symposium-en-oratie-leerstoel-ondersteunde-communicatie,

    Ter ondersteuning van de inauguratie van de NHL lectoren is naar een aantal symbolen gezocht dat cachet geeft aan de inauguraties en het begin van een herkenbare traditie inluidt. Een cadeau in de vorm van een lectorenpenning voor de geïnaugureerde lector en een kledingsstuk voor decorum dat de lector tijdens het uitspreken van zijn rede draagt, zorgen voor een herkenbare symbolische bijdrage aan de inauguraties.

    http://www.nhl.nl/nieuws/3970/nhl-hogeschool-bouwt-aan-tradities,

    Op vrijdag 10 maart 2006, om 14.30 uur, zal dhr. dr. F. (Frank) Lobbezoo [...] zijn hoogleraarsambt openlijk aanvaarden door het uitspreken van een rede, getiteld: "Tussen slijten en verbijten". Tot het bijwonen van deze plechtigheid [...] worden alle beoefenaren van de wetenschap en alle belangstellenden uitgenodigd door de Rector Magnificus prof. mr. P.F. van der Heijden. Na afloop van de inauguratie is er een receptie.

    http://www.nvgpt.nl/nieuws_spec.asp?id=49,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de inauguratie van hoogleraar
    • de inauguratie van professor

    Na de opening van het Babylab op 10 mei, vindt vanaf 12.15 uur het symposium 'Early Life Events' plaats t.g.v. de inauguratie van hoogleraar Ontwikkelingspsychologie Bea Van den Bergh (16.15 uur), waarmee het symposium ook wordt afgesloten.

    http://www.tilburguniversity.edu/nl/over-tilburg-university/schools/socialsciences/nieuws/nieuwsarchief/2010/04/,

    Steeds luider dringt het besef door dat in de discussie over de verloskundige zorg de vrouw zelf niet moet worden vergeten. Er wordt wel veel gesproken 'over' haar maar weinig 'met' haar. Clientenparticipatie dus. Het is ook het thema van het symposium rond de inauguratie van hoogleraar verloskunde Eileen Hutton aan het VUmc: Keeping women at the centre of care.

    http://www.kennispoort-verloskunde.nl/nieuwsbrief-februari-2011.aspx,

    Op vrijdag 27 april zal het symposium New Retail plaats vinden met aansluitend de inauguratie van professor Rodney Fitch.

    http://tudelft.a1.mailplus.nl/archief/mailing-94811.html

    Gisteren had in liet hoofdgebouw van de Vrije Universiteit te Amsterdam de inauguratie plaats van prof. dr. A. van der Heide als bijzonder hoogleraar in de judaïstiek [...]. Als onderwerp van zijn inaugurele oratie had prof. Van der Heide het leven van Mozes Chaim Luzzatto gekozen.

    http://www.digibron.nl/search/share.jsp?uid=00000000012e98f8d56c2e2d6905d61a&sourceid=1011,

    inauguratie 3.0

    officiële presentatie, bv. van een gebouw of een schip; plechtige ceremonie waarmee iets in gebruik wordt genomen

    Semagram


    Een inauguratie…

    is een presentatie

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is formeel; is plechtig; gaat gepaard met ceremonieel

     Algemene voorbeelden


     De Magic is een van de grotere funschepen die gaat rondvaren. Met 130.000 ton en 3700 passagiers gaat het schip het eerste seizoen de Middellandse zee bevaren. De eerste technische testen op zee vinden plaats in het nieuwe jaar zodat het schip op tijd af is voor de inauguratie in mei 2011.

     http://www.cruisereiziger.nl/tag/carnival-magic/,

     Combinatiemogelijkheden


     met voorzetselgroep


     Voorzetsel: van

     • de inauguratie van een gebouw
     • de inauguratie van een huis
     • de inauguratie van een pier

     1995. Inauguratie van het nieuw gebouw. 1997. In juni, overname van Electro Pulver, gevestigd te Brussel en verhuis naar de werkhuizen te Luik en ontwikkelen van de fabricage van soepmixers, purée mixers en mengers. 1999. Oprichten van het merk Royal, koffiezetaparaten en waterkokers.

     http://www.pmd.be/nl/presentation.asp

     De inauguratie van dit inmiddels beroemd geworden slaap- en eethuis was een van de meest ophefmakende gebeurtenissen van 1876.

     De Standaard,

     "De aanhouding van 'Feliciano' zou groot nieuws betekenen", zei president Fujimori vorige week desgevraagd tijdens de inauguratie van een nieuwe pier in de haven van Callao.

     NRC,